Quantcast
Channel: סרטונים –סריטה
Viewing all 21 articles
Browse latest View live

סרטים חדשים: ״הנוקמים: עידן אולטרון״, ״צילי״, ״עקבות במים״

$
0
0

יום עצמאות שמח ומזל טוב למדינת ישראל על הגיעה לגיל 67 (ואף בדיחה על פנסיה). שלושה סרטים חדשים יקדמו את החוגגים והחוגגות בבתי הקולנוע, אחד מהם אפילו ישראלי. השני הוא כנראה הדבר הכי גדול שיפגע בבתי הקולנוע הקיץ, והשלישי הוא בכורת הבימוי של שחקן מפורסם. סופש די מגוון, אם להודות על האמת.

״הנוקמים: עידן אולטרון״ (The Avengers: Age of Ultron), המכונה בחיבה ובקיצור ״עידן אלתרמן״, מגיע אלינו שבוע לפני ארה״ב, והשמחה באתרי הזמנות הכרטיסים מראש הייתה רבה. ג׳וס ווידון שב לפקד על סרט האנסמבל השני במותג-העל של האוונג׳רס, המכנס שוב את חבורת הגיבורים למערכה מול נבל רובוטי רב-עוצמה בשם אולטרון (ג׳יימס ספיידר), שגיבורינו הם למעשה אחד המקורות ליצירתו. את שאר השמות כבר אפשר לשיר במקהלה, אז רק אספר שאל הקאסט מצטרפים אליזבת׳ אולסן ואהרון טיילור-ג׳ונסון בתפקיד מכשפת הארגמן וקוויקסילבר, הלא הם התאומים מקסימוף. אם חשבתם וחשבתן ש״מהיר ועצבני 7״ שובר קופות ושיאים בקצב מסחרר, חכו למפץ של האוונג׳רס. אלא אם אני לא היחיד שנמאס לו מערימות השעמום של מארוול. עד כמה נמאס לי? דילגתי על הסרט. אור כתב עליו בעכבר העיר, פבלו יעשה זאת כאן אצלנו.

״צילי״ הוא סרטו החדש של עמוס גיתאי, לא להתבלבל עם סרטו החדש-חדש ״יומו האחרון של יצחק רבין״. הגיבורה שעל שמה קרוי הסרט מגולמת בידי שרה אדלר ומשי אולינקי לסירוגין, והינה צעירה יהודיה המסתתרת ביערות צ׳רנוביץ של שנות ה-30 מפני אימת הנאצים. הסרט מבוסס על ״הכתונת והפסים״, ספרו של הפופולרי בסופרי ישראל בשבועיים האחרונים, אהרן אפלפלד, אם לשפוט על פי הסמיכות בה עלו למסכים הסרט הנ״ל ו״פנסיון פראכט״ בשבוע שעבר. ניסיתי את כוחי בכתיבה על סרטו של גיתאי, אולי בהמשך אחד מעמיתיי ייתן לו קצת יותר ריספקט ממני כאן בסריטה.

״עקבות במים״ (The Water Diviner), סרט הביכורים של ראסל קרואו כבמאי, מגיע עם הכי פחות הייפ השבוע, ואולי זה לטובה. במקרה וחשדתם או חשדתן שהוא יוותר על הצד השני של המצלמה, קרואו מגלם בסרט את התפקיד הראשי, של גבר אוסטרלי השוהה בטורקיה של 1915, ומנסה לאתר את שלושת בניו לאחר קרב גליפולי. קשר נוצר בינו ובין מנהלת המלון, וקשה להאשים אותו מכיוון שמגלמת אותה אולגה קורילנקו. גם ג׳יי קורטני בעסק, ואת התסריט כתבו שני אנדרואים – נייט ואנסטסיוס.

פלוס – לכו/שבו לראות איזה סרט ישראלי, התאריך מתחנן

השראה אפשר למצוא בבלוג תחת התגית ״קולנוע ישראלי״. הנה כמה טעימות לטקסטים שכתבנו על הקולנוע שהכי קרוב לליבנו, במהלך שנות הפעילות שלנו בסריטה:
אור מגדיר את תופעת ״הקיצוניות החדשה״
עופר כותב על גל הקולנוע הישראלי ה״עצמאי״
פבלו מספר איך הפסיק לפחד והתחיל לאהוב קולנוע ישראלי
אני (אורון) מציע להצטרף לאהדה ולא לזלזל בתוצרת מקומית
שוב אור, הפעם על צנזורה עצמית בקולנוע כחול-לבן

חג עצמאות שמח!


סרטים חדשים: "בורג", "סרט עם קתרין דנב", "מרדף לילי", "הזדמנות נוספת", "הון אנושי", "פול בלארט נשאר בווגאס"

$
0
0

שישה סרטים חדשים סוגרים את חודש אפריל בבתי הקולנוע, שניים מהם אפילו ישראליים. האחרים הם דרמות מדנמרק ואיטליה, קומדיה מארה״ב, וסרט שבו ליאם ניסן צריך להגן על הבן שלו. תודו שזה חידוש מרענן לעומת להגן על הבת שלו. בפינת הפלוס – סרטי פועלים וסרטון שיעורי בית של דיסני.

"בורג", סרטה השני של שירה גפן והישראלי הראשון לפוסט זה, מגיע אלינו שנה לאחר שנחשף לראשונה בפסטיבל קאן 2014. מאז הספיק לזכות בשני פרסים בפסטיבל ירושלים (תסריט ועריכה) ולהתמודד על שניים נוספים באופיר (צילום ועיצוב). בדומה ל״צילי״ של השבוע שעבר, גם הפעם מגלמת שרה אדלר דמות ראשית שיש לה ייצוג מוכפל על המסך, הפעם בעזרתה של סאמירה סרייה. אבל אין מה להשוות בין סרטו של גיתאי לחדש של גפן, שנע על קו התפר שבין קומדיית מחסומים על שתי נשים שמחליפות זהות, לבין יצירת אמנות מופשטת שהיא גם יופי של קולנוע-על-קולנוע. כתבתי עליו לעכבר, אור התייחס אליו בקצרה כחלק מיום הקולנוע הישראלי). באמת שזה סרט נדיר, גם אם משונה מדי עבור רוב הקהל.

"סרט עם קתרין דנב", הישראלי השני לשבוע זה, מגיע אלינו גם הוא מעונת האופיר שעברה. הבמאי הוא עמרי יבין והעלילה נסובה סביב שני גברים מזדקנים אך שעדיין צריכים להתבגר (רפי קלמר ודני שגב) היוצאים למסע אל חווה מבודדת בנגב, משום שקיבלו טיפ ששם מתאכסנת השחקנית הצרפתייה קתרין דנב. גם ולדימיר פרידמן ואסיה נייפלד הם בין המשתתפים בקומדיה, שהצליחה לעורר לא מעט זעם בעקבות יחסה אל נשים.

"מרדף לילי" (Run All Night) מפגיש בשלישית את הבמאי חאומה קולט-סרה ואב השנה ליאם ניסן (״זהות לא ידועה״, ״נון-סטופ״). הפעם מגלם ניסן מתנקש מזדקן בשירות המאפיה של ברוקלין, המנוהלת בידי אד האריס. אלא שלא האבות נמצאים במרכז התסבוכת שמובילה למרדף הלילי, כי אם הבנים שלהם – בויד הולברוק בתפקיד בן המאפיונר שרוצה להיכנס לעסק המשפחתי, וג׳ואל קינאמן כצאצא חסר המזל של ניסן שהופך למטרה מבוקשת וזקוק לעזרה מאביו. וינסנט ד׳אונופריו הוא בלש משטרתי שדולק בעקבות כולם, וקומון מגלם רוצח שכיר מיומן, כאשר התסריטאי הוא בראד אינגלסבי (״אחים בדם״). גם על הסרט הזה כתבתי לעכבר, אור עשה זאת כאן אצלנו בסריטה.

"הזדמנות נוספת" (En Chance til) מפגיש את צמד היוצרים שזכו באוסקר לסרט הטוב ביותר בשפה זרה על ״בעולם טוב יותר״ – הבמאית סוזנה בייר והתסריטאי אנדרס תומאס ינסן. האטרקציה האמיתית בדרמת המתח האפלה הזו היא השחקן ניקולאי קוסטר-וולדו בתפקיד הראשי, או ג׳יימי לניסטר מ״משחקי הכס״ כפי שרוב האנשים פונים אליו. הוא מגלם שוטר ואב טרי שנחשף בעבודתו להזנחה פושעת של זוג נרקומנים לתינוקם, ומחליט לקחת את הצדק לידיים בעקבות טרגדיה אישית. ביקורת שלישית שלי בעכבר.

"הון אנושי" (Il Capitalo Umano) מגיע אלינו מאיטליה (אותה ייצג ללא הצלחה באוסקר האחרון) והוצג לראשונה בארץ בפסטיבל ירושלים הקודם. עלילתו קושרת את גורלן של שתי משפחות בערב גורלי אחד לפני חג המולד, אז ג׳יפ פוגע ברוכבת אופניים. פאולו וירזי ביים ועיבד לתסריט את סטפן אמידון. את הקאסט מאיישים בין היתר ולריה ברוני-טדסקי, פבריציו גיפוני, ולריה גולינו ופבריציו בנטיבויליו. מסתבר שהאיטלקים לא כל-כך מקוריים בבחירת שמות פרטיים. עופר סקר לבלוג.

"פול בלארט נשאר בווגאס" (Paul Blart: Mall Cop 2) הוא המשכון לקומדיה מלפני שש שנים, המציבה את קווין ג׳יימס בתפקיד שומר בקניון שלוקח את העבודה שלו יותר מדי ברצינות. הפעם הוא בסך הכל מבקש לצאת לחופשה בלאס וגאס, בליווי ביתו המתבגרת (דניאלה אלונסו) רגע לפני שהיא הולכת לקולג׳, אבל לא מצליח להתנתק מתפקידו כשהוא נדרש לכך. אנדי פיקמן (״תוכנית משחק״, ״המירוץ להר המכשפות״) התיישב על כס הבימוי שפינה סטיב קאר, בעוד את עמדת התסריטאים שוב מאיישים ניק באקאי וג׳יימס עצמו.

פלוס – תערוכה, פסטיבל וסרטון

+ עוד קצת ״בורג״:הדמות שמגלמת שרה אדלר בסרטה של שירה גפן היא אמנית וידאו בשם מיכל קיים, שחלק מיצירותיה מוצגות בחלקן במהלך הסרט. כחלק מקידום מכירות לא שגרתי, או אולי ערעור נוסף של הבמאית על המציאות, מוצגת החל מהשבוע ועד חמישי הבא תערוכה אמיתית של האמנית הבדיונית, במתחם הגלריה בקומה הראשונה של הדיזנגוף סנטר. אותי זה הגניב.

+ פסטיבל סרטי פועלים בחיפה: זו הפעם השמינית שיתקיים הפסטיבל לסרטי פועלים, שכבכל שנה מותח לעיתים את ההגדרה הלא קבועה מראש שבכותרתו. השנה יפתח את האירוע סרטו של קן לואץ', שלא הוצג בישראל, והוא יעשה זאת באופן סמלי ביום שישי ה-1 במאי, חג הפועלים, כאשר הפסטיבל כולו יסתיים ב-5 במאי. מדובר בסרט "הרוח של 45" (The Spirit of '45), דוקומנטרי היסטורי על האופן בו האחדות של בריטניה בשנות מלחמת העולם השנייה השפיעה על החברה כולה גם לאחר מכן.

יתר הפסטיבל מורכב מהקרנות לסרטים שכיכבו על המסכים ממש לאחרונה: "סלמה" על מרטין לותר קינג, צמד איטלקי מהרטרוספקטיבה של החודש ("אומברטו ד." ו"נס במילאנו") והזדמנות מעולה לתפוס שני ישראליים שלא זכו לכבוד הראוי להם – "מנפאואר" של נעם קפלן ו"שקופים" של מושון סלמונה. מה שמוצא חן בעיניי בפסטיבל הזה הוא שכל הקרנה מלווה בהרצאות, דיונים או פאנלים, כלומר שאף סרט לא מוקרן "סתם" או ללא שיחה על ההדים שלו הנוגעים לאג'נדה של האירוע.

+ הקדמה מאויירת ל"בחזרה למחר": בחודש הבא יגיע אלינו סרטו של בראד בירד "בחזרה למחר" (Tomorrowland), שעופר קיבע כסרט שהוא הכי מצפה לו הקיץ בפוסט המסורתי שלנו. אפשר להגיע אליו ללא שום הכנה מראש, אבל אולפני דיסני שחררו מעין סרטון הסברה מונפש אודות המיזם ״פלוס אולטרה״ שלו חלק משמעותי בעלילת הסרט. חביב מאוד בעיניי הרצון לקדם סרט שאינו מצוייר דווקא באמצעות אנימציה, כחלק משילוב (או אולי הפגנת) כוחות של האולפן. בכל מקרה, הסרטון מעורר סקרנות וזה תפקידו.

סרטים חדשים: ״תפוחים המדבר״, ״מרדף לוהט״, ״דני קולינס״, ״החיפוש״, ״תפקיד חיי״, ואירוע סריטה בפרינט סקרין

$
0
0

חמישה סרטים חדשים מקבלים בברכה את תחילת חודש מאי, שיהיה השנה עמוס במיוחד לאנשי הבלוג. עופר יהיה אחד השופטים השנה בתחרות ״עומק שדה״ של פסטיבל דוקאביב, מסגרת שנוסדה במשותף עם פורום מבקרים הקולנוע בישראל ומטרתה להציג את הסרטים המאתגרים והמחדשים בתחומם. אני (אורון) נוסע לראשונה בחיי לפסטיבל הקולנוע של קאן, והייתי מבטיח דיווחים יומיים וצילומים עם סלבס לולא הייתי נשלח מטעם עכבר העיר ופסטיבל אוטופיה בדיוק לשם כך, אז יהיה ניתן לעקוב אחר מעלליי במדור הקולנוע של העכבר. אור יצטרך לחפות עלינו, שזו משרה בפני עצמה, ובסוף החודש מצפה לנו פסטיבל פרינט סקרין האהוב והחולוני, בו גם השנה ניקח חלק. אבל נתחיל מהתחלה, עם הסרטים לסופש זה.

״תפוחים מן המדבר״ הוא הישראלי שבחבורה, והוא שם שאולי יהיה מוכר למי שלמד או למדה את סיפורה הקצר של סביון ליברכט בתיכון. הסופרת חתומה גם על העיבוד הקולנועי, יחד עם אריק לובצקי ומתי הררי (״הפנטזיה הגדולה של סימיקו הקטן״). מורן רוזנבלט מגלמת צעירה ירושלמית ממשפחה חרדית, הממרה את פי הוריה (שלומי קוריאט וריימונד אמסלם) ובורחת עם קיבוצניק מסוקס (אלישע בנאי) לדרום הארץ. הסרט התמודד בעונת האופירים שעברה, שם קטף שלוש מועמדויות, וכן בפסטיבל חיפה, שם כתב עליו אור. כתבתי עליו לעכבר העיר.

״מרדף לוהט״ (Hot Pursuit), לא להתבלבל עם ״מרדף לילי״, מפגיש את ריס וויתרספון וסופיה ורגרה לקומדיית פעולה. האחת היא שוטרת קשוחה שצריכה להגן על אלמנתו הטריה של ברון סמים (נחשו מי מגלמת את מי), בזמן שהמשטרה, קרטל הסמים ועוד כמה גורמים רודפים אחר הזוג המוזר. אן פלטשר (״ההצעה״, ״סטפ אפ״ הראשון) ביימה את התסריט של דייויד פיני וג׳ון קווינטאנס. האמת? נשמע כיף.

״דני קולינס״ (Danny Collins) מציב את אל פאצ׳ינו בתפקיד רוקסטאר מזדקן, שמחליט לבצע שינוי בחייו בעקבות התגלית הבאה – מכתב שכתב לו ג׳ון לנון לפני ארבעים שנה ונחשף בפניו כעת לראשונה. ג׳ניפר גארנר, ניק אופרמן, כריסטופר פלאמר ואנט בנינג הם חלק מהקאסט בסרטו הראשון כבמאי של התסריטאי המחונן דן פוגלמן (״טיפש, מטורף מאוהב״, ״בולט״), שכמובן גם כתב. גם הפעם את דעתי ניתן יהיה למצוא בעכבר.

״תפקיד חיי״ (Je Fais Le Mort) הוא קומדיה צרפתית שבמרכזה שחקן שתהילתו מאחוריו (בגילומו של פרנסואה דמיאן), המתקשה למצוא תפקיד ראוי. כאשר מוצע לו לגלם גופה בשחזור משטרתי של פשע כלשהו, לוקח גיבורנו את התפקיד ברצינות תהומית ומתחיל בחקירה משלו אודות מי שהוא אמור לגלם בחיים ובמוות, מה שמוביל אותו להיות שותף משעשע לחקירה האמיתית. ז׳אן-פול סלומה ביים, אור יסקור את הסרט בקרוב.

״החיפוש״ (The Search). הוא סרטו החדש של מישל הזאנאוויציוס, שהימם את עולם הקולנוע עם ״הארטיסט״ לפני ארבע שנים, ואת ליבנו כבש בפארודיות הריגול של ״OSS 117״. הסרט הנוכחי הוא דרמה רצינית וקודרת על מלחמת צ׳צ׳ניה, המתמקד במספר דמויות וסיפוריהן: אשה העובדת בארגון לא-ממשלתי המבקשת להגיש סיוע הומניטרי (ברניס בז׳ו, שבה לשתף פעולה עם בעלה הבמאי), ילדון שאיבד את משפחתו ומבקש להתאחד עם מי שנותר ממנה, נער צעיר המגוייס בכוח לצבא הרוסי ותמימותו מושלת ממנו, ואשה המנהלת מחנה פליטים מטעם הצלב האדום (אנט בנינג, עסוקה במיוחד השבוע). אני מקווה למצוא מספיק מילים ופנאי כדי לנסות ולפענח את היצירה השאפתנית והמעט מסתורית הזו, שהוצגה לראשונה לפני שנה בדיוק, בפסטיבל קאן הקודם.

the-search-cannes-2014

פלוס

וולוט פורשת – נפל דבר בעולם העיתונות המקוונת, או הבלוגספירה כפי שפעם כינו אותו: דבורית שרגל מניחה את המקלדת ונפרדת לשלום מבלוגה ״וולוט אנדרגראונד״, בו עסקה בעיקר בביקורת תקשורת. היא מספרת על תחושת שחיקה ומיאוס, לעומת האהבה שהיא חשה כלפי ההצלחה של סרטה ״איפה אלה קרי ומה קרה לנוריקו-סאן?״, וגם מבקשת את עצת הקהל בדבר אופציות על המשך קיומו של הבלוג (או שאני אופטימי). לא נותר לי אלא להצדיע לקולגה על שנות עשייה ארוכות, וגם לשמוח על לידתה של קולנוענית חדשה בישראל.

אירוע סריטה בפסטיבל פרינט סקרין – שמחה גדולה ונוספת היא המשך המסורת שהתחלנו בפסטיבל פרינט סקרין הקודם, אז קיימנו הקרנה ודיון על הסרט המקסים ״מארי מאושרת, מארי מאושרת״. הפעם אנחנו שמחים להזמין אתכם ואתכן להקרנה לכבוד עשר שנות ״אני, אתה וכל השאר״, סרט הביכורים המשובח והמיוחד של מירנדה ג׳ולי. זה יקרה ביום ה׳ ה-28.5 בשעה 19:00, בסינמטק חולון, שם יתקיים החל מיום רביעי ועד מוצאי שבת פסטיבל פרינט סקרין החמישי לתרבות דיגיטלית. עוד נכתוב על הפסטיבל כולו בהמשך, אבל אפשר להתרשם בעצמכם ובעצמכן כבר עכשיו באתר שלהם. עוד אפשר, ואף רצוי, להזמין כבר עכשיו כרטיסים לאירוע שלנו (או לפחות לסמן ביומנים את התאריך), בו מלבד הסרט תוכלו להאזין להקדמה של אדוה (כתבתינו לענייני ג׳ולי, בין היתר), למחווה ליצירותיה הנוספות של האמנית ואף להשתתף איתנו בפעילות סביב האפליקציה של ג׳ולי – Somebody. אז הורידו אותה ובואו, תזכורות בהמשך.

"האלמנה השחורה״ מקבלת ספין-אוף (ב-SNL) – המעריצים ביקשו, אולפני מארוול התעלמו, ותוכנית המערכונים האמריקאית SNL הרימה את הכפפה: כך לדעתם ייראה סרט בכיכובה של האלמנה השחורה מהאוונג׳רס, שייקרא ״Black Widow: Age of Me״. כפיים לסקרלט ג׳והנסון על ההשתתפות:

״פיקסלים״, סקירה

$
0
0

מעניין מתי יופק בהוליווד סרט על הסיוט הגדול ביותר של אנשי התעשייה: הפקת סרט בתקציב גבוה שאינו קשור בשום דרך למותג קיים כלשהו, בין אם ספר, סרט ישן, סרטון ויראלי, או משחק כלשהו. ב״פיקסלים״ (Pixels) המפיקים הלכו לכאורה על בטוח: הסרט הוא עיבוד לסרטון ויראלי קצר שהצליח מאוד לפני כמה שנים, שמצידו מתבסס על הרבה מותגים שמוכרים לחלק מן האוכלוסיה – משחקי וידאו קלאסיים משנות ה-80. לכאורה, שתיים במכה אחת. בפועל, האולפנים השקיעו 110 מיליון דולר בסרט שהעלילה שלו לא ממש קשורה לסרט הקצר והמצליח, ולא ברור מי יהיה קהל היעד שלו.

״פיקסלים״ הקצר היה סרט בן שתי דקות. ככזה, הוא לא נדרש לברוא סיבה למתקפה של משחקי מחשב ישנים על ניו יורק. הם פשוט עושים את זה. זהו סרט מופשט, קצר (ועדיין, עבורי, קצת ארוך מדי) שלא מנסה לבנות היגיון פנימי אלא להיות מהנה לצפייה בעזרת הדימויים. בעת המעבר לסרט באורך מלא, יוצרי הסרט נדרשו לעלילה אשר תכניס את מתקפת משחקי המחשב להקשר. הם שאפו לברוא עולם עם הגיון פנימי כלשהו, מתוך הפחד של הוליווד מיצירות פרועות באמת. התסריטאים טים הרליהי וטימותי דאולינג עמדו במשימה הקשה של בריאת עולם בו להתקפה של משחקי מחשב יש הצדקה והיגיון פנימי. הם הצליחו בכך באופן חלקי, דרך הפתרון התסריטאי השגרתי ביותר: זו מתקפה מן החלל החיצון! כי חייזרים הם שונים, ולכן הם הבינו וידאו של ילדים משחקים במשחקי וידאו, שנשלח לחלל בידי נאס״א, כהכרזת מלחמה. והם חשבו שהדרך לנהל את המלחמה הזו היא באמצעות שחזור מציאותי של המשחקים על ידי הפיכת הגרפיקה שלהם לממשית, ותקשורת עם בני כדור הארץ דרך סרטוני וידאו של מפורסמים משנות ה-80. בדרך פלא, אפשר לקנות את הנחת היסוד המופרכת הזו, אבל דומה כי התסריטאים לא חשבו עליה עד הסוף והותירו עולם עמוס בסתירות פנימיות. או במילים אחרות: עד כמה שהתקציר העלילה של הסרט נשמע מטופש, התסריט עצמו מטופש עוד יותר.

ולא שמטופש הוא בהכרח רע, במידה ויש שמירה על היגיון פנימי כלשהו, או אחידות בשבירות החוקים התמידית של העולם. ״פיקסלים״ לא ממש עושה זאת. בעיה אחרת של הסרט הוא סוגיות קהל היעד: לכאורה, זהו סרט ילדים לכל דבר. אלא שרוב הבדיחות בו מבוססת על הקשרים תרבותיים שרלוונטים רק למי שגדל בשנות ה-80, כך שהסרט מיועד למעשה לילידי שנות השבעים-שמונים שלא ממש התבגרו מבחינת הטעם שלהם בקומדיה. ייתכן והאוכלוסיה הזו חופפת את אוכלוסיית המעריצים שנותרו נאמנים לאדם סנדלר.

הנוכחות של אדם סנדלר בסרט הזה טבעית למדי, כמו גם של חברו קווין ג'יימס. אבל ״פיקסלים״ הוא יותר ״סרט עם אדם סנדלר בתפקיד הראשי״ מאשר ״סרט של אדם סנדלר״, אף כי התסריטאי טים הרליהי הוא שותף קבוע של הכוכב. סנדלר אפילו לא מעוות את קולו בסרט זה, או עושה פרצופים מוזרים, אלא פשוט נוכח כשחקן ראשי, כאשר דומה כי הוא לא עושה מאמץ מיוחד בכל הקשור למשחק. זה עובד לא רע, שכן במצב הצבירה הזה סנדלר מצליח להעביר סוג של חביבות ואנושיות. לצידו יש לא מעט שחקנים עם כישרון, לרוב כישרוון קומי, אבל רובם מבוזבזים על תפקיד שלא נותן להם הרבה שורות טובות, כאשר משחקי המחשב המפוקסלים זוכים לקבל את רוב הבדיחות, או אפילו את ההתפתחות הרגשית המורכבת ביותר.

ג'יימס מצליח בכל זאת קצת להצחיק, כאשר מתגלה כי הוא נשיא ארה"ב בעת המשבר של תקיפת החוצנים. הוא מגלם נשיא שלא ממש מבין מה הולך סביבו ונשאר בקשר עם חבר הילדות הלוזר שלו (סנדלר), וגם לא מוצא זמן להקדיש לאשתו כוכבת תוכנית הבוקר (ג'יין קראקובסקי, שחקנית קומית נהדרת ומגוונת, שכל תפקידה בסרט זה הוא לחייך). אחוזי התמיכה של הנשיא בשפל, אבל הוא הראשון לזהות את טיב המתקפה ולכן מזמין ליעוץ את חברי הילדות שלו, אלופי משחקי המחשבה. מלבד סנדלר, האלוף השני מגולם בידי ג׳וש גאד שנותר תקוע עמוק בראשית שנות השמונים, עם אותה התאהבות בכוכבת משחק קווסט. בגלל שמצבם רע באמת, הם זקוקים גם לאלוף משחקי וידאו שלישי, עבריין גס הרוח המגולם בידי פיטר דינקלדג', שעל פניו אמור להכניס מעט יותר כריזמה לסרט אבל זה לא ממש קורה. כמו כן מתבזבז בסרט: בריאן קוקס.

התפקיד הנשי ראשי פותח בעיה אחרת. על פניו, דומה כי הדמות של מישל מונהאן מבטאת את רוח הזמן – היא קצינה בצבא האמריקאי ופחות או יותר אחראית על הנשק בו משתמשים הגברים בסרט. יש אפילו כמה שניות בהם היא לוקחת חלק בלחימה עצמה ולא רק מתחבאת מאחורי הגב הלא-חסון של סנדלר. מערכת היחסים הרומנטית בינה לבין הגיבור נבנית בדרך הטיפוסית של שנאה בהתחלה והתמסרות טוטאלית אחרי שהוא כנראה אומר איזה משפט נחמד באמצע. אבל בפועל היא לא ממש לוקחת חלק במערך ההחלטות של הסרט והנשיות שלה מתבטאת בכך שהיא אמא לילד ובכך שהיא בוכה בתחילת הסרט. אומרים שהיא מאוד חכמה, אבל הסרט לא מראה לנו דוגמא ממשית לכך. אבל מצבה טוב לעומת חלק מן הנשים האחרות בסרט, שמתפקדות כפרס לגברים האמיצים שלחמו למען ארה"ב/האנושות כולה. וב״מתפקדות כפרס״ אני מתכוון באופן המילולי ביותר.

מה שמותיר איתנו עם החייזרים/משחקי מחשב. התירוץ לעשיית הסרט הוא גם הדבר הכי מהנה בו. הנאה זו משלבת נוסטלגיה עם כמה בדיחות טובות, או לפחות הדמייה של איך זה לשחק בפאק-מן ברחובות ניו יורק, באופן שהוא רק מעט פחות טוב ממה שהמפות של גוגל איפשרו לנו לפני זמן לא רב. הבעיה כאן, היא שחוסר אחידות מאפיין את הפיכת משחקי הוידאו לחלק מן הסרט. מצד אחד יש את השילוב בין המשחקים המוכרים יותר למשחקים איזוטריים למדי, אשר יוצר חוסר איזון בהתלהבות. ההקפדה על חוקי המשחק מתבצעת באופן שתואם את העלילה וגם פותח בה חורים בגודל הפה של הפאק-מן. שלא לדבר על כך שהחייזרים אמורים להיות מודעים רק למשחקי מחשב מפורסמים משנת 1982, אבל הסרט חורג בשני התחומים כמה שנים קדימה. מצד שני, לחפש חורים בעלילה של הסרט הזה זה כמו לחפש חורים ברשת: במידה רבה, הם אמורים להיות שם.

את הסרט ביים כריס קולמובוס, יוצר די ותיק בשוק המיינסטרים ההוליוודי, שהקריירה שלו עוברת דרך ראשית סדרת ״הארי פוטר״ וכמה להיטים קומיים לאורך השנים. קולמובוס הוא במאי סביר – אף פעם לא מבריק, אבל לרוב לא מביך יותר מדי. אולי בזכותו, ״פיקסלים״ מצמצם את כמות הרגעים המביכים למינימום. אבל הייתי קונה בשמחה עוד כמה רגעים איומים לו היה בסרט רגע מבריק אחד, בדיחה חזותית אחת שתתעלה על הסרט הקצר – אבל אין רגע כזה. בהיותו סרט לא רציני השואב השראה מסוף שנות השמונים, ״פיקסלים״ מצליח להיות חביב לפרקים, אבל רחוק מלממש את הפוטנציאל שלו. ומי שרוצה לדעת כמה סרטי נוסטלגיה לשנות השמונים יכולים להיות מהנים למרות העדר הגיון בסיסי, מוזמן להסתכל ב״קונג פיורי״ שיצא לפני כמה חדשים.

Pixels1

סרטים חדשים: "היורד למעלה", "משברים בע"מ", "מומנטום", "הקרימינלים"

$
0
0

ארבעה סרטים חדשים עולים לאקרנים השבוע, בדיוק בתקופה שבה מבקרי כל העולם מתחילים לסכם את השנה הקולנועית. אנחנו נעשה זאת קצת יותר סמוך לסיומה, כלומר אחרי החצי השני של החודש, אבל כבר עכשיו מציצים בלוח ההפצה לראות האם סרטים כאלה ואחרים יספיקו לנוע מרשימת הלא-מופצים לזו של הסרטים שכן הופצו, ולבלגן לנו את הרשימות. יש לי הרגשה שבכל שבוע יהיה לפחות אחד כזה, במיוחד אם להסתמך על השלל הנוכחי.

"היורד למעלה", סרטו הארוך הראשון של אלעד קידן, מגיע כמנצח אל בתי הקולנוע. לזכותו בכורה עולמית בפסטיבל קאן, שלושה פרסי אופיר וגם פרס הסרט הטוב ביותר בפסטיבל חיפה. עופר כתב עליו בקצרה כהמלצה ליום הקולנוע הישראלי וירחיב עליו את הדיבור במהלך סוף השבוע, בעוד אני ניסיתי למצוא מילים כדי לתאר את הנס הזה עבור עכבר העיר. התקציר אולי כבר מוכר לחלקכם או חלקכן – מסען של שתי דמויות במעלה ובמורד הר הכרמל, האחד מטפס מתחתית העיר חיפה במטרה למצוא עגיל שאבד לאשתו והאחר יורד את ההר כסמל לירידה שלו מהארץ, אותה הוא מתכנן לבצע בהפלגה באנייה. אורי קלאוזנר ואיתי טיראן בשני התפקידים הראשיים, בהתאמה, ובתפקידי משנה אפשר למצוא את מיכאלה עשת, שרון טל, גור בנטביץ' ועוד. ירון שרף צילם, אריק להב ליבוביץ' ערך.

"משברים בע"מ" (Our Brand is Crisis) הוא סרטו החדש של דייויד גורדון גרין, הבמאי שמזגזג בין דרמות אינדי לקומדיות סטלנים, אבל שייך יותר מכל לכוכבת והמפיקה שלו. סנדרה בולוק נכנסה לפרוייקט בשלב בו התסריט של פיטר סטרוהן כיכב ברשימה השחורה של הוליווד, שינתה את התפקיד הראשי מזכר לנקבה וליהקה את עצמה כיועצת פוליטית הנשכרת לעבוד עבור פוליטיקאי בוליביאני שמנסה לשוב לכס הנשיא לאחר כישלון. לצידה מככבים בילי בוב תורנטון בתור היועץ האמריקאי של המתמודד הבכיר לנשיאות, אותו צריכים להביס בולוק וצוותה (אנטוני מקי, אן דאוד, זואי קאזאן, סקוט מקניירי). גם על הסרט הזה כתבתי לעכבר העיר השבוע.

"מומנטום" (Momentum) מציג את אולגה קורילנקו בתפקיד גנבת מיומנת שנקראת על ידי שותפה לשעבר לשוד אחרון בהחלט. לא, ברצינות, מי מתחיל ככה תקציר של סרט שאינו פארודיה? בכל מקרה, הגיבורה מגלה שהשוד אינו העיקר ושיש קנוניה רחבת היקף בהרבה מאשר סתם גניבת יהלומים פשוטה, שבין היתר שולחת אותה למשחק של חתול ועכבר מול האנשים שרימו אותה. הכוכבת האוקראינית נתמכת בידי מורגן פרימן וג'יימס פיורפוי. את התסריט כתבו אדם מרקוס ודברה סאליבן, שאחראים לרימייק של "המנסרים מטקסס", וביים לראשונה בקריירה סטיבן ס. קמפאנלי, אחד ממפעילי ה-Steadicam הוותיקים בהוליווד.

"הקרימינלים" (Criminal Activities) מתרחש אף הוא בעולם הפשע, ומספר על ארבעה חברים המחליטים להשקיע במניה בטוחה בעקבות מידע פנימי, רק כדי לגלות שאין דבר כזה "בטוח" בעולם העסקים. למרבה הצער, אחד מהם לווה כסף ממאפיונר בניסיון ההתעשרות הכושל, וכעת הגיע הזמן לשלם. ג'ון טרבולטה וג'קי ארל הילי מובילים את הקאסט שכולל גם את מייקל פיט, דן סטיבנס, כריסטופר אבוט ועוד. הילי גם מביים לראשונה בקריירה שלו, על-פי תסריט ביכורים של רוברט לואל.

פלוס – מיוטיוב ועד 70 מ"מ

"שמונת השנואים" – סרטו המתקרב ובא של קוונטין טרנטינו, לא יוקרן בישראל כפי שיוצרו התכוון שיוקרן, מה שעלול להגדיל את כמות השנואים בשמו. לא זאת בלבד שעותק פילם של 70 מ"מ הוא לא אופציה כרגע בארץ, אלא שגם גרסת 187 הדקות של האופרה הקולנועית שמבטיח הבמאי תיחסך מאיתנו, ובמקומה תוקרן גרסה מקוצרת. עצבניים? מובן. רוצים ורוצות לעשות משהו בקשר לזה? התארגנה עצומה להבאת עותק פילם 70 מ"מ של ״שמונת השנואים״ ארצה יחד עם ציוד מתאים. רוצים ורוצות לעשות משהו שגם יעזור, כי כולנו למודי ניסיון מהפגנות שרק גורמות למפגינים להרגיש טוב יותר? דברו עם קיו.טי. אני לא צוחק – הבנאדם מצייד בתי קולנוע לכבוד הסרט שלו, ומאז 2013 נמצא בחיוג המקוצר של לפחות שני יוצרים ישראליים, מה שאומר שכולנו נמצאים פחות מחמישה צעדים מהאיש, שרק מעוצמת העצבים הסינפיליים שיתפקעו לו כבר תיווצר יש מאין מקרנה מתאימה בארץ. בגזרת החדשות הטובות – הסרט הוקדם בשבוע, וייצא לבתי הקולנוע בישראל ב-7.1 שזה כבר ממש בקו באופק הנראה לעין.

"סרט אפס" – סנסציית היוטיוב החביבה על אור, מצא עצמו בין עשרת סרטוני היוטיוב הנצפים ביותר בישראל לשנת 2015. עם קרוב למיליון צפיות והפיכה לסוג של קאלט, אולי אפשר להתחיל לדבר על מודל הפצה חדש לסרטים ישראליים? בעיניי אין המון הבדל בין "סרט אפס" ל"מה כבר יכול לקרות?!", בטח לא מבחינת קהל היעד, ונדמה לי שסרט חבר'ה מהסוג שלא הולך בקולנוע מסיבות כאלה ואחרות יכול לעשות חייל באינטרנט בכל מיני סוגים של צפייה ביתית.

פסטיבל אוטופיה – שמהדורתו האחרונה נפתחה אמש והוא יימשך עמוק אל תוך השבוע הבא, יזכה מעתה להמלצות באופן יומיומי בעמוד הפייסבוק של סריטה. היום, לדוגמה, תוכלו לפגוש אותי בשני אירועים שעתידים להתחולל באולם 1 של הסינמטק – הקרנת "חדר מנוחה" המטורף בשעה 23:15, במקום "הסר חבר" שהוסר (חבר), ועוד לפני כן הקרנה חגיגית לקסם הישראלי "אבוללה", שתחל בשעה 21:00 ובסיומה יעלו היוצרים (ואני) על הבמה לסשן שאלות ותשובות בהשתתפות הקהל. אם עוד לא צפיתם או צפיתן בסרט הנהדר הזה אז קדימה, ולמי שכבר עשה או עשתה זאת, אני ממליץ על סרטון מאחורי הקלעים שזמין כעת ביוטיוב. כמו כל דבר שקשור ל"אבוללה", גם הסרטון שיצרו עומר בן-דוד ודן מסר הוא מושקע ואפילו מרגש, והסרטון ודאי יככב בעתיד במהדורות הבלוריי של הסרט:

סרטים חדשים: "חתונה מנייר", "ג'וי", "מרגריט", "נקודת פריצה", "קומדיה אלוהית" (הברית הלגמרי חדשה)

$
0
0

חמישה סרטים חדשים עושים את דרכם אל בתי הקולנוע בסוף השבוע הלפני-אחרון של 2015. זה אומר שהשבוע הבא יהיה מוקדש רובו ככולו לסיכומי השנה שלנו, ולכן ננצל את ההזדמנות וההפוגה שמעניק הסופש לטובת סקירות על אחרוני המצטרפים ליבול הקולנועי של השנה. ביניהם: ישראלי, צרפתי, בלגי, אמריקאי של יוצר אהוד המנהיג חבורת כוכבים, וגם רימייק לקלאסיקה שעדיין לא התיישנה.

"חתונה מנייר", סרטו העלילתי הראשון של הדוקומנטריסט ניצן גלעדי (״ירושלים גאה להציג״), החל את דרכו כאנדרדוג בכל מקום אליו הגיע ובדרך כלל יצא עם פרסים. כך היה בפסטיבל ירושלים ובהמשך בפרסי אופיר, שם בלטו שתי השחקניות המרכזיות שבו ושם גם כתבנו עליו בבלוג. יש לי הרגשה שקהל בתי הקולנוע יהיה זה שהכי יתחבר בסופו של דבר לסיפורן של חגית (כלת פרס אופיר מורן רוזנבלט) ואמה (זוכת פרס המשחק בפסטיבל ירושלים אסי לוי), המתגוררות בקרבת מכתש רמון וחולמות על חיים קלים יותר. חגית סובלת מלקות שכלית קלה אך מתפקדת ועובדת במפעל לנייר טואלט, מפנטזת להינשא לבן של מנהל המפעל (רועי אסף), ומתמודדת יחד עם אמה עם ההודעה הדרמטית על סגירת המקום. טקסט נוסף על הסרט, גם הפעם שלי, אפשר למצוא בעכבר העיר (תמונות הסרט בפוסט זה הן באדיבות סרטי יונייטד קינג, וצולמו בידי אוריאל סיני).

"ג'וי" (Joy) הוא לא סרט ספין-אוף לדמות שגילמה איימי פוהלר ב"הקול בראש", אבל מה שהוא כן משמח לא פחות – סרט חדש של דייויד או ראסל עם כנופיית "אופטימיות היא שם המשחק", בראשות ג'ניפר לורנס, ברדלי קופר והחיזוק הקבוע רוברט דה נירו. לורנס מגלמת את גיבורת הסרט, אישה צעירה וקשת יום שצריכה לטפל לא רק בשני ילדיה, אלא גם בהוריה, סבתה, אחותה-למחצה ואפילו בעלה לשעבר, שגר אצלם במרתף. רעיון למגב פלאי עולה במוחה ושולח אותה עמוק אל תוך יוזמה עסקית מסוכנת כלכלית, אבל כזו שיכולה גם לפתור את הצרות של המשפחה כולה. אני מצאתי את הסרט כאוטי ומבדר לחלוטין, וניסיתי לבטא זאת בביקורת שלי עליו בעכבר העיר. אור יחלוק את דעתו שלו בסקירה.

"קומדיה אלוהית" (The Brand New Testament) הוא אחד המקרים הכי מצערים של תרגומי שמות השנה. כשצפיתי בו לראשונה בקאן, כיניתי אותו בחיבה ״הברית החדשה דנדשה״, בידיעה גמורה שלא כך ייקרא. ואכן, בפסטיבל חיפה הוא הוצג תחת הכותרת ״הברית הלגמרי חדשה״, שם כתב עליו אור. אלא שבכתוביות עצמן, בגוף הסרט, התרגום למושג היה ״הברית החדשה דנדשה״. הוחמאתי קלות, גם כאשר הוצג אותו עותק מתורגם בפסטיבל אוטופיה, שם תוקנה השגיאה הלשונית / הוגבה המשלב הלשוני והסרט הפך להיות ״הברית החדשה לגמרי״. כעת מגיע הסרט לבתי הקולנוע תחת שם נוסף, ולא, אין לו שם קשר לדנטה. מדובר בסרטו החדש של הבלגי רב ההמצאות ז׳אקו ואן דורמל (״מר נובודי״, ״טוטו הגיבור״), העוקב אחר מסעה של בתו של אלוהים הרחק מביתה של אביה המתעלל, ובמטרה להשלים את עבודתו של אחיה ולכתוב את הברית החדשה דנדשה (לא את הקומדיה האלוהית). עופר יהיה הכותב השלישי שלנו על נציג בלגיה לאוסקרים, ויעניק לו סקירה מא׳ ועד ת׳.

"מרגריט" (Marguerite) מכיל נקודת מוצא שאני מתקשה לראות כיצד היא יכולה להחזיק סרט באורך מלא, אך מצד שני מבוסס על סיפור מפורסם שיזכה לאדפטציות נוספות בעתיד, כך שנחיה ונראה. הגיבורה היא אישה מהמעמד הגבוה בפריז של שנות ה-20, חובבת נלהבת של אופרה הנהנית להופיע עם שירתה שלה בפני חבריה ומשפחתה. היא שרה זוועה, אבל לא נעים להם לשבור את האשליה שלה, כיוון שהיא כה מבסוטה מהעניין. אלא שמרגריט צוברת ביטחון ומבקשת לרנן בקול העורב שלה מול קהל אמיתי, מה שמעמיד את אוהביה בדילמה. קתרין פרו (״הטבחית של הנשיא״) מככבת, בסרטו של קזבייה ג׳ינולי, שכבר עסק בנושאים של זמרה ותהילה בסרטיו הקודמים (״סופרסטאר״, ״הזמר״).

"נקודת פריצה" (Point Break) הוא רימייק ליצירת המופת של קתרין ביגאלו. זו שבה קיאנו ריבס מגלם שוטר המסתנן ליחידת גולשים/שודדים בהנהגת פטריק סוויזי ומפתח עימו יחסי אב-בן המשבשים את שיקול דעתו. תמיד חששתי שהסרט הזה יזכה לרימייק מתישהו, וכעת נותר לגלות האם וכיצד הוחרבה אחת מדרמות האקשן הגדולות של שנות ה-90. לוק ברייסי (״איש נובמבר״) מגלם הפעם את איש החוק הפועל במסווה ומתבקש לרכוש את אמונם של החשודים בביצוע מעשי שוד ראוותניים ואנטי-תאגידיים – כנופיית ספורטאי אקסטרים (בהנהגת אדגר רמירז, המופיע גם ב״ג׳וי״ שעולה השבוע). הבמאי הוא אריקסון קור, צלם סרטי פעולה בדרך כלל (״מהיר ועצבני״, ״דרדוויל״). יהונתן בר אילן סקר אותו עבורנו.

פלוס – הנערה, הגננת, BB8 ויודה וולך

״הגננת״ באוזן – בתחילת השבוע זכה סרטו של נדב לפיד בפרס פורום מבקרי הקולנוע בישראל, שמצטרף אל ארון גביעים עמוס במיוחד, ובסופו מגיע הבמאי להתארח באוזן השלישית (קינג ג׳ורג׳ 48, תל אביב) לרגל השקת הדי.וי.די. של הסרט. יחד עימו יגיעו השחקנית הראשית שרית לארי, וצלם הסרט שי גולדמן, ואת הדיון המתוכנן סביב הסרט ינחה אור שלנו. זה מתחיל ב-14:30 וכך זה נראה באירוע הפייסבוקי.

״הנערה הדנית״ – סרטו המצופה של טום הופר (משפט שלעולם לא חשבתי שאכתוב שוב), זוכה לטרום-בכורה באדיבות פסטיבל הקולנוע הגאה. הסרט בכיכובם של אדי רדמיין ואליסיה ויקנדר (שניהם באודם) יעלה לאקרנים רק ב-14 בינואר, סמוך למועד הכרזת המועמדים והמועמדות לאוסקר, אבל כבר ביום שני ה-4 בינואר ניתן יהיה לצפות בו בסינמטק תל אביב בהקרנה חגיגית זו, שתארח את הסופר דייויד אברסהוף שעל כתביו מבוסס הסרט ואותה תנחה מורן רוזנבלט האהובה שהוזכרה בפוסט זה. כרטיסים ופרטים באירוע הפייסבוק.

״הכח מתעורר״ – הפרק החדש בסדרת ״מלחמת הכוכבים״, שובר קופות כצפוי, אבל מה שבאמת משמח בשובה לשיח המרכזי של סדרת הסרטים הוא סיבות חדשות לפארודיות. בין אם יצירות מקומיות כמו ״יודה וולך״ בשירו ״כלום אני לעשות עם זה לא יכולתי״ (שמצאתי בפייסבוק של טל לוטן, ומסתבר שנוצר בידי סתיו פולק כפי שעודכנתי בתגובות), הטריילר הפיקטיבי לקומדיה רומנטית בכיכובה של בחורה בשם סטאר וורז שמנסה להחזיר את פאנבוי לחיקה (מאת הקבוצה הקומית האמריקאית XVP), או השילוב החביב עליי של ישראליות ואמריקאיות – סרטון חדש של האנימטורית לי להב. הסרטון מתחקה אחר הקריירה של הדרואיד העגלגל BB8, כנראה התוספת הכי אהודה לקאנון של ״מלחמת הכוכבים״, לפני שהתקבל לסרט ונאלץ לפלס את דרכו בעסקי השעשועים:

לכבוד עשור לבלוג סינמסקופ ועשרים למודפס: תנו לפרינט למות בכבוד

$
0
0

מוקדם יותר היום פירסם עופר טקסט רומנטי אך מפוכח, ולבטח הרבה יותר מאוזן ממה שאכתוב בהמשך, שהוא חלק ראשון במחווה שלנו ל"סינמסקופ" של יאיר רוה. השבוע חוגג הבלוג הנודע עשור של פעילות, ולו היה שורד המדור המודפס היו לנו גם חגיגות ה-20. רוה ביקש אותנו להשתתף במה שהוא מכנה "בלוג-א-תון", מעין אסופת מאמרים וירטואלית על כתיבה ביקורתית על קולנוע בתפר שבין עידן הדפוס לדיגיטל. כמובן שנעתרתי מיד, גם כגולש של הבלוג מאז ימיו הראשונים, ואפילו כקורא של המדור ב"פנאי פלוס" עוד לפני שידעתי בכלל מה המשמעות של המילה "סינמסקופ" (בראשי קראתי את זה "סינמה-סקוּפ", יענו סקופים מעולם הקולנוע). מחר בערב (6.1 ב-18:00 למבכרי הספרות) יהיה לי הכבוד והעונג לשבת לדיון חי ולא-וירטואלי בסינמטק תל-אביב עם כמה מהמורים-ללא-ידיעתם שלי לקולנוע: תומר קמרלינג מ"בלייזר" (והמחליף של רוה בפנאי פלוס) שבעצם לימד אותי מושגי יסוד כמו "What If", דורון פישלר מ"עין הדג" לו החמאתי על תרומתו לא פעם, שותפי לדרך אור סיגולי (שגם עליו כבר התפייטתי), וכמובן חתן השמחה בכבודו ובעצמו, והאיש שללא ספק עיצב במילותיו את השקפותיי הראשונות על קולנוע – יאיר רוה. אצלו גם יש כרטיסים לאירוע, אגב. ואם כל ההקדמה הזו הייתה סכרינית מדי, אני הולך להתיז עכשיו קצת דם, או דיו, מכל הדבר הזה שמכונה "פרינט". בהנחה שנשאר שם משהו.

מאז שאני חלק מהעולם המוזר והערטילאי הזה שנקרא ״העיתונות הישראלית״, אני שומע בערך פעם בשבוע על ״מות הפרינט״. זה יכול להגיע כשקורה משהו באמת מהותי (״הארץ״ עוברים לחומת תשלום באתר שלהם) או סתם כי אחד העיתונים הגדולים שוב פישל, אפילו אם סתם בכותרת או בהגהה. לעיתים התדירות מתגברת לפעם ביום, ואם להיות לגמרי כן, יכול להיות שזה התחיל מוקדם יותר מספטמבר 2006, התאריך בו הפכתי למבקר קולנוע בעצמי. בהתחלה, בכל פעם שנשמעה ההודעה הדרמטית, התייחסתי לתוכנה באותו האופן שבו עשה זאת המודיע התורן – הרכנת ראש מלווה בתחושת נוסטלגיה וידיעה ששום דבר כבר לא יהיה טוב כשהיה. למרות שלא ברור לי לגמרי איך אפשר להתרפק על משהו שאין לי באמת סנטימנט או היכרות עמוקה עימו, בטח לא מהצד הפעיל. עשיתי זאת כי לא ידעתי אחרת, כלומר לא ממש הייתה לי דעה על האם מות הפרינט הוא אכן דבר טרגי מעצם היותו מוות, כלומר סיום בלתי הפיך. אבל ככל שחלפו השנים הבחנתי שהשמועות על מותה של העיתונות המודפסת תמיד היו מוקדמות, וימשיכו להיות מוקדמות בכל פעם שעוד חוכמולוג ישמיע אותן (כנ״ל לגבי ״מות הקולנוע״, אגב). יתרה מזאת, התחלתי לשאול את עצמי בכל פעם האם זה באמת דבר נורא כל-כך שהפרינט מת, בהנחה שהפעם באמת עצרו את מכונות הדפוס לבלי שוב והוא אכן חדל להיות. התשובה שנתתי לעצמי הלכה והקצינה, עד לעמדה הנוכחית שלי – שימות כבר הפרינט הזה ויעזוב אותנו בשקט, או יותר נכון – שנעזוב אנחנו אותו בשלווה.

כיליד שנות השמונים, לא באמת הייתה לי הפריבלגיה להתעדכן בזמן אמת מכל מקום בעולם בנעשה בו, אבל זה גם לא ממש עניין אותי. את החדשות שלי הייתי צורך מאנשים, ואת התרבות – מדעות שקראתי במגזיני תרבות, או ממש ישירות מהיכליה בעזרת חיווי דעה עצמי. אף פעם לא קראתי עיתונים, אולי רק בסופי שבוע, וגם זו הייתה התניה חברתית יותר מכל דבר אחר. מגזינים וירחונים דווקא כן עניינו אותי, אבל לא ברמת הדבקות בטקס שבועי או חודשי, אלא מתי שמזדמן. כשנולדה רשת האינטרנט שהלכה והתפתחה מהר ממני, שמחתי על האפשרות לקרוא טקסטים על צג המחשב. אף פעם לא הבנתי את הטענה שטקסטים ארוכים אי אפשר לקרוא במחשב. הרי עיתון אינו ספר – הכל שם צפוף, מרוח, מצ׳וקמק, מתכלה תוך כדי קריאה כמעט. איך זה בדיוק נוח יותר לקריאה מאשר צג בוהק תמיד, הכולל אפשרות לגודל משתנה של אותיות כראות עיניך, מילולית?

העידן הדיגיטלי של אמצע שנות האלפיים איפשר לי להפוך לחלק ממגזין תרבות, גם אם בתחילה רק מהפן המקוון שלו. אל עכבר העיר הגעתי בדיוק כשהושק האתר שלו במקביל לגרסה המודפסת והעדיין-פופולארית. חששתי מראיון עבודה, בהיותי בחור בן 21 ללא ניסיון, ביישן שמעדיף להסתתר מאחורי מקלדת ומתמלא אומץ רק אל מול מסמך ריק ושמתנסח בכתב טוב יותר מאשר בעל-פה, ובאופן כללי שספק אם הוא מבין משהו מהחיים שלו (הספק נותר, אבל למדתי להסתירו עם השנים). אלא שבזכות העידן הדיגיטלי כלל לא פגשתי את העורכת שלי, שהייתה עבורי בתחילה מעין מעסיק בסגנון צ׳ארלי (זה מהמלאכיות), ששולחת אותי למשימות חשאיות של דיווח מעורף האוייב. זאת גם הזדמנות להודות למיכל דותן על שהאמינה בי כל-כך ולימדה אותי איך לכתוב ולחשוב כמו מבקר קולנוע. בכל מקרה, העניין הוא שאם הייתי צריך להגיע למערכת בכל בוקר, כפי שעשיתי בהמשך כעורך, אני בכלל לא בטוח שהייתי נשאר בתחום.

הדפסה של עיתון או מגזין, יומי או שבועי או חודשי או שנתי, היא בלאגן הרבה יותר גדול מאשר ניהול אתר אינטרנט, אדיר מימדים ככל שיהיה. יש המון מחלקות שכלל לא קיימות בגרסת האונליין, מה שאולי נכון גם להיפך במקרה של קונצרן תקשורת, אבל לא לכל מערכת. בלוג, לדוגמה, הוא משהו שלא יכול באמת להתקיים באופן מודפס. ואל תגידו לי פנזינים, כי גם הם דורשים הגהה, עימוד, תמונות ברזולוציה מסויימת, והעניין הטכני הזה של חומרי גלם ומכונות הדפסה. אין בהם אפשרות פשוט לפתוח מחשב, לתקתק קצת, ולשלוח לאוויר העולם. אמנם עם תמונות מגוגל ושגיאות הקלדה, אבל גם עם לינקים וחלונות יוטיוב שרלוונטיים כל-כך לעולם של ימינו, ובעיקר עם אותו אינטגריטי עיתונאי שמנחה (או לא) את הכותב. בין אם זה לבדוק את העובדות או להפריד בינן לבין דעתו, שהיא שלו ואך ורק שלו ולא אמורה לייצג שום דבר, ובמקרה של ביקורת תרבות גם בטח לא להיות אובייקטיבית.

בעולם הכתיבה באינטרנט שום דבר לא באמת סופי, הכל משתנה וזורם תדיר, ואת ההתעסקות האינסופית בטקסט אפשר גם לעשות אחרי שפורסם. כלומר, בהנחה שבכלל רוצים בכך, הרי כל המטרה בכתיבת דעות היא לתת דרור למחשבות ולהפכן למילים, בין אם על מסכים מרצדים או דפים מצהיבים. תיקון שגיאות בטקסט שכבר פורסם? בלחיצת כפתור כמו שאומרים, במקום שיישארו מודפסות לנצח. אבל משום מה יוצא שעולם התוכן הווירטואלי עדיין שואב מקודמו, או שאולי מתקשה להיפרד מהפיגומים וגלגלי העזר. הרי אין שום צורך בכותרות שהן משחקי מילים מטופשים באתר אינטרנט, אלא דווקא בכותרת אינפורמטיבית ככל הניתן, או מפתה, במידה וקליקים וטראפיק הם אלוהיכם. אז מה הן עדיין עושות איתנו ואיך זה שהן עדיין כאן? בדיוק בגלל שהפרינט לא מת, לא באמת. הוא פשוט חי חיים לא משהו בכלל.

האמת היא שיהיה זה לא הגון להסתיר את העובדה שבהחלט אחזה בי התרגשות בפעם הראשונה שהודפסתי. הרי רצה הגורל ועשיתי את המסלול ההפוך, מ״להיבחר״ לכתיבה באינטרנט חיכיתי לרגע שבו מילותיי יצרבו בנייר, חשבתי שיש בכך משהו נעלה יותר. ואיזה מורא גדול נפל עליי בפעם הראשונה שידעתי שהולכים להדפיס את מילותיי בעיתון. אני חושב שקראתי את הטקסט עשרות פעמים לפני שליחה, למרות שידעתי כי הולכים לשכתב לי את הצורה. גם כאשר נדרשתי לכתוב שבוע אחר שבוע לעכבר העיר המודפס (שינוח על משכבו בשלום), ועוד בזמן משרת עריכה אצל אחיו המקוון, גם אז לא הקלתי ראש בטקסטים שלי מעולם. היום אני מבין שזה אך ורק מכיוון שזה אני, זה לא בגלל הפרינט. הרי חרדת הקודש מפני המילה הכתובה כבר לא קיימת בעיתונים ובמגזינים היום – תפתחו אחד, איזה שתרצו, ומיד תיווכחו בכך.

אולי זה רק אני, אבל כמעט כל ניסיון שלי לצרוך עיתונות מודפסת היום מסתיים תוך כמה דקות בהשבת הנייר המבוזבז חזרה למקום שבו מצאתי אותו. מצב העיתונות וחוסר היכולת לעצור את הזמן או להתחרות ברשת, הוביל לאותם תחלואים שהמקטרגים מתלוננים עליהם לגבי בלוגים או אתרי אינטרנט – כתיבה ירודה ורדודה, שגיאות מכל הסוגים והמינים, תוכן שיווקי במסווה של כתיבה עיתונאית, ובעצם גם יותר פרסומות מתוכן. אפילו אם הן לא קופצות ומרקדות בדפדפן אלא רק בדפדוף. ברור לי שזה נובע מכך שהמצב הכלכלי הקשה לא מאפשר להעסיק אנשי מקצוע ראויים לשמם, אבל אם כל מה שרע באינטרנט כבר הדביק את הפרינט, מה בעצם כל-כך נשגב ונכסף בו? ואם גם ההיפך הוא הנכון, והפרינט הדביק מבעוד מועד את האינטרנט במחלותיו שלו, למה לא לעשות לו המתת חסד והלוויה מכובדת? מה נותר מאותו מונח מקודש שמסרב למות, מלבד החדשות של אתמול המודפסות ברוב הדר וחשיבות? מזמן הוא מת, המונח שאליו מתכוונים כשאומרים ״פרינט״. אולי לפחות נקבור אותו כמו שצריך?

כקורא וככותב אימצתי את עידן האינטרנט הלא-מושלם, משימה לא קלה עבור פרפקציוניסט לשעבר. ובכל מקרה, החלטתי כבר מזמן שכל הצפייה והציפייה בפרינט המת-החי, או הגוסס למי שמתעקש לא לקרוא את מצב הסימנים החיוניים, זה ממש לא בשבילי יותר. כיום אני יצור דיגיטלי לחלוטין, כתב היד שלי מזמן לא קיים, די.וי.די. אני קונה רק כדי לקשט את המדף, ואם תנתקו לי את החשמל או ה-Wi-Fi כנראה שאהיה משותק (או לנסות להפעיל הסמארטפון כמודם סלולרי, אם להיות כנים עד הסוף). אבל התיאור הזה נכון גם למשהו כמו חצי עולם, שהוא במקרה גם החצי שמעניין אותי לשמוע מה יש לו להגיד, ואולי להשמיע לו את דעתי שלי. דעה שיש לי תקווה שעדיין תעניין אדם אחד או אחת (מספיק מבחינתי), גם בעידן שבו כבר לא יהיה מבקרי קולנוע כמו פעם, שהרי גם המושג הזה יצטרך לעבור הגדרה מחדש כדי להתאים לזמנים המשתנים. אני מזמין את מי שלא רואה טעם בטיעונים שלי להדפיס את הטקסט הזה במדפסת שלו, ואז לקרוא אותו שוב שחור על גבי נייר לבן. אולי אז יהיה לו פתאום יותר תוקף. או שאולי דווקא חלון יוטיוב אל העבר יעשה את העבודה:

/// הטקסט נכתב כחלק ממחווה לבלוג ומדור ״סינמסקופ״ של יאיר רוה

סרטים חדשים: ״למה עזבתני״, ״הנערה הדנית״, ״דיפאן״, ״לפני שניפרד״, ״כל הדרכים מובילות לרומא״

$
0
0

עוד מעט יוכרזו המועמדים והמועמדות לאוסקר, והמיקרופון יעבור אל אור לפוסט מסקר. מחר נשוב לשגרת סקירות הסופש, ואלה חמשת הסרטים אשר עומדים על הפרק, למרות שבטח כבר הבנתם מהפוסט של עופר שהמקום להיות בו הם הסינמטקים, שם מתקיימת מסגרת ״מבט נוסף״ ובה סרטים אירופאים בעותקים משוחזרים. נשתדל גם לא להזניח את מסגרת ״השבועיים של הבמאים״ שהתרעתי על קיומה בשבוע שעבר, אבל במקרה שלה נשמח גם להמלצות הקוראים והקוראות מכיוון שאנחנו צופים בסרטים יחד איתכם ואיתכן בזמן שהמסגרת מתקיימת, ולא מבעוד מועד.

״למה עזבתני״, סרטה הראשון באורך מלא של הדר מורג (״שתיקה״), מגיע אל בתי הקולנוע אחרי קיץ סוער. הוא ניסה את מזלו באופירים, התקבל לפסטיבל ירושלים ואז התקפל לטובת ונציה, חזר לפסטיבל חיפה וחזר משם עם פרס הביכורים. בסגנון שלהגדירו כריאליסטי יחטא לסרט, מתארת העלילה הדקיקה העטופה באווירת ניכור אורבני ותחושת זוהמה, את שגרתו של נער ערבי בשם מוחמד (מוחמד דעאס), העובד במאפיה ומוצא דמות אב שחסרה לו במשחיז הסכינים העירוני (יובל גורביץ׳). עופר יתכבד בסקירה.

״הנערה הדנית״ (The Danish Girl) הוא מקרה מעניין של משיכה-רתיעה מסרט בעיניי. התסריט של לוסינדה קוקסון מבוסס על ספרו של דייויד אברסהוף, שהתארח בארץ ביוזמת הפסטיבל לקולנוע גאה, העוסק באחד מניתוחי שינוי המין הראשונים בהיסטוריה. הוא מבוסס על יומניה של לילי, שהייתה בעבר איינר, צייר נוף מדנמרק של תחילת המאה שעברה. הוא היה נשוי לציירת דיוקנאות ועבר תהליך של הכרה בקיום הנשי שבתוכו וביקש להוציאו אל החוץ. את הסיפור העדין הייתה אמורה להביא למסך ניקול קידמן במשך שנים ארוכות, אבל לבסוף זנחה את הפרוייקט ומי שהרים אותו הוא הבמאי טום הופר (״נאום המלך״, ״עלובי החיים״), כנראה אחד הבמאים הפחות עדינים שבנמצא. גם הליהוק של אדי רדמיין לתפקיד הראשי היה יכול להסתיים באסון בשל הטוטאליות שהוא מביא אל המסך, אז הלכתי לראות את הסרט בשביל אליסיה ויקנדר, המגלמת את גרטה, אשתו של איינר. לדעתי שני השחקנים מעולים וכמעט מצדיקים לבדם צפייה בסרט, שהבמאי רק מנסה אך לא מצליח להרוס. הרחבתי על כך בביקורתי בעכבר.

״דיפאן״ (Dheepan) הוא בראש ובראשונה זוכה פרס דקל הזהב לשנת 2015, ואני מופתע בכל פעם מחדש מכך שסרטים שזוכים בקאן מייצרים המון רעש מיידי, אבל בבואם להציג מסחרית בבתי הקולנוע הופכים לאחד מתוך כמה סרטים שמוצגים כעת. מצד אחר, ולמרות שלא ראיתי את צמד הסרטים שאפרט אודותם בהמשך הפוסט, מבחינתי סרטו של ז׳אק אודיאר (״חלודה ועצם״) הוא בהחלט המצטיין השבועי. השם שבכותרת הוא השם שניתן לדמות הראשית, פליט מסרי-לנקה שכדי להגר לצרפת בה הכל אמור להיות טוב יותר, מאמץ זהות של קורבן מלחמת האחים המשתוללת בארצו. יחד עם אישה וילדה שפתאום הופכות למשפחתו, הוא מגיע אל שיכון שורץ פושעים במטרה להיות השרת שלהם, בעוד אשתו מוצאת עבודה בבישול וניקיון אצל קשיש המארח בסלונו את מיטב פושעי השכונה. אפשר להבין לאן כל זה הולך, ואני מבטיח לנסות למצוא משמעויות נוספות בסקירה שלי על הסרט, שתעלה בהמשך הסופש.

״לפני שניפרד״ (Before We Go), קומדיה רומנטית ככה סתם באמצע עונת הפרסים, נעזר בשירותם של כריס אוונס ואליס איב בתפקידים הראשיים. היא מגלמת אישה שמפספסת את רכבת הלילה האחרונה מניו יורק לבוסטון, בעוד הוא משחק את נגן הרחוב שפוגש בה במקרה ומנסה לעזור לה לתפוס את הרכבת הבאה. כמובן שהם נפתחים זה אל זו ואולי אף יותר מכך, אם לשפוט על פי הז׳אנר שתחתיו מקוטלג הסרט. עד כאן זה נשמע שגרתי להפליא, אבל ההפתעות מתחילות מאחורי המצלמה – הבמאי הוא כריס אוונס, לראשונה בקריירה שלו. הקרדיטים על התסריט מעניינים אפילו יותר, כאשר מלבד ג׳ן סמולקה שאיני מכיר, אפשר למצוא שם את רונלד באס (״איש הגשם״, ״החתונה של החבר שלי״) ואת הצמד פול ויקנדר וכריס שייפר, השניים שכתבו את הקומדיה הרומנטית הנוספת בכיכובו של אוונס מאשתקד, ״Playing It Cool״.

״כל הדרכים מובילות לרומא״ (All Roads Lead to Rome) מוכיח שהסרט הקודם בפוסט זה לא בא לבד, ולמעשה מדובר במגפה. הקומדיה בכיכובה של שרה ג׳סיקה פארקר מציבה אותה כאם חד-הורית המתקשה לתקשר עם בתה המתבגרת (רוזי דיי). היא מחליטה שיהיה זה רעיון טוב לסוע לחופשה משותפת בטוסקנה, היכן שנהגה לבלות בצעירותה. היא פוגשת שם את לוקה (ראול בווה), מאהבה מימי קדם שלמרבה הנוחות עדיין רווק, ומתגורר עם אמו הקשישה (קלאודיה קרדינלה, השם יירחם). בשלב זה אזכיר שאני לא ממציא את התקצירים, רק מעתיק, ואם הבנתי נכון אז הקשישה והטינאייג׳רית חוברות יחדיו כדי לגנוב מכונית ולברוח לזוג הנאהבים לשעבר, שמיד פוצחים במרדף אחריהם ובטח גם משלימים פערים. אלה למהאגן השבדית ביימה, על פי תסריט של סינדי מיירס וג׳וש אפיגננסי (״כופר״).

פלוס – הסימפסונס במחווה ל״קונג פיורי״

הפעם הפינה שבסוף כל פוסט חדשים תוקדש לאתנחתא קומית בלבד, שאותי באופן אישי מאוד משמחת בכל יום כבר שבוע. המערכונים הקצרים שפותחים כל פרק של ״משפחת סימפסון״ כבר הפכו לתופעה בפני עצמה, בעיקר כי הם מאפשרים ליוצרים הוותיקים לארח אמנים שהם אוהבים. הפעם הם בחרו בסטיב קאטס, מאייר ואנימטור מורבידי בדרך כלל שמצייר קריקטורות מוגזמות על העולם המערבי בכלל ותרבות הצריכה בפרט. אלא שלכבוד הסימפסונס הוא שינה כיוון, ויהיה קשה מאוד לשכנע אותי שלא מדובר במחווה לאחד מסרטי השנה שעברה שלי ״קונג פיורי״. זהירות, ממכר.


סרטים חדשים: ״קמטי צחוק״, ״ברוקלין״, ״אמא שנייה״, ״גאווה ודעה קדומה וזומבים״, ״נעלמים״

$
0
0

חמישה סרטים חדשים פותחים את חודש פברואר, שמאיים להיות עמוס לא פחות ביצירות שוות צפייה מאשר החודש הבכור של 2016. אולי זה לא ממש יורגש השבוע, שכן יש רק סרט אוסקרים אחד במדור השבועי, אבל אליו מצטרפים סרט ישראלי, סרט אהוד מברזיל, ושני סרטים בעלי מוטיבים מובהקים של אימה. אמור היה להיות כאן גם סרט הולנדי בשם ״ההפתעה״ (De Surprise), אבל אני לא ממש מוצא אותו באף בית קולנוע. אז נתייחס אליו כשיגיע, או שאעדכן את הפוסט ברגע שיתרעננו לוחות ההקרנה. בינתיים, נתחיל עם מי שכן נמצא.

״קמטי צחוק״, הסרט הישראלי לסופש זה, אולי מוכר מהמירוץ האחרון לאופירים אם יש לכן או לכם זיכרון טוב במיוחד. הבמאי שלו, פיני עדן, כבר ודאי יזכיר נשכחות בהיותו התסריטאי-השותף של ״אבא גנוב״, שמאוחר יותר הרבה לשתף פעולה עם הבמאי ארנון צדוק (״תסתכל לי בעיניים״, ״אינג׳יל״ ו״משפחת עזאני״). במרכז הסרט ניצבת דנה (דניאל עדן), שמנסה במהלכו להתמודד עם סבא וסבתא מיוחדים במינם, הורים שמאיימים להתגרש, וגם מערכת יחסים לא מחייבת משל עצמה. את התפקידים הללו מאכלסים ליא קניג, יוסף כרמון, שלומי טפיארו, אפרת לביא ופולי רשף, במה שמוגדר כ״קומדיה עם דמעות״ אם הבנתי נכון.

״ברוקלין״ (Brooklyn), הוא האחרון להגיע ארצה מבין שמונת המועמדים לפרס האוסקר בקטגוריית הסרט הטוב ביותר. לשוא חששתי פן יהיה הסרט שהתגנב שלא בצדק לשמיניה הסופית – האוסקר השנה לא רע בכלל, וחף מנפילות כואבות. סירשה רונן מגלמת צעירה אירית שמהגרת לארה״ב של שנות ה-50 במטרה למצוא לעצמה עתיד טוב יותר, אבל מוצאת בעיקר געגועים הביתה, למקום אליו מעולם לא הרגישה שייכת באמת. בהמשך תגיע עלילה רומנטית ועלילות משנה דרמטיות, אבל לא אפרט כאן יותר מדי על סרטו של הבמאי ג׳ון קרולי (״Boy A״) ע״פ תסריט של ניק הורנבי (לנצח ״נאמנות גבוהה״ ו״קדחת המגרש״), שמצידו מבוסס על ספרו של קולם טובין. גם התסריט מועמד לאוסקר, ואת המועמדת השלישית מטעם הסרט, השחקנית הראשית, מקיפים אמורי כהן, דונל גליסון, ג׳ים ברודבנט, גו׳לי וולטרס, פיונה גלסקוט ועוד פרצופים בריטיים ברובם. כל אחד מאיתנו הביע את דעתו על הסרט – אור כתב עליו ל״כלכליסט״, אני לעכבר העיר, ועופר עבורנו כאן בסריטה.

״אמא שנייה״ (The Second Mother / Que Horas Ela Volta) ניסה את מזלו כנציג ברזיל לאוסקרים, ועוד קודם לכן הוקרן בפסטיבל הקולנוע של ירושלים, אז כתב עליו אור. משם הוא המשיך לפסטיבל סרטים בערבה, וכעת הגיע תורו להציג באופן מסחרי בבתי הקולנוע. רג׳ינה קאזה מגלמת את גיבורת הסרט, המתפרנסת כמטפלת אצל משפחה אמידה בסאו פאולו. את ילדתה שלה היא הותירה מאחור בצפון ברזיל, אבל כעבור כמה שנים הילדה גדלה ומגיעה לעיר כדי להיבחן ללימודים. ההגעה הזו מערערת כמובן לא רק את הגיבורה אלא את כל מערך המעמדות השברירי שבבית הברזילאי. אנה מוליירט (תסריטאית ״השנה שבה יצאו הוריי לחופשה״) כתבה וביימה.

״גאווה ודעה קדומה וזומבים״ (״Pride and Prejudice and Zombies״), כפי שוודאי משתמע משמו, הוא עיבוד קולנועי לקלאסיקה של ג׳יין אוסטין בתוספת מתים-חיים. למעשה, הסרט מבוסס על ספר מאת סת׳ גראהם-סמית׳, שמסתבר שזה הקטע שלו. אולי תזכרו את שמו מהסרט ״אברהם לינקולן: צייד הערפדים״, ואם לא זה בסדר גמור, וזה עוד לא הכל – הבמאי שנבחר למשימה הוא בר סטירס, שמתמחה בסרטים עם זאק אפרון (״שוב בן 17״, ״צ׳רלי סיינט קלאוד״). אבל לפני שתפתרו את הסרט הזה בתור דאחקה יקרה במיוחד, שימו לב לקאסט המקנה לו מראה מכובד ורציני יותר – לילי ג׳יימס, סם ריילי, מאט סמית׳, צ׳רלס דאנס, לנה הדי, ג׳ק יוסטון, דאגלס בות׳ ועוד. העלילה? אליזבת׳ בנט, מיסטר דארסי, אנגליה של המאה ה-19, רומנטיקה עצורה, ענייני מעמדות והטוויסט – מגפת זומבים.

״נעלמים״ (Pay the Ghost) הוא הפעם הזו בשנה שבה מגיע לבקר ניקולס קייג׳. הפעם הוא מגלם אב שבנו נחטף במהלך תהלוכת תחפושים בליל כל הקדושים, מה שמוציא אותו לחקירה עצמאית לאחר שהמשטרה כשלה מלהושיע. כיוון שמדובר במותחן אימה, יש לי הרגשה שהוא יגלה כמה דברים מפחידים, לכאורה. את ההפקה הקנדית הזאת ביים אולי אדל (״כנופיית באדר מיינהוף״, ״אני כריסטיאנה פ.״), דן קיי כתב את התסריט, וטים לבון את הספר שעליו הוא מבוסס.

פלוס – כמה זמן זה שבוע בעצם?

ארץ פצועה – קודם כל תזכורת לאירוע שלנו ביום שלישי הבא. אני מדבר על הקרנת בכורה חינמית לסרטו זוכה האופירים של ארז תדמור ולאחריו דיון עם הבמאי, עם השחקנים רועי אסף, דביר בנדק וקרן ברגר, ועם המעצב האמנותי יואל הרצברג. השתדלו להקדים כי האולם אמור להיות מלא ואנחנו לא יכולים לאחר את תחילת ההקרנה עבור מאחרים, מבחינתי בשעה 19:30 אין יותר רשימות ואפשר פשוט להיכנס עד גמר המושבים.

שבוע בסינמטק 1 – או ליתר דיוק, אירועי קולנוע על-פי מדינות למשך זמן שאינו בהכרח שבוע. בהמשך החודש יגיע שבוע הקולנוע המקסיקני (שיימשך שבועיים), אבל כעת ובשבוע הבא זהו תורם של היפנים ואחר-כך האוסטרלים. שבוע הקולנוע היפני החל כבר למעשה, ומתפרש החל מה-2 ועד ה-16 בפברואר. הנושא המאגד שנבחר השנה הוא המשפחה היפנית, וזה קודם כל אומר יאסוג׳ירו אוזו, שאכן מיוצג במסגרת בסרט ״סוף הקיץ״ מ-1961. ותיק ממנו הוא הסרט ״הבלדה על נראיימה״, קלאסיקה אמיתית של קייסקה קינושיטה. במאי גדול נוסף המקבל אהבה משבוע הקולנוע שאוצר רון פוגל עבור קרן ושגרירות יפן הוא ג׳ון איצ׳יקוואה, שפתח את האירוע עם ״טוני טקיטאני״ ויסגור אותו עם ״למות בבית חולים״. את ההיצע השנתי משלימים סרטים חדשים יותר, כמו ״לידה מחדש״ העוסק בחטיפת ילדים, המלודרמה על אם ובנה ״מגדל טוקיו״, וסרט סמוראים בעל השם שלא יכול לאכזב ״חרב הייאוש״.

שבוע בסינמטק 2 – במהלך קיום השבוע-לא-שבוע היפני, יחל במקביל גם שבוע הקולנוע האוסטרלי. גם הוא יימשך מעט יותר מהזמן המקובל לו רובנו קוראים ״שבוע״, החל מה-8 ועד ה-15 בפברואר, אבל הוא גם מתקרא ״פסטיבל״ ולא מהיום – זו המהדורה ה-12 של האירוע. ההיצע השנתי כולל ארבעה סרטים מהשנה-שנתיים שעברו, וכן קלאסיקה אחת בדמות ״הפרשים״, החוזר אל קרב מכריע בפלשתינה של 1917 (הסרט הוא מודל 1987). את החגיגות יפתח ״המלבישה״ בכיכובם של קייט ווינסלט, ג'ודי דייויס, ליאם המסוורת', והוגו וויבינג, שגם יעלה מסחרית בהמשך החודש. מפסטיבל קאן 2014 יגיע ״החיים על פי צ׳ארלי״ אודות לוחם אבוריג׳ני מזדקן התלוש מסביבתו, וסרט-אח עבורו יהיה ״מונית אחרונה לדארווין״ גם הוא על אדם זקן המחפש לעצמו כבוד אחרון. הסרט הנוסף במסגרת זו נקרא ״איש האינסוף״ והוא אחד הסרטים המוזרים האלה בהם נתקלתי כלקטור בפסטיבל אוטופיה הקודם-קודם. תבינו לבד מה זה אומר שהוא לא הוקרן לבסוף בפסטיבל.

האיש שנולד מחדש – זכה כאן בבלוג לכל מיני השוואות לסרטים אחרים, ועכשיו הגיע הווידאו הזה של בחור המתקרא The Petrick שמשווה אותו לקולנוע של אנדריי טרקובסקי, בעיקר ויזואלית. למרות שזו לא הפעם הראשונה ששמעתי השוואות למאסטר הרוסי, רק עכשיו הבנתי על מה כולם מדברים, גם אם לא השתכנעתי לגמרי (יש פה אולי שניים-שלושה שוטים שיכולים להיות רפרנס, מתוך ה-17 שמרכיבים את הסרטון). מצרף אותו בעיקר בתור הפינה לשיפוטכם ולשיפוטכן:

/// תודה ליח״צ על התמונות מתוך ״קמטי צחוק״ שצילם זוהר שטרית

סרטים חדשים: ״עיר מקלט״, ״אנומליסה״, ״טרמבו״, ״גרימסבי״, ״מלחמת האלים״, ״נובל״

$
0
0

שישה סרטים חדשים עולים לאקרנים בסופש האחרון של פברואר, לפני שתגיע תקופת המעבר של מרץ. אפשר כבר להרגיש את השינוי המתקרב, כי לצד שני מועמדים לאוסקר השבוע, יש גם שני סרטים שמכוונים אל המטופש במופגן ובמוצהר. ויש גם סרט ישראלי, אז כמובן שנתחיל איתו, אבל לא לפני שאזכיר בפעם האחרונה את האירוע המתקרב שלנו – ביום שני, אחרי התאוששות נאותה מליל האוסקר, כל מי שקיבלו מאיתנו הזמנה במייל מוזמנים ומוזמנות לטרום-הבכורה החגיגית והחינמית של "ציפורי חול", סרטו הראשון באורך מלא של אמיר וולף. אנחנו כבר סולד-אאוט, או מקסד-אאוט בעצם, אז זוהי רק תזכורת למי שכבר רשומים ורשומות, או אולי גם הזמנה להיכנס לרשימת ההמתנה התופחת שלנו. אבל עד אז, תוכלו לתפוס אחד מהסרטים הבאים, ננסה לעזור כהרגלנו להתמצא בסבך.

״עיר מקלט״, סרטו של עמיקם קובנר, חיכה בסבלנות מאז פסטיבל קולנוע דרום 2014 עד שהגיע אל בתי הקולנוע. צפיתי בו אז ואף כתבתי בקצרה, והייתי משוכנע שימצא לו מקום על המסכים די בקלות, בהיותו שייך למשבצת שלא תמיד מאוכלסת בישראל – דרמת אינדי. או בהיעדר התת-ז'אנר בישראל – דרמה קאמרית ועצמאית במהותה. פשוט סיפור טוב הקם לחיים בעזרת אנסמבל מהודק ועבודה קולנועית שמשרתת היטב את התוכן. התוכן הוא הסיטואציה הבאה – במלחמת לבנון השנייה, הזמינו משפחות מהמרכז את נפגעי הצפון המופגז להתארח אצלם. כך מוצא עצמו זוג הריוני מקריית שמונה (אושרי כהן ורותם זיסמן כהן), בביתו של זוג תל-אביבי נטול ילדים (לנה אטינגר ונבו קמחי). לכל זוג יש את הצרות שלו עוד לפני הסיטואציה הטעונה, והימים הם ימי לחימה מחוץ לבית אבל גם בתוכו, סביב עניינים כמו פוליטיקה או רומנטיקה. אני באמת מקווה שהסרט החביב הזה ימצא את הקהל שלו, עכשיו כשניתנה לו ההזדמנות.

״טרמבו״ (Trumbo) הוא סרט האוסקרים הראשון לשבוע זה, עם מועמדות בודדה בזכות בריאן קרנסטון בתפקיד הראשי. השחקן מגלם את דלטון טרמבו, תסריטאי הוליוודי מבריק שעלה לגדולה באמצע המאה שעברה, וסבל קשות מאמריקה האנטי-קומוניסטית שכלאה אותו ושללה ממנו פרנסה בשנים שאחרי מלחמת העולם. את שני האוסקרים בהם זכה על כתיבה ("חופשה ברומא" ו-"The Brave One") הוא לא יכול היה לקבל משום שנכתבו בשם בדוי, ואף צפה בטקס בסלון ביתו כפי שנעשה אנחנו בלילה שבין ראשון לשני. בטקס האוסקר של השנה, קרנסטון כן יהיה, מוקף בחלק מן הפרצופים מוכרים שהקיפו אותו בסרט, בו גילמו פרצופים שהיו מוכרים לפני כמה עשורים. מקצתם: דיאן ליין, הלן מירן, אל פאנינג, אלן טיודיק, ג'ון גודמן, וגם לואי סי.קיי. שיעזור לי האל, הוא עדיין משחק בסרטים. הבמאי הוא ג'יי רואץ' (סדרת סרטי "פגוש את ההורים", טרילוגיית "אוסטין פאוארס"), ואת התסריט כתב ג'ון מקנמרה על פי ספרו הביוגרפי של ברוס קוק. אור ואני שפכנו חמתנו על סרט הטלוויזיה הפושר – הוא בכלכליסט ואני בעכבר העיר.

״אנומליסה״ (Anomalisa), סרט האנימציה של צ'רלי קאופמן ודיוק ג'ונסון, מועמד לאוסקר בקטגוריה הייעודית לו. וכנראה יפסיד את הפסלון ל"הקול בראש". הדעות לגבי מה נחשב ספויילר ומה לא קצת חלוקות בהקשר של הסרט, אז אספר רק את הקרדיטים – דייויד תיוליס מגלם בקולו את גיבור הסרט, כותב ספרי הדרכה לנותני שירות שמגיע לעיירה אמריקאית שכל מה שיש לה להתגאות בו הוא גן-חיות ורוטב צ'ילי. הוא חווה בדידות קיומית במלון לפני ההרצאה שלשמה הגיע, אבל אז חווה רגע קסום שמשנה הכל. המדבבים הנוספים הם ג'ניפר ג'ייסון לי המתקמבקת, וטום נונאן, חביבו של הבמאי-תסריטאי. אור סקר את הסרט בפוסט שלו על קטגוריית האנימציה, אני כתבתי עליו כשפתח את פסטיבל אוטופיה האחרון, ועופר ינתח אותו כטוב בעיניו במהלך הסופש. שנינו, כלומר עופר ואני, הענקנו לו מקום בעשיריות הסרטים האהובים עלינו דאשתקד, עוד לפני שהופץ מסחרית. מעניין יהיה לראות האם ישרוד עד דצמבר הבא וייכנס לרשימת המופצים המצטיינים של 2016 בישראל.

״גרימסבי״ (The Brothers Grimsby), הסרט החדש בכיכובו של סשה ברון כהן, מבקש להביא את הבדרן למחוזות חדשים. כמו במקרה של "הדיקטטור", מדובר אמנם בדמות חדשה של הברון הכהן, אבל בניגוד ל"בוראט" ו"ברונו" גם בסרט מתוסרט ומבויים במוצהר, כלומר שאינו מוקומנטרי. גרימסבי מהכותרת הוא שם העיירה הבריטית ממנה צמחו שני אחים בריטים מאוד שונים – הסוכן החשאי סבסטיאן (מארק סטרונג) והכלומניק הוולגרי נובי (סב"כ). השניים מתאחדים לאחר שלושה עשורים של פירוד כפוי, ועושים זאת בעיתוי מפתח עבור שלום העולם. כלומר, בדיוק כשהמרגל המוערך זקוק לעזרת אחיו האובד כדי להציל את האנושות. סביב הצמד הגברי ניתן יהיה למצוא את פנלופה קרוז, איילה פישר, רבל ווילסון וגבורי סידיבה. ברון כהן גם חתום על התסריט יחד עם פיטר ביינהם ("אלן פארטרידג': שדרן על הכוונת") ופיל ג'ונסטון ("ראלף ההורס"). לואי לטרייה ("המשלח", "האשליה") ביים, אז לפחות האקשן יהיה סביר. צפו לביקורת שלי בעכבר וסקירה של אור כאן בבלוג.

״מלחמת האלים״ (Gods of Egypt) הוא הפקת החרבות והסנדלים השנתית, עם ג'רארד באטלר בתפקיד האל המצרי סת וניקולאי קוסטר-וולדו בתור האל הורוס. מי שמכיר את המיתולוגיה היוונית יודע איך הקרב הזה יסתיים, אז לא אספיילר. בסרט, סת הוא אל החושך (לא מדוייק) המשתלט על האימפריה הקדומה וצובר אויבים אנושיים ואלוהיים. לצידם אפשר יהיה למצוא את אלודי יונג הנינג'אית, אבי לי וקורטני איטון שכבר הצטלמו על רקע מדבר ב"מקס הזועם: כביש הזעם", ג'פרי ראש, ברנטון תווייטס, וצ'דוויק בוסמן בתפקיד תות (הפרעון, לא הפרי). מאט סזמה וברק שארפלס, החתומים על "דרקולה – ההתחלה" ואת "צייד המכשפות האחרון", כתבו את התסריט. ואם זה לא נשמע מלהיב במיוחד, זהות הבמאי שיכנעה אותי סופית שאני חייב לצפות בדבר הזה – אלכס פרויאס ("עיר אפלה", "העורב", "אני, רובוט"). למרות שאני מנחש שאור יקדים אותי.

״נובל״ (Noble), סרטו של סטיבן ברדלי ("Boy Eats Girl"), מגיע אלינו גם הוא הישר משנת 2014. או קצת אחר-כך אם לא להיות מחמיר מדי. הסרט מבוסס על חייה של הפעילה החברתית האירית כריסטינה נובל, כאן בגילומה של דיידרי או'קיין, שחייה הם החומרים מהם עשויים סרטים "מעוררי השראה" – נובל רתמה את קשיי הילדות שלה לעזרתה, והקימה קרן על שמה שסייעה לילדים נזקקים בווייטנאם של אחרי המלחמה, בעיקר בסייגון (כיום הו צ'י מין סיטי). ספרו לנו איך היה אם צפיתם או צפיתן.

פלוס – שחרור מתחים לפני האוסקר

ליאונרדו דיקפריו – מקווה לזכות בעוד כמה ימים בפסלון המוזהב הראשון שלו מטעם האקדמיה האמריקאית לקולנוע, על תפקידו בסרט "האיש שנולד מחדש". האמת היא שזו התחזית העולמית כרגע, וגם כולנו כאן בסריטה מהמרים עליו, אבל לא היינו מצביעים לו באופן אישי. זאת אומרת אם מישהו היה שואל אותנו. אבל אז החבר'ה של CH הכינו לו סרטון יותר משכנע מכל קמפיין אוסקר אחר שראיתי. ולא ראיתי הרבה, למעשה כמעט בכלל לא. אני פשוט רואה את הסרטים עצמם. לא חשוב, הנה הסרטון:

סרטים חדשים: "ציפורי חול", "נעורים", "זולנדר 2", "עין בשמיים", "999"

$
0
0

חמישה סרטים חדשים עולים השבוע לאקרנים, אף אחד מהם לא רצה לארח חברה לסרט הבודד שיצא בשבוע שעבר. החמישייה הזו היא הרכב קלאסי לחודש מעבר מסוגו של מרץ, עם סרט ישראלי מעונת האופירים האחרונה, יצירה נשגבת מפסטיבל קאן הקודם, המשכון לכותר ידוע מהעשור הקודם, קצת אקשן צבאי ומעט גל גדות, שעומדת להיות מוזכרת בכלי התקשורת המון בתקופה הקרובה. את פינת נספחי השבוע אקדיש לסרט בהתהוות, סדרת טלוויזיה שמוקרנת בסינמטק תל-אביב, וסרט שהמעריצים שלו יודעים מה הם רוצים יותר טוב מהיוצרים שלו.

״ציפורי חול״, לו חגגנו טרום-בכורה שיקית במיוחד לפני שבוע, מגיע כעת להקרנות סדירות. כבר קשקשנו עליו בהמון הזדמנויות, בין אם באירוע עצמו, בעונת האופירים ממנה יצאה דבורה קידר עם פרס שחקנית המשנה הטובה ביותר על תפקידה, בפסטיבל חיפה שם התמודד בתחרות הרשמית, וכן ביום הקולנוע הישראלי שם נחשף לרגע לקהל. למקרה שפסחתם או פסחתן על כל אלה, אספר בקצרה שמדובר בסרטו הראשון באורך מלא של איש הקולנוע והתיאטרון אמיר י. וולף, אותו כתב במשותף עם אביו, יצחק וולף. שתי עלילות שהן אחת מוצגות בסרט – גבר מבוגר (עודד תאומי) שמרמה אלמנות של ניצולי שואה, ובלש לוזר (אמנון וולף) שחוקר את סיפורו בזמן שהוא מתמודד עם בעיות משלו. מדובר במותחן בלשי על נושאים לא פשוטים, אבל ברוח קומית מובהקת ולצלילי מוזיקה מענגת ועם יותר רפרנסים לתרבות ישראלית ועולמית משאפשר להכיל בצפייה אחת. הקאסט הנוצץ כולל בין היתר גם את מרים זוהר, גילה אלמגור, מלי לוי גרשון, שרית וינו אלעד, עליזה רוזן, רמי הויברגר ומי שתרצו בגדול. וולף הצעיר נעזר בוותיקים ממנו, כפי שאפשר לראות בצילום של אמנון זלאייט, עריכה של יצחק צחייק, ומוזיקה של עדי כהן. את התמונות של הסרט בפוסט זה צילם נועם יוסף והן כאן באדיבות היח״צ. צפו לביקורת שלי בעכבר העיר.

״נעורים״ (Youth), יצירתו החדשה של פאולו סורנטינו, כבר התנחלה בליבי לפני כמעט שנה. עכשיו מגיע הרגע של הסרט הכביר הזה לזרוח באולמות הקולנוע, ועופר יהיה זה שיקדיש לו טקסט כאן אצלנו בסריטה. אם צריך עלילה כדי לפתות אתכם ואתכן לראות סרט חדש של הגאון האיטלקי, דעו קודם כל שסרטו החדש דובר אנגלית ומכיל קאסט בינלאומי. זה נשמע דומה למקרה של ״זה בוודאי המקום״, אבל האמת היא ש״נעורים״ ממשיך את הקו של ״יפה לנצח״, בעיניי לפחות. הלוקיישן הוא אתר נופש בהרי האלפים השוויצרים, שם שוהים שועי עולם כשהם צריכים הפסקה ממנו. הגיבור הוא מנצח בגמלאות (מייקל קיין) שמחוזר בידי אנשיה של מלכת אנגליה לשוב ולנצח על קונצרט מיצירותיו, אבל גם חבריו למקום מרתקים בפני עצמם – במאי קולנוע (הארווי קייטל) שמבקש לסיים את הקריירה שלו בקרשנדו, שחקן (פול דאנו) הרוצה להתנער מהתדמית שדבקה בו בעזרת תפקיד שערורייתי, מיס יוניברס, דייגו ארמנדו מראדונה ועוד שמות שחבל לחשוף מראש, פשוט לכו. אם לא בשביל הופעות המשחק האדירות אז בשביל הצילום הנשגב של לוקה ביגאצי, או העבודה המושלמת של סורנטינו עם הפסקול של דייויד לאנג.

״זולנדר 2״ (Zoolander 2), במעבר חד מאוד, הוא סרט ההמשך לקומדיית הקאלט (?) של בן סטילר מלפני 15 שנה. הקומיקאי חוזר לגלם את הדוגמן הלא ממש מבריק מבחינה שכלית, דרק זולנדר, וגם שב אל כס הבמאי והתסריטאי לצד ג׳סטין ת׳רו (שגם משתתף בתפקיד קטן), ניקולס סטולר (״קח את זה כמו גבר״) וג׳ון המבורג (תסריטאי קבוע למדי של סטילר). דרק וחברו-יריבו הנזל (אואן ווילסון) שבים מפרישה הישר אל עולם הדוגמנות הגועש של רומא, שם הם הופכים לחלק ממזימה עולמית שמזכירה יותר סרטי ריגול. כמות הופעות האורח של מפורסמים, בעיקר מעולם המוזיקה משום מה, פשוט מרקיעה שחקים, אז אתייחס למי שלהבנתי יזכו לתפקיד מרכזי יחסית: פנלופה קרוז, וויל פארל, קריסטן וויג, ג׳סטין ביבר, בנדיקט קאמברבץ׳ ומילה ג׳ובוביץ׳. נגיב לסרט הזה ברגע שנצפה בו, בין אם בעכבר העיר או כאן בסריטה.

״עין בשמים״ (Eye in the Sky), מותחן צבאי תוצרת בריטניה, מציב את הלן מירן כמפקדת על מבצע ללכידת-שהופכת-להשמדת טרוריסטים בקניה. כל זאת בזמן שהיא יושבת בממלכה המאוחדת, וטייס המזל״ט (אהרון פול) בכלל בארה״ב. או כטב״מ או איך שקוראים עכשיו לשיטת ההרג הזו. כשאל שדה הקטל נכנסת ילדה שאינה מודעת לסכנה, מתעוררות שאלות על אתיקה של לחימה מרוחקת בעזרת כלי טייס בלתי מאויישים. גאבין הוד (״אקס-מן: המקור – וולברין״, ״המשחק של אנדר״) ביים, על פי תסריט של גאי היברט, כותב ותיק של סרטי טלוויזיה שזהו לדעתי סרטו הראשון שמגיע למסך הגדול. עוד בעסק מהצד של השחקנים: אלן ריקמן זצ״ל, לצד בארקד עבדי (מוסי הפיראט מ״קפטן פיליפס״). תיתכן סקירה של אור.

״999״ (Triple 9), הסרט עם השם שהכי כיף להגיד בקול רם השבוע, מקבץ גם הוא לא מעט כוכבים על מסך אחד. למרות שהסיבה האמיתית להגעתו היא כנראה ההשתתפות של נציגתנו הבולטת בניכר – גל גדות (אנחנו לגמרי מפרגנים, למקרה שיובן אחרת). משמעות השם היא הקוד בשפת השוטרים האמריקאית להרג של שוטר, שזה מה שמתכננים לבצע חבורה נתעבת של פושעים ושוטרים מושחתים. הכל במטרה להסיח את הדעת ולהוציא לפועל את השוד הגדול ביותר שביצעו. סוללת השמות הגדולים שאפשר יהיה לראות על המסך כוללת את צ׳ואטל אג׳יופור, קייסי אפלק, אנטוני מקי, וודי הרלסון, קייט ווינסלט, תרזה פאלמר, ושוב אהרון פול, למקרה שהספקנו להתגעגע. הבמאי הוא ג׳ון הילקוט (״ההצעה״, ״ארץ יבשה״) והתסריטאי הטירון הוא מאט קוק. גם כאן אני מבטיח טקסט, כנראה שלי בעכבר העיר.

פלוס – סדרה-סרט, סרט-בהתהוות, וטריילר-תוצרת-בית

ג'וני ואבירי הגליל – הסדרה של דני רוזנברג ותום שובל, מגיעה לסינמטק. במהלך השבועות האחרונים הפכה הסדרה של yes למדוברת למדי, בעיקר בהקשרי תוכן מיני ופרובוקטיבי, אבל כעת אפשר גם לדבר על השפעות קולנועיות של שני בוגרי סם שפיגל, על העובדה שקולנוענים בישראל מתפרנסים מטלוויזיה, או בכלל על הגבול הקיים או לא בין שני המדיומים. זה הולך ככה – בכל יום שישי מעכשיו ועד סוף החודש, אפשר יהיה לצפות ברצף בארבעה-חמישה פרקים של הרפתקאות עוז זהבי וחבורתו בעינוג נשות הגליל. ביום שישי הקרוב (11.3) יקדים דברים מבקר הקולנוע ד״ר שמוליק דובדבני, שוודאי יתייחס לפן הגברי-ישראלי של הסדרה בפרקים 1 עד 4. ביום שישי הבא (18.3) יוקרנו פרקים 5-9 ואחריהם תיערך שיחה של היוצרים עם מבקרת הקולנוע ליאור אלפנט, שכנראה תכסה את הצד הנשי ואפילו הפמיניסטי של הסדרה. וביום שישי האחרון של החודש (25.3) יגיע תורנו, אחרי הקרנת הפרקים המסיימים 10 עד 13 בדיון עם היוצרים ועם כוכבת הסדרה ג׳וי ריגר (בקרוב בבתי הקולנוע גם ב״עמק״, וברחוק בסרטו הבא של אבי נשר, ״החטאים״). נשתדל להיות לא מהצד הגברי או הנשי, אלא מהצד של האמנות. עוד פרטים ואולי גם כמה כרטיסים במתנה נחלק סמוך יותר לאירוע, אך כיוון שלא ממש מדובר באירוע סריטה, כרטיסים צריך להזמין דרך אתר הסינמטק. ויש גם אירוע פייסבוק.

שדה של חולמים – סרט ישראלי רוקומנטרי (יענו דוקומנטרי על להקת רוק) מחפש תומכים ותומכות. הוא כבר כמעט בחצי הדרך מבחינת אחוז המימון למרות שיש עוד שלושה שבועות, מה שרק אומר שהיעד שנקבע הוא סביר, היות והסרט כבר מצולם וערוך ברובו וכל מה שהוא צריך זה את הפיניש. מדובר בסרט עצמאי וראשון באורך מלא לנועם סטולרמן, איש האוזן השלישית ורוזבאד וקולנוען בשאיפה. וגם האיש הכי מלא תשוקה שאני מכיר, שאם רק רבע מהאנרגיה והאהבה שהוא משקיע בלכתוב ולדבר על קולנוע תהיה חלק מהעשייה שלו כולנו מסודרים. סטולרמן עקב אחרי שלושה חברי ילדות שחולמים על תהילת רוק ממקום מושבם בקיבוץ העוגן, ואני יודע ממקור ראשון שהמסע מאחורי הקלעים הוא חומר לסרט בפני עצמו. אם משהו מכל זה מדבר אליכם ואליכן, תרמו בדף ההדסטארט של הפרוייקט וזכו לתשורות. אני כבר תרמתי.

מכסחות השדים – הרימייק הנשי לסרטי הקאלט מהאייטיז התהדר בטריילר ראשון, והדעות נעו בין התלהבות למפגש לא סימפטי עם רוח רפאים גועלית. אני די באמצע, אבל בכל מקרה אצפה בכל שיתוף פעולה של פול פייג ומליסה מקארתי (״עצבניות אש״, ״מרגלת״). כרגיל בעידן הנוכחי, הגיע גם הטריילר של המעריצים והוא פשוט יותר טוב מכל בחינה אפשרית בעיניי – קצבי, ממצה, משאיר טעם של עוד ומעורר עניין וסקרנות, ובעיקר משאיר רק הבדיחות הטובות. שיפטו בעצמכם ובעצמכן – הנה הטריילר הרשמי, וכאן למטה הגרסה הלא-רשמית אך העדיפה בעיניי:

סרטים חדשים: "עמק", "אמת", "סאגת מפוצלים: נאמנים", "קונג פו פנדה 3"

$
0
0

ארבעה סרטים חדשים עולים השבוע לאקרנים, אבל כרגיל המספר הזה אינו סופי. אנחנו אמנם ב-2016 אבל לוח ההפצה הישראלי נותר בעיניי כתעלומה מתמשכת ממש כפי שהיה כשרק התחלתי לעקוב אחר הסרטים החדשים של ימי חמישי. ואני עדיין מצליב לפחות שלושה מקורות שונים של מידע כדי לנסות ולהביא בפוסט זה תמונה מדוייקת. האם אכן עולה סרט בשם "מלכודת" השבוע? לא הצלחתי להזמין אליו כרטיסים, אז מבחינתי זה אומר שהוא אינו ברשימה. בנוסף, "מקבת'" (Macbeth) של ג'סטין קורצל, עם מייקל פאסבינדר ומריון קוטיאר בתפקידים הראשיים, היה אמור לעלות השבוע לאקרנים אבל יסתפק בהקרנה חד-פעמית בקולנוע לב תל אביב. אם תתקשו להירדם בלילה של יום רביעי אפשר להשתמש בסרט ככדור שינה יעיל למדי, כפי שכתבתי בקצרה בקאן. הנה מי שכן יגיע בוודאות אל בתי הקולנוע בסוף השבוע וגם ישהה שם תקופה.

"עמק", סרטה הארוך הראשון של סופי ארטוס, ממש לא יוותר על ההזדמנות להיות מוקרן סוף סוף. הוא מחכה מאז 2014, אז היה חלק מעונת האופירים, כולל מועמדות לשחקן הראשי נווה צור, ובאותה שנה גם זכה בשני פרסים בפסטיבל חיפה – שוב צור, והפעם גם הבמאית על פרוייקט הביכורים שלה. צור הוא אחד משלושה שחקנים צעירים המובילים את הקאסט, יחד עם רועי ניק (״שש פעמים״) וג׳וי ריגר (״ג׳וני ואבירי הגליל״, אותה תוכלו לפגוש בפאנל שלנו ביום שישי הבא). שלושתם לומדים באותה הכיתה במגדל העמק, עם חלוקת תפקידים ברורה בתחילה ודינמיקות משתנות בהמשך, ולכל אחד מהם יש גם מערכות יחסים מורכבות בבית. דבר אחד נוסף שכדאי לדעת על דרמת ההתבגרות הזו הוא שאפשר לקשר אותה אל שני סרטים נוספים מהשנתון המקורי שלה או קצת לפניו, ״שש פעמים״ ו״הנוער״. כולל סצנת מפתח בסינמה סיטי בכל אחד מהם. כתבתי על כל זה בהרחבה בביקורת שלי על הסרט בעכבר העיר.

"אמת" (Truth), הביקורת הנוספת שלי לעכבר העיר השבוע, יסוקר על-ידי אור במהלך הסופש כאן בסריטה. מדובר באח-חורג ל״ספוטלייט״ (זוכה האוסקר, זוכרים וזוכרות?), המבקש להוכיח לצופיו את חשיבותם של עיתונאים חרוצים ונחרצים, ומראה עד כמה העידן הנוכחי חורץ מהר מדי את דינם. מדובר במקרה מפורסם למדי שאירע בשנת 2004, אז תוכנית התחקירים הנודעת ״60 דקות״ הקדישה פרק שלם לעבר הצבאי של הנשיא המכהן ג׳ורג׳ בוש. על פי התחקיר, הנשיא לא רק ביצע חתיכת מהלך כדי להתחמק משירות במלחמת וייטנאם, אלא גם רימה החל מאותה נקודה ואילך. מסע הכפשות נגדי הפעיל לחץ על רשת CBS בכלל ועל הצוות של התוכנית בפרט, במה שהפך למאבק מתוקשר על חופש העיתונות וכאלה. קייט בלאנשט מובילה את הקאסט כמפיקת התוכנית, והאישה שעליה מבוססת דמותה גם כתבה את הספר עליו מבוסס התסריט. תומכים בה רוברט רדפורד, דניס קוויד, אליזבת׳ מוס, ברוס גרינווד, וטופר גרייס. את הספר עיבד למסך ג׳יימס ונדרבליט (״ספיידרמן המופלא״, ״זודיאק״) שגם ביים לראשונה בקריירה שלו.

"קונג פו פנדה 3" (Kung Fu Panda 3) משיב את פו, הפנדה המצויירת והלוחמת, אל המסכים אחרי חמש שנות היעדרות. הפעם נאלץ הדב אמן הלחימה להתמודד עם נבל על-טבעי (ג׳יי. קיי. סימונס בגרסת הדיבוב המקורית), שהביס את כל חבריו החייתיים המוכרים מהסרטים הקודמים. לרשותו עומד צבא בלתי מיומן של פנדות, אותם הוא מבקש להפוך לקונג פו פנדות כמותו, לאחר איחוד מרגש עם אביו הנעדר (בריאן קרנסטון). עוד מצטרפת חדשה היא קייט הדסון, וכל הקבועים חוזרים: אנג׳לינה ג׳ולי, דסטין הופמן, לוסי לו, סת׳ רוגן, וג׳קי צ׳אן (עדיין מצחיק אותי ששחקן שבקושי יודע אנגלית לוהק לתפקיד דיבוב רק בגלל הרפרנס לסרטי קונג פו). הסיבה שציינתי את תורמי הקולות המקוריים היא שאפשר לראות את הסרט באחת מארבע אופציות, בין אם בדיבוב עברי או מקורי, ובין אם בתלת-מימד או באופן שלא עושה כאב ראש, כולל כל הווריאציות האפשריות. התסריטאים ג׳ונתן אייבל וגלן ברגר ממשיכים לכתוב, והבמאית של הסרט הקודם, ג׳ניפר יו הקוריאנית, שבה אף היא. לצידה על כס הבמאי בהופעת בכורה – אלסנדרו קרלוני, אנימטור בכיר מאולפני דרימוורקס, המשתפים פעולה עם סין בהפקת הסרט הזה. בדרך כלל ארה״ב רק קורצת לקהל הסיני (ע״ע ״רובוטריקים״), והפעם מגייסת אותו לטובתה עוד משלב העשייה.

"סאגת מפוצלים: נאמנים" (The Divergent Series: Allegiant) הוא הנדבך השלישי בקוואדרולוגיה המתוכננת, על-פי ספריה של ורוניקה רות׳. שהרי ידוע בהוליווד שסדרה של שלושה ספרים בהכרח תהפוך לארבעה סרטים, מסיבות מובנות. כך שאת הגראנד פינאלה לסיפורה של טריס (שיילין וודלי, בתמונה שלמטה) וחבריה לדיסטופיה התורנית נקבל רק בקיץ הבא, אבל מי שעקב או עקבה אחר ״מפוצלים״ ו״מורדים״ כנראה יילך או תלך גם ל״נאמנים״. עבור מי שלא יודע או יודעת במה מדובר, זה נדמה לי כמו מקום מוזר להתחיל בו. ממש כשם ששום תקציר לא יעשה חסד עם הסרט בלי ספויילרים לקודמים, אז נסתפק בשמות המעורבים בעניין: רוברט שוונטקה שנטל את המושכות בסרט הקודם חוזר לכס הבמאי, והקאסט כולל את תיאו ג׳יימס, נעמי ווטס, ג׳ף דניאלס, מיילס טלר, אוקטביה ספנסר, אנסל אלגורט, זואי קרביץ ועוד.

allegiant

פלוס – שוברים, מייצגים, נאכלים

בלואו אפ – סדרת ההרצאות הקולנועיות-מוזיקלית של החוג לתולדות המוזיקה במוזיאון תל אביב, מגיעה למפגש החמישי שלה. זה יקרה ביום שלישי ה-22 במרץ בשעה 21:00, והפעם יהיה זה סרט ישראלי שיתכבד בהרצאה. ולא סתם הרצאה – אירוח של הבמאי עצמו. הסרט הוא המחזמר ״שוברים״ והבמאי הוא לא אחר מאשר אבי נשר. העלילה מדמה מעט את מה שהתרחש מאחורי הקלעים של ההפקה האייטיזית, כשקבוצת שחקנים וזמרים מדרימה לנגב כדי לצלם אופרת רוק על עימות דוד וגוליית, ונאלצת לעשות פשרות עקב חוסר תקציב. קצת כפי שקרה גם לבמאי ולשחקניו בהפקה האמיתית. הערך המוסף של הסרט לתרבות הישראלית הוא בהחלט מוזיקלי ברובו, עם גילוי ראשון של סי היימן ויזהר אשדות, ועם ״שירו של שפשף״ בביצוע מאיר בנאי שנכנס מאז לפנתיאון. עוד מככבים: גלי עטרי, אלונה קמחי, נתן דטנר, אריק סיני, ומאיר סוויסה בתפקיד המפיק הצרפתי דובון (הבדיחה החביבה עליי בסרט). כרטיסים ופרטים נוסף אצל בלואו-אפ.

עונת הפסטיבלים – ממשיכה בצעדי ענק, ואחרי סאנדנס וברלין (ו-SXSW שמתרחש ממש כרגע) אנחנו כבר מסתכלים קדימה אל האופק, שם נמצאים טרייבקה וקאן. אפשר לעשות זאת משום שכבר ידוע על כמה וכמה סרטים ישראליים שיהיו שם, בתקווה שיוצרי ״ג׳נקשן 48״ מוכנים להגדרה של ״סרט ישראלי״. סרטו של אודי אלוני הוא הפיצ׳ר היחידי תוצרת ישראל שאפשר יהיה למצוא בפסטיבל, אבל יש גם שני במאים ישראליים שיציגו פרוייקטים חדשים שיצרו בארה״ב – הבמאי עדו פלוק (״אף עם לא מאוחר מדי״) והדוקומנטריסטית עלמה הראל (״חוף בומביי״). בנוסף, השבוע נודע גם על סרט קצר תוצרת כחול לבן שיתמודד בתחרות – ״מפעילה״ סרטם של בן חכים (בימוי) וליאור זלמנסון (תסריט). להצלחה הזו אבות רבים, שכן מדובר גם בסרט הגמר של חכים באוניברסיטת תל אביב, וגם בזוכה מענק תמיכה של פסטיבל אוטופיה, שאף הקרין את הסרט לראשונה בסוף אשתקד. הסרט עוסק במפעילת מל״ט המגדלת לבד את בנה, ושבה הביתה עם כל המטען הרגשי של הרג בשלט רחוק. הבכורה העולמית תתקיים באמצע אפריל בפסטיבל הניו יורקי, אבל את הסרט תוכלו לתפוס גם ב-"Short Film Corner״ של פסטיבל קאן, מסגרת שאינה תחרותית. גם ״גבולות״ של דנה לרר יהיה שם, ובטח עוד סרטים ישראליים קצרים שאני עושה להם עוול בכך שאיני מזכיר אותם (אפשר לעדכן אותי בתגובות).

מסיבת נקניקיות – כך נקרא הסרט החדש של סת׳ רוגן וחבורתו, הוא רגע ה״מה נסגר?!״ של השבוע. לא היה צעד שעשיתי בפייסבוק בלי לדרוך בטעות על הקדימון הזה, אז החלטתי להקליק. טעות מרה – אני חושב שלא אצליח לאכול שוב. לא רק בשר, אלא שום דבר. רוגן מגלם בקולו נקניקיה, שכמו יתר חבריו לאריזה, או כל מוצר אחר בסופרמרקט, רק רוצה שיבחרו בו ויקחו אותו הביתה. כשזה קורה, מתחיל טבח שהופך את הרפתקאת האנימציה הזו לסרט הישרדות/שואה מהפך קרביים, במובן הכי אמיתי של הביטוי שנתקלתי בו. בניגוד להשערה הראשונית שלי, כנראה שהסרט אמיתי לחלוטין, ואינו איזה טריילר פארודי שלא עומד מאחוריו כלום. על תסריט חתומים רוגן ושותפו הקבוע אוון גולדברג, ועל בימוי האנימציה אחראיים גרג טירנן (״תומאס הקטר״) וקונארד ורנון (חצי מהצמדים מאחורי ״שרק 2״ ו״מפלצות נגד חייזרים״). הקאסט כולל את כל החשודים המידיים בתור מדבבים של מצרכים – ג׳יימס פרנקו, ג׳ונה היל, קריסטן וויג, מייקל סרה, קרייג רובינסון, דני מקברייד, ביל הדר, וגם כמה חיזוקים בדמות אדוארד נורטון, סלמה הייאק ופול ראד. זה עדיין נשמע לי קצת כמו בדיחת סטלנים שהלכה רחוק מדי (״סת׳, אחי, בוא נעשה סרט שצוחק על דיסני ופיקסאר עם מאכלים שמדברים!״, ״כן!, נקרא לו מסיבת נקניקיות כי זה יופמיזם! ויופמיזם זה מצחיק!״), אבל נחכה לסרט עצמו כדי לשפוט מה לעזאזל קרה כאן. בינתיים, אם אתם צופים ואתן צופות בטריילר קחו בחשבון שהוא מבאס תיאבון רציני, אם לא גרוע מכך.

סרטים חדשים: ״העי״ג״, ״החיים הסודיים של חיות המחמד״

$
0
0

הסופש הראשון של יולי, או האחרון של יוני מאיפה שאנו נמצאים כעת, מביא עימו רק שני סרטים חדשים לכבוד בוא החופש הגדול (או שזה ב-20 ביוני? אני כבר זקן מדי בשביל לדעת). כצפוי, שניהם מיועדים בראש ובראשונה לקהל צעיר, כולל דיבובים ותלת מימד אם תרצו, אבל על אחד מהם גם חתום אחד הבמאים הגדולים בתולדות הקולנוע. כדי לפצות על הדלילות, פינת הפלוס תורחב משמעותית.

״העי"ג״ (The BFG) הוא הסרט החדש של, ובכן, תלוי את מי שואלים. אני אישית הייתי מזכיר את סטיבן ספילברג ראשון בהקשר שלו, כי בתור במאי שתמיד מדברים על הפרוייקט הבא שלו, רק כדי לגלות שהוא כבר המשיך הלאה, נחמד לראות שהוא חוזר לקצב עשייה. שנית, שווה לציין כי הסרט מבוסס על ספר של רואלד דאל, מי שאחראי לבסיס לסרטים כמו ״צ׳רלי וממלכת השוקולד״, ״מתילדה״, ״ג׳יימס והאפרסק הענק״ וגם ״מר שועל המהולל״. אבל, כשהייתי בקאן הפרסומים הכריזו בגאון על סרט חדש מבית אולפני וולט דיסני. שיהיה. העלילה עוקבת אחר יתומה בשם סופי (רובי בראנהיל הטירונית) שחוזה לילה אחד בענק המשוטט בעירה, ונחטפת על ידו לביתו אשר בעננים. הענק מתגלה כידידותי (וגדול), ומכאן הקיצור המהווה את שמו, אבל שכניו הענקים מעוניינים לאכול את הילדה, שלומדת על עבודתו של חברה החדש כלוכד חלומות. מארק ריילנס, שזכה אשתקד באוסקר על הופעתו ב״גשר המרגלים״, מגלם את הענק בעזרת המון עבודת מחשב, ולצידו ג׳מיין קלמנט, ביל הדר, רבקה הול ופנלופה ווילטון. מלבד ריילנס, הסרט משיב את ספילברג לעבוד עם התסריטאית מליסה מתיסון, שכתבה איתו את ״אי.טי.״ והלכה לעולמה אשתקד, וכמובן שגם הצלם יאנוש קמינסקי והמלחין ג׳ון וויליאמס מצטרפים אליו. כתבתי על הסרט החביב אך מעט מפוספס הזה לעכבר העיר.

״החיים הסודיים של חיות המחמד״ (The Secret Life of Pets), הפקת האנימציה החדשה של אולפני יוניברסל, נדמתה לי עוד בשלב הראשון כניסיון להעביר את ההצלחה של סרטוני חיות חמודות ביוטיוב אל המסך הגדול. אחר-כך הגיעה הטריילר ששיחזר במדוייק את העלילה של ״צעצוע של סיפור״ הראשון, ודרכינו נפרדו (של הסרט ושלי). אז אל תצפו לסקירה. בין המדבבים המפורסמים בגרסה האנגלית של הסרט ניתן למצוא את לואי סי.קיי., ג׳ני סלייט, אלברט ברוקס, סטיב קוגן, חניבעל בורוז, לייק בל, דיינה קארבי, אלי קמפר וקווין הארט. הבמאים הם כריס רנו הוותיק (״הלורקס״, ״גנוב על הירח״ והמשכיו) והאנימטור יארוי צ׳ני המביים לראשונה בסרט באורך מלא. כתבו: קן דאריו, בריאן לינץ׳ וסינקו פול (שהרזומה שלהם דומה למדי לזה של רנו הבמאי).

פלוס – המון אירועים, ממחר ועד בכלל

פסטיבל ירושלים – הודיע על הקצפת שברשימת האורחים שלו. עם כל הכבוד לקוונטין טרנטינו, שהמפגש שלו עם הקהל מכר כרטיסים בקצב של הופעת רוק והם אזלו מזמן, יגיעו גם האמנית לורי אנדרסון (עם סרט שעופר צפה ויכתוב עליו), הבמאי וויט סטילמן (גם את החדש שלו ראינו ונדווח עליו), הצלם היווני אנדראס סינאנוס (שהרבה לעבוד עם אנגלופולוס), המפיק העצמאי אנתוני ברגמן (שותף קבוע של צ׳רלי קאופמן), הקולנוען האיסלנדי גרימור האקונרסון (״אילים״) השחקנית אמה סוארז שמככבת ב"חולייטה" של אלמודובר שפותח את הפסטיבל, ועוד. פוסט ההמלצות שלנו כבר עולה על גדותיו וכמעט גולש, אז נוריד אותו מהאש ממש בקרוב.

פרסי אופיר – עדכנו את רשימת הסרטים הקצרים העלילתיים המתמודדים השנה. אני מצידי עדכנתי אותם בפוסט האופירים, שהפך עכשיו למלא למדי (צר לי על הסרטים שטרם מצאתי תמונות שלהם). בקצרה, השנה יתמודדו 17 סרטים על הזכות להפוך לחמישייה, חלקם תוצרת סטודנטים וסטודנטיות לקולנוע ואחרים נוצרו באופן עצמאי. נשתדל לראות את כולם, ביחד או לחוד.

דבורית שרגל – אשת התקשורת שהפכה לבמאית מהוללת עם סרטה ״איפה אלה קרי ומה קרה לנוריקו סאן״, חוזרת לעשייה עם ״אפריקה!״, הממשיך את הקו של סרטה התיעודי הקודם. הפעם יוצאת הבמאית בעקבות גיבורת הספר ״סיאה הילדה מאפריקה״ בתקווה למוצאה, ואם זה לא ספויילר גדול מדי, אספר שסיאה תגיע לבכורת הסרט בישראל בחודש הבא, במסגרת פסטיבל סרטי הילדים והנוער (עליו ארחיב בפוסט החדשים של השבוע הבא, בלי נדר). ליתר דיוק, זה יקרה ביום שישי ה-8.7 בשעה 13:00, כשאנחנו נהיה עמוק בפסטיבל ירושלים.

לילה לבן – יתקיים בתל-אביב בלילה שבין שישי לחמישי ה-30.6, וגם בסינמטק נערכים לאירועים. החל מחצות ימולאו כל האולמות בסרטים שעלותם 10 ש״ח בלבד (״פרינסס שואו״, ״לעולם בעקבות הספארקס״, ״מלחמת הכוכבים: הכח מתעורר״ ו״מופע הקולנוע של רוקי״, איך לא), ובהרצאתו של דורון פישלר על סצנות הסקס הגרועות והביזאריות בתולדות הקולנוע. הוסיפו לכך הקרנות של סרטי מציאות מדומה באדיבות ״סטימר״, סרט ניסיוני על מבנה הסינמטק עצמו (מה?) ומוזיקה ברחבה – והרי אירוע שכדאי לקרוא עליו עוד פרטים באתר הסינמטק.

סופ"ש קנאביס – אני לא ממציא את זה, יתקיים בסינמטק תל אביב בשישי ושבת ה-1 וה-2 ביולי. מה זה אומר? מצד אחד פאנלים שנשמעים רציניים למדי (גידול נכון של מריחואנה, סגולותיה הרפואיות ועוד) והסרט ״המדען״ של צח קליין, ומצד אחר קומדיות סטלנים כמו ״להציל את גרייס״, ״פיינאפל אקספרס״, ״ביג ליבובסקי״, ״כולם רוצים את זה!!״ (שיוקרן פעמיים) ונציגות ישראלית עם ״מצב החסה״ של גור בנטביץ׳ ו״הדילרים״ של עודד דוידוף. יוזמה מעניינת וגם הפעם, כל הפרטים באתר הסינמטק.

לי להב – גיבורת האנימציה הישראלית שעובדת בלוס אנג'לס, יצרה פיילוט לסדרת רשת חדשה שנדמה כאילו כולם כבר הספיקו לראות חוץ ממני (עד לרמה שהסדרה כבר הגיעה לשלב הפנארט! מה שלא משפר את הייאוש שלי מול מחסור בזמן פנוי). קוראים לזה ״Belle & Tina are Time Travelers״, מה שדי מסביר את עצמו, ויכול להיות שהעובדה שהגיבורות עובדות בספריית וידאו גרמה לי לחבב מיד את השתיים. או שזו השליטה של להב בייצוגים שאינם סטריאוטיפיים של נשיוּת גיקית אך מגוונת, בתוספת הומור לזריזי מחשבה. תנו מבט בעצמכם ובעצמכן:

סרטים חדשים: ״סופת חול״, ״ברידג'ט ג'ונס בייבי״, ״מלך שלי״, ״הזאב האחרון״

$
0
0

ארבעה סרטים חדשים מצטרפים בסופש זה אל בתי הקולנוע. שלושה מהם מציגים כוח נשי לפני ומאחורי המצלמה, ושניים מהם כבר חגגו יום הולדת שנה לפני שטרחו לבקר גם בישראל. אחרי שנתייחס לכל אחד ואחד מהם, יש עוד כמה ענייני קולנוע בימים הקרובים ששווה להקדיש להם תשומת לב.

״סופת חול״, לא רק הישראלי אלא גם המדובר שבסרטי הסופש, מתאים פעמיים לפתוח את הפוסט. סרט הביכורים של עילית זקצר עושה חייל בעולם מאז זכייתו בפסטיבל סאנדנס בראשית השנה האזרחית, ומגיע אל הקולנועים במולדתו עם כמות פרסים וחוזי הפצה בינלאומיים שלא היו מביישים את השמנת של הקולנוע האירופאי. אבל העלילה מתרחשת בכלל בדרום הארץ, שם מתקיים מאבק נשי בין-דורי בחברה הבדואית. גיבורת הסרט היא ליילה (לאמיס עמאר), שהוריה שלחו אותה ללמוד באוניברסיטה על מנת לרכוש השכלה  ולהיפתח לעולם, אבל היא מצאה גם אהבה אסורה. התזמון של מתי והאם לספר להורים לא יכול להיות נפיץ יותר, משום שביתה של ליילה בדיוק מתרחב באופן לא-קונבנציונאלי – אביה (הייתאם עומארי) מתחתן בשנית, כנהוג בחברה הבדואית. אשתו הראשונה היא אמה של ליילה (רובא בלאל-עספור), שנאלצת לקבל את הדין, אבל בתה מתקשה להכיל את הסיטואציה החדשה, בעידודה של אחותה הקטנה. כתבתי על הסרט לעכבר העיר, שם גם יצאתי בגילוי נאות אודות היכרותי האישית עם היוצרת, ועופר שיכתוב עליו כאן אצלנו בסריטה נמצא בסטטוס דומה לשלי. שנינו הרגשנו שזה לא סרט שאפשר לפסול כתיבה עליו משום סיבה. בטח לא כשאל טקס פרסי אופיר בשבוע הבא הוא מגיע כפייבוריט.

״ברידג'ט ג'ונס בייבי״ (Bridget Jones's Baby) מסמל אולי יותר מכל את ההתדרדרות המתמדת במתן השמות העבריים לסרטים. הסרט הראשון, ״יומנה של ברידג׳ט ג׳ונס״ (Bridget Jones's Diary), תורגם להפליא וללא התחכמויות בראשית המילניום. הסרט השני, ״ברידג'ט ג'ונס: עובדות החיים״ (Bridget Jones: The Edge of Reason) הלך על טקטיקת ״למה לתרגם כשאפשר להמציא״ הידועה לשמצה. בסרט השלישי פשוט כתבו באותיות עבריות את השם באנגלית. לו רק הייתה מילה עברית ל״בייבי״, וסליחה אם הטענות שלי גורמות לי להישמע כמו תינוק. בכל מקרה, בייביז, העלילה הפעם מוצאת את ברידג׳ט ג׳ונס (רנה זלווגר) בהריון עם בייבי, רק שהיא לא יודעת מאיזה בייבי הבייבי – האם האבא הוא מארק דרסי (קולין פירת') אהובה הישן, או הקראש החדש והסוחף ג׳ק (פטריק דמפסי). שהוא גם אמריקאי – יה בייבי! או אם לצטט את ג׳סטין ביבר שהתבטא בנושא: ״בייבי, בייבי, בייבי, הו…״. הבמאית היא שרון מגוויר, שחתומה גם על הסרט המקורי, ואת התסריט כתבו הלן פילדינג, גם היא מהקודמים, דן מייזר (הכותב הקבוע של סרטי סשה ברון כהן) ואמה תומפסון (השחקנית האהובה שחוטאת גם בכתיבה). אור כתב עליו לכלכליסט.

״מלך שלי״ (Mon Roi) הצרפתי מגיע אלינו מפסטיבל קאן. 2015. שם זכתה עמנואל ברקו בפרס השחקנית הטובה ביותר, בתיקו עם רוני מארה של ״קרול״, וסימנה בכך עוד שיתוף פעולה מוצלח עם הבמאית-שחקנית מייוואן אחרי ״פוליס״. מייוואן גם כתבה את התסריט, במשותף עם אטיין קומאר (״על אלים ואנשים״, ״הטבחית של הנשיא״). ברקו מגלמת את טוני, שתאונה בחופשת סקי שולחת אותה להחלמה ארוכה במרכז שיקום, שם יש לה זמן להרהר בקשר התובעני וההרסני שניהלה ואולי גם להשתקם נפשית בזמן שגופה נרפא. ונסאן קאסל ולואי גארל מאיישים את התפקידים הגבריים, ועופר יאייש את תפקיד הכותב גם על הסרט הזה.

״הזאב האחרון״ (Wolf Totem) גם הוא סרט מודל 2015 שמוצא את דרכו לאקרנים בישראל רק כעת. עלילתו מתרחשת בשנת 1967 ומתמקדת בסטודנט מבייג׳ינג (בגילומו של שאופנג פנג), הנשלח לחיות בין נוודים מונגוליים ובוחר לאמץ לו גור זאבים, אויביו של חבריו החדשים. הסרט הינו הפקה סינית-צרפתית, עליה מפקד הבמאי הוותיק ז׳אן-ז׳אק אנו (״שם הוורד״, ״אוייב בשער״), שבעבר הוחרם על ידי סין בעקבות ״שבע שנים בטיבט״. כמעט עשרים שנה אחרי והוא היה קרוב לייצג את הסינים באוסקרים, אבל המדינה ויתרה עליו ברגע האחרון ושלחה את הסרט בעל השם המלבב ״לך מפה, מר גידול!״ (מיותר לציין שהוא לא עבר שלב). עוד בעניינים חובקי תבל, ״הזאב האחרון״ מבוסס על ספר ג׳יאנג רונג, אותו עיבדו למסך מלבד הבמאי גם אלן גודאר, לו וויי, וג׳ון קולי, שאינו צרפתי ולא אסיאתי כי אם סקוטי. מעניין איך יצא להם.

bridget-jones-baby2

מה עוד קורה?

פסטיבל הקולנוע החברתי בלוד – יתקיים זו השנה השנייה ברציפות, והפעם במתכונת מורחבת, החל מיום שלישי ה-20.9 ועד שישי ה-23.9. את החגיגות יפתח הסרט ״ישמח חתני״ המועמד לחמישה פרסי אופיר, שיוקרן בטרום-בכורה המקדימה את עלייתו לאקרנים בסוף החודש. במשך ארבעת ימי הפסטיבל יוקרנו בין היתר: ״ג׳נקשן 48״ המתרחש בלוד, גם הוא מעונת האופירים הנוכחית, הסרטים ״דם צרפתי״ ו״חוליגנית״ שייתכן וזכורים מהתוכניה של פסטיבל ירושלים, הדוקומנטרי ״החולמים מבבילון״ שכיכב בפסטיבל דוקאביב, ״מדינת ג׳ונס החופשית״ שהספיק לעשות סיבוב בבתי הקולנוע, וגם כמה בכורות כמו זו של "מאנה" דובר האמהרית, ו״מי את״ של אריאל כהן, המיועד לנשים חרדיות, אבל כפי שהוכיח סרטו הקודם של הבמאי, ״טאקע מאמע״, יכול לעניין קהל רחב יותר. ברוח החברתית, כרטיסים לסרטים וליתר הפעילויות של הפסטיבל ינועו בין 10 שקלים לחינם, ועל שאר האטרקציות הצפויות כמו כן על מועדי ההקרנה אפשר ללמוד בעמוד הפייסבוק של האירוע.

אלברטו סורדי – מגדולי הכוכבים של הקומדיה האיטלקית, זוכה החל מאתמול למחווה בסינמטיקים תחת הכותרת ״פיניטה לה קומדיה?״. אם גם אתם מתלבטים ואתן מתלבטות באיזה סרט לבחור, נסו את זה שעופר מקדים לו דברים בנושא הקומדיה האיטלקית בכללותה – ״תסביכים״. נדמה לי שזה גם הסרט היחידי במחווה בו מעורב דינו ריזי, שיקול מכריע בעיניי, אבל יכול להיות שתעדיפו את ״האם יצליחו גיבורינו״ של אטורה סקולה, או אולי את הסרט שביים סורדי בעצמו – ״חופשה אינטליגנטית״, השלישי שבסרטי החופשה המזוהים איתו גם הם. המחווה תימשך עד סוף החודש בסינמטק ת״א שאני תמיד נותן כדוגמה, לאחרים יש את הלו״ז שלהם, ובמסגרתה יוקרנו תשע קומדיות נוסח איטליה.

שרון עמרני ז״ל – בוגר המחזור החמישי של ביה״ס לקולנוע וטלוויזיה ע״ש סם שפיגל, היה אמור להיות כוכב זורח בשמי הקולנוע הישראלי, ונחשב להבטחה ענקית לפני מותו הטרגי בגיל צעיר. בית הספר של עמרני ז״ל לא שכח את הבוגר שלו, ויקיים ביום שישי ה-16.9 בשעה 12:00 בסינמטק ת״א אירוע לזכרו, במלאות 15 שנים למותו. באירוע יוקרנו שניים מסרטיו של היוצר בעותקים דיגיטליים מחודשים, ״אמא מתחתנת עם אברם״ ו״ל״ג בעומר״ עטור השבחים, וכן יושק מארז די.וי.די. עם מכלול עבודותיו של הבמאי וגם תסריטים שלא הספיק לממש לכדי סרטים, בתוספת סרטו התיעודי של יאיר רוה ״שרון עמרני – זכרו את השם״ אודות היוצר. פרטים נוספים באתר סם שפיגל.

אקי-נו – פסטיבל קולנוע יפני חדש מיוזמתו של סינמטק חולון, הוא אחת החדשות המשמחות של השבוע, למרות שהאירוע יתקיים רק בסוף אוקטובר. כבר עכשיו אפשר לספר שיוקרנו בו סרטיהם החדשים של הירוקאזו קורה-אדה, שנקרא ״אחרי הסערה״, ושל קיושי קורוסאווה, שבמקרה שלו מדובר בשניים – ״קריפי״ החדש יותר ו״מסע אל החוף״ מהשנה שעברה. עוד יוקרן ״הרמוניום״ של קוג׳י פוקאדה, זוכה בפרס חבר השופטים בפסטיבל קאן האחרון, מעשיית האנימה ״התעלומה של האנה ואליס״ וסרטים עם שמות חמודים מנשוא כמו ״יער קטן״, ״להיות טוב״ ו״א-קפלה״. מטרת הפסטיבל היא כמובן לחשוף את הקהל הישראלי לאחת התעשיות המעניינות והמגוונות בעולם, ומבחינתי גם לצאת קצת מהשבלונה של מגפת ״שבוע הקולנוע ה(הכנס ארץ רנדומלית)״ שלעיתים מובילה לתוצאה שחסרה עבודת אוצרות או סינון. סמוך יותר למועד הפסטיבל, שמשמעות שמו היא ״סתיו״ ביפנית, אני מקווה שנוכל לדון בו שנית וגם להמליץ על סרטים מבין ההיצע השנתי.

היקום הקולנועי של מארוול – הוא כבר באופן מוצהר מותג הסרטים המצליח ביותר, מה שרק הופך כל הזדמנות לצעוק כמה הסרטים שלהם מרגיזים בבינוניות שלהם לעוד יותר כיפית, וגם חשובה. לעזרתי נחלצו הפעם החבר׳ה מ-Every Frame Of paiting בסרטון מפורט ומנומק, אליו הגעתי דרך פרופיל הפייסבוק של שי רינגל, התוקף בעדינות החלטה אחת גורפת של האולפנים לאורך השנים. הסרטון מדבר על בחירות הפסקול חסרות ההשראה ונטולות הסיכון (פסקול במובן של הולחן במיוחד לסרט, בחירת שירים היא צרה בפני עצמה), אפילו אם מעורבים בהם מלחינים בסדר הגודל של דני אלפמן, אבל נוגע בעצם בבעיה המרכזית של המותג בכל רובד אפשרי:

סרטים חדשים: ״שבעת המופלאים״, ״אור בין האוקיינוסים״, ״תחת לחץ״ ו״הגל״

$
0
0

ארבעה סרטים חדשים עולים מחר לאקרנים, אבל היום הוא יום מיוחד מספיק בשביל להקדיש לו את הפתיחה לפני שנתייחס גם אליהם. קודם כל, היום הוא יום הקולנוע הישראלי – כבר ראיתם סרט כחול-לבן בעשרה ש״ח? רק אחד? בעיניי זהו יום מעולה להתחיל לנסות ולהתרגש, או לפחות להיות מעורה יותר, בטקס פרסי אופיר שיתקיים מחר. הקדשנו לו את כל השבוע בבלוג, ומחר נקדיש לו יום שלם, כולל דיווח במקביל לשידור החי מהמשכן לאמנויות הבמה באשדוד. אבל עוד קודם לכן, נאחל מזל טוב לבלוג שעלה לאוויר בדיוק היום לפני שש שנים (מה?! שש שנים? פאק). פוסט יום ההולדת המסורתי יידחה לשבוע הבא, כדי לא לשבור את הרצף האופירי, ואחריו יגיעו גם סקירות הסופש על הסרטים הנ״ל.

״שבעת המופלאים״ (The Magnificent Seven), רימייק לסדרת המערבונים שהתחילה בשנות ה-60, שהיא בעצמה רימייק ל״שבעת הסמוראים״ של אקירה קורוסאווה. אל מגפי הרכיבה של יול ברינר, אלי וולאך, צ׳רלס ברונסון וסטיב מקווין, נכנסים בגרסת שנות האלפיים-עשרה דנזל וושינגטון, כריס פראט, איתן הוק, לי ביונג-הון ועוד. הבמאי הוא אנטואן פוקווה (״יום אימונים מסוכן״, ״נקודת שוויון״) ואת התסריט כתבו ריצ׳רד וונק (״16 רחובות״, ״המכונאי״) וניק פיצולטו (הסדרה ״בלש אמיתי״). העלילה סוטה מעט מן הנראטיב המקורי, אבל עדיין מציגה שבעה אקדוחנים המגינים על עיירה במערב הפרוע מפני תקיפה מתוכננת של כנופיית פורעי חוק העולה עליהם במספרים, אבל לא בתחבולות. אור יהיה אמון על הסקירה שלו אצלנו בסריטה, בעוד אני כותב עליו לעכבר העיר.

״אור בין האוקיינוסים״ (The Light Between Oceans) מפגיש על המסך את מייקל פאסבנדר ואליסיה ויקנדר, שהפכו מאז צילומי הסרט לזוג גם במציאות. זהו גם סרטו החדש של דרק סיאנפרנס (״בלו ולנטיין״, ״מקום בתוך היער״), המבוסס על ספר באותו השם מאת מ.ל. סטדמן. פאסי מגלם חייל אוסטרלי השב ממלחמת העולם הראשונה עם צורך נואש להתבודד, ומקבל על עצמו להיות שומר המגדלור שבין האוקיינוסים. אל ליבו מתגנבת בת היישוב הסמוך, בגילומה של ויקנדר, אבל אהבתם תצטרך לעמוד מול אינספור שקיעות (תרתי משמע). גם רייצ׳ל וייס כאן בתפקיד משנה קריטי שלא כדאי לחשוף עליו דבר, ועל הסרט כבר למעשה כתבנו בסריטה – הוא הוזכר בדיווח הראשון של עופר מפסטיבל ונציה. דעות של יתר חברי סריטה אפשר לקרוא בכלכליסט (אור) ובעכבר העיר (אני), ונדמה לי שהפעם יצא לנו דומה אך שונה למדי.

״תחת לחץ״ (Pressure) ממשיך את מוטיב המים שהחל בסרט הקודם בפוסט זה (ויימשך גם בסרט הבא). מדובר בהפקה בריטית, שערכה את בכורתה בעולם לפני כשנה, אודות צוות צלילה שנשלח מטה כדי לתקן צינור נפט, ומוצא עצמו לכוד בקרקעית הים. דני יוסטון, מתיו גוד ואלן מקנה (שגם כתב) מגלמים את הצוללנים הוותיקים, ואת הצעיר המתלווה אליהם משחק ג׳ו קול (לא שחקן הכדורגל, אלא שחקן הקולנוע שנראה לאחרונה ב״גרין רום״ וכן ברימייק של ״הסוד שבעיניים״ בתפקיד החשוד העיקרי). הבמאי הוא רון סקלפלו (״Offender״ והדוקומנטרי ״Bobby״, אם כבר הזכרתי כדורגל אנגלי) ועל התסריט חתומים מלבד מקנה שהוזכר כבר גם לואיס בקסטר ופול סטהלי, לשניהם אין עבודות קודמות שאוכל לכתוב בסוגריים.

״הגל״ (Bølgen / The Wave) גם הוא מ-2015 ואף הוא מכיל אסון ימי. מדובר בסרט האסונות הראשון תוצרת נורבגיה, שאף נבחר לייצג את מדינתו באוסקר, ומבוסס על סיפור אמיתי שהתרחש במאה שעברה. העלילה מתרחשת דווקא בימינו אנו, כשמפולת הרים צפויה מאיימת להכות גלים בגובה עשרות מטרים שימחקו מעל פני האדמה עיירה שלווה השוכנת בפיורד. מי שמנסה להזהיר את התושבים הוא הגיאולוג המקומי, אבל מהרגע שההר מתחיל להתפורר יש להם רק עשר דקות לפנות את כלל האוכלוסיה ולהתפלל לנס. רואר אותאוג (״Cold Prey״) ביים, יון קארה ראקה והרלד רוזנלאו-איג כתבו. אין סיכוי שהעברתי נכון לעברית את השמות שלהם, הא?

מה עוד?

הסקל וקסלר – צלם הקולנוע המחונן שהטביע את חותמו בשנות ה-60 וה-70 והלך לעולמו אשתקד, ביים בסוף הסיקסטיז את ״מדיום קול״, שעל הקרנתו בסינמטק ת״א בשבוע הבא (26.9 ב-21:00) לקחו חסות עופר, שני, וגם ד״ר שמוליק דובדבני. כבר סיפרנו על האירוע הסריטתי ברוחו, ויש אפילו דף אירוע בפייסבוק, אבל עכשיו ניתן גם הנחה – מי שיגיעו אל קופות הסינמטק ביום האירוע וילחשו ״סריטה״, יקבלו כרטיס ב-32 ש״ח במקום ב-42 (כלומר בהנחה של 25%). חשוב להזכיר גם שהדיון יתקיים לפני הקרנת הסרט, אז כדאי להגיע בזמן.

שיעורים בקולנוע – ספרו השני של ד״ר פבלו אוטין, אחרי ״קרחונים בארץ החמסינים״ בו העלה על הכתב שיחות עם מיטב יוצרי הקולנוע הישראלי העכשווי, פצח בקמפיין גיוס המונים באתר הדסטארט. בתוך חמישה ימים בלבד הגיע הקמפיין לסכום היעד שיאפשר את הוצאת הספר, כלומר אפילו לפני שהספקנו להמליץ על התמיכה בו! אבל פבלו כבר הציב יעד חדש לארבעת השבועות הנותרים לסיום הפרוייקט, שיאפשר לו גם לתרגם את הספר לשפות שאינן עברית ובכך להפיץ את הבשורה של הקולנוע הישראלי מעבר לים. בספר החדש התקבצו להם שיחות עומק של פבלו עם שורה של יוצרים ויוצרות, ממש כפי שנהג לעשות כאן בסריטה, שאחראים בין היתר לסרטים כמו "אפס ביחסי אנוש", "גט: המשפט של ויויאן אמסלם", "בית לחם", "את לי לילה", "מיתה טובה", "מי מפחד מהזאב הרע", וגם פרק של הכותב האורח שני קיניסו, על הסרט ״פרינסס״ (שהתפרסם בגרסה אחרת אצלנו בבלוג). כך שלמרות שמדובר שהוא כל-כולו של פבלו, ולי אישית לא יוצא להרוויח כסף אם תתרמו לו (למעשה תרמתי בעצמי, הסכום הלא עגול הוא באשמתי), מבחינתי תמיכה בספר כמוהו כתמיכה בסריטה. לא רק בזכות העובדה שמעורבים בו אנשי הבלוג, אלא בעיקר מכיוון שזה בדיוק מה שאנחנו מנסים לעשות כבר שנים – להרחיב ולהעמיק את השיח על הקולנוע בעברית. הנה שוב הלינק לעמוד התמיכה, היכנסו כדי לרכוש את הספר מבעוד מועד, או לבחור מבין התשורות השוות שהולכות ואוזלות (נגיד, מיקסטייפ של אבנר שביט בנוסף לספר).

ספר הקולנוע הישראלי – מעניין לעניין באותו עניין, הוא דווקא אתר חדש. כזה שמטרתו לאגד מידע, ביקורות וכל מה שאפשר בעצם, בנושא סרטים תוצרת ישראל. מדובר בפרוייקט עתיר גופי מימון (משרד התרבות והספורט, המועצה הישראלית לקולנוע, קרן יהושע רבינוביץ לאמנויות תל אביב, מפעל הפיס, מועצת הפיס לתרבות ולאמנות), תחת ניצוחם האמנותי של מרט פרחומובסקי, פרופ' רעיה מורג וד״ר שמוליק דובדבני (שוב הוא). אחרי שצולחים את חוויית המשתמש המאוד לא ידידותית שמציע האתר, מתגלה אוצר בלום של מידע מרוכז בסגנון IMDB (מה שעושים כבר שנים באתרים של ״אידיבי״ ו״אישים״), לצד מאמרים על סרטים או יוצרים ויוצרות, ושאר תופינים. אני ממליץ בחום על כפתור הנגישות בצד ימין למעלה, שמבטל את האנימציה החוזרת על עצמה, ומנחש שאחרי זמן הסתגלות והתרגלות קצר זה יהיה כלי עבודה יעיל ביותר, גם לסטודנטים ולסטודנטיות.

פסטיבל חיפה – המתקרב (חול המועד סוכות) הכריז על סרט הפתיחה שלו: ״חיים משוגעים״ (Like Crazy), סרטו החדש של פאולו וירדזיהון אנושי״), עם ולריה ברוני טדסקי ומיכאלה רמאצוטי בתור שתי מטופלות במוסד פסיכיאטרי שבורחות ופוצחות במסע קומי-טרגי. צפיתי בו בפסטיבל קאן האחרון, שם הוקרן במסגרת ״השבועיים של הבמאים״ ויצא לי אפילו לראיין את הבמאי והכוכבת, כך שאני לגמרי מבין את הבחירה דווקא בו לפתיחה. ברוני-טדסקי, מיקירות הבלוג וללא ספק המרואיינת הכי מרגשת ומיוחדת שיצא לי לפגוש, תתארח בחיפה במסגרת האירוע. עשו לעצמכם ולעצמכן טובה ונסו לפגוש את האישה הזאת בביקורה בכרמל, היא סוג של השראה מהלכת שאנשי היח״צ סביבה צריכים לנתק אותה משיחות עם זרים מרוב חברותיות יתר.

החטאים – סרטו החדש של אבי נשר שערך את בכורתו בפסטיבל טורונטו, שיחרר לאוויר שני טיזר-טריילרים ראשונים ומאוד שונים זה מזה. בעיניי זו דוגמה לא רק לכוחה של עריכה, במיוחד בקדימונים שלעיתים קרובות מדי לא משקפים במאום את רוח הסרט, אלא גם לערכו של שיווק יצירתי. מה תרצו לראות יותר – את ג׳וי ריגר ונלי תגר כשתי בנותיו של אדם בעל עבר חבוי בדרמה אפופת מסתורין, או את הצמד כשתי אחיות בקומדיית סקס מוזיקלית? אפשר להניח שהסרט עצמו, הפקה תקופתית כמו שנשר יודע להרים, יהיה קצת משניהם, או אולי לא זה ולא זה. ב-1 בדצמבר, מועד עלייתו לאקרנים של ״החטאים״ בישראל, אפשר יהיה לגלות. בינתיים, הנה הטיזרים המדוברים.

זה הראשון והכבד:

והנה השני והקליל:


סרטים חדשים: ״החטאים״, ״סארו –הדרך הביתה״, ״אחיות בדם״

$
0
0

עוד רגע יגיע דצמבר, החודש העמוס שיכלול גם סיכומי שנה, גם תחזיות לאוסקר ומבט בסרטים שחיכו לרגע האחרון כדי להיחשף, וגם התעסקות בכמה וכמה שוברי קופות פוטנציאליים שהשתלטו גם על העונה הזו (מישהו אמר ״מלחמת הכוכבים״?). לכבודו, ולכבוד הולדתו של מתחם סינמה סיטי חדש בנתניה (שאפשר רק לקוות כי האולמות בו יהיו פחות בוהקים ומקושקשים באופן שמפריע לצפות בסרטים המוקרנים בהם), ישנם שלושה סרטים חדשים החל ממחר – אחד ישראלי שיבקש להמשיך את ההצלחה של הקולנוע המקומי בקופות, אחד שחולם על פסלונים מוזהבים ואהבת הקהל, ועוד אחד.

״החטאים״, סרטו של אבי נשר שנעל את פסטיבל חיפה, נחשב עוד לפני יציאתו למעין חלק שלישי בטרילוגיית ״העבר הנוכח״ של הבמאי, שהחלה עם ״סוף העולם שמאלה״ (2004) והמשיכה עם ״פעם הייתי״ (2010). שש שנים חלפו והנה מגיע סרט נוסף המביא סיפור אישי על רקע תקופת מפתח בהתהוותה של מדינת ישראל, והפעם מדובר ב-1977 – שנת המהפך הפוליטי. נלי תגר וג׳וי ריגר מגלמות שתי אחיות, האחת עיתונאית חושפת וחובבת שערוריות והשנייה מוזיקאית קלאסית בתחילת דרכה, שיחסיהן מורכבים מתחרותיות ומעט מדי חיבה. השתיים צריכות לשתף פעולה עקב סוד משפחתי שנחשף ומטלטל את ההווה שלהן. עוד משתתפים: תום אבני, יבגניה דודינה, דורון תבורי ומולי שולמן. הסקירה תבוא מכיוונו של עופר.

״סארו – הדרך הביתה״ (Lion), ששמו העברי מתייחס לכותרת האוטוביוגרפיה עליה הוא מבוסס, הוא מסחטת הדמעות השבועית שלכם ושלכן. הוא מתחיל בהודו של לפני 30 שנה, שם ילדון בשם סארו (סוני פאוור בהופעת בכורה) מנותק ממשפחתו ומתגלגל לאימוץ בידי זוג אוסטרלי (ניקול קידמן ודייויד וונהם), וממשיך בבגרותו של סארו (דב פאטל) שנזכר בעברו ויוצא לחפש את מקום לידתו…בעזרת גוגל ארץ. כאמור, מבוסס על סיפור אמיתי, וזה אפילו לא הדבר הכי פחות אמין בסרט, שהולך יותר לכיוון של קולנוע חווייתי. גם רוני מארה נמצאת בסרטו הראשון באורך מלא של גארת׳ דייויס (במאי-שותף בסדרה ״קצה האגם״), על פי תסריט של לוק דייויס (אין קשר משפחתי). בביקורת שלי בעכבר העיר ניסיתי להסביר למה הסרט היה יכול להיות הרבה יותר מעוד התחנפות/התרפקות מערבית על ילדים עניים ממדינת עולם שלישי.

״אחיות בדם״ (Bleeding Heart) נוסף אל רשימת הסרטים החדשים די ברגע האחרון, וחוגג החודש שנה מאז הוקרן במולדתו האמריקאית ושנה וחצי מאז נחשף לעולם בפסטיבל טרייבקה. את האחיות מהכותרת מגלמות ג׳סיקה ביל וזושה מאמט, החוברות כנגד החבר העבריין של אחת מהן (בגילומו של ג׳ו אנדרסון). דיאן בל (״Obselidia״) כתבה וביימה.

עוד אירועי קולנוע וגם סרט (קצרצר) חדש של ווס אנדרסון

48 מ״מ – פסטיבל הסרטים הרביעי של עמותת זוכרות, תחת הכותרת ״בעקבות הנכבה ולקראת שיבה״, ישוב אל סינמטק תל אביב החל ממחר ולאורך סוף השבוע (ה-1 עד ה-3 בדצמבר). במסגרתו יוקרנו הסרטים התיעודיים ״השבאב של ירמוכ״ הצרפתי-סורי אודות הנוער במחנה הפליטים הפלסטינים הגדול שבסוריה, ״סלטה בלדי״ המצרי בו הבמאית נדיה כאמל מתחקה אחר קורות משפחתה, ״אמבולנס״ העזתי המתלווה אל צוות אמבולנס בקיץ 2014, ו״המסתננים״ הלבנוני על תושבי הגדה המערבית המבקשים לעבור את החומה ולפגוש את בני משפחתם. בצד העלילתי, תתקיים הקרנה לשני סרטים של איליה סולימאן – ״מחווה על ידי התנקשות״ הקצר והמוקדם (1992) ו״הזמן שנותר״ המפורסם שבסרטי הבמאי. עוד פרטים – באתר הסינמטק.

דוקאביב שכונת התקווה – התפרשות נוספת של הפסטיבל הישראלי לקולנוע תיעודי, תחל גם היא ממחר ותימשך בכל יום חמישי במהלך החודש. בתוכנית – פעילויות ואירועים שונים סביב הקרנות סרטי הפסטיבל בבית דני, ביניהם ״דימונה טוויסט״, ״מי יאהב אותי עכשיו?״ ו״החולמים מבבילון״. הכניסה חופשית, והתוכניה המלאה באתר הפסטיבל.

מרכז ענבל – בדרך כלל תיאטרון-מחול הצמוד למרכז סוזן דלל, מקיים סדרת מפגשים והקרנות סרטים בניצוחה של אפרת כורם (מנהלת התחרות הישראלית בפסטיבל קולנוע דרום והבמאית של ״בן זקן״), שאני לא בטוח שהזכרתי במדור בעבר. בשבוע הבא, יום שני ה-5 בדצמבר בשעה 20:00 אם לדייק, תהיה הזדמנות לראות שם את ״לא פה, לא שם״ המדובר של מייסלון חמוד, בעוד טרום-בכורה, וגם לשוחח לאחריו עם היוצרת. לפרטים נוספים נסו את האתר של מרכז ענבל.

״האפיפיור הצעיר״ – סדרת הטלוויזיה המונומנטלית של פאולו סורנטינו, המשודרת בישראל בהוט, זוכה לערב מחווה בבית הספר לקולנוע ע״ש סטיב טיש, גם כן בשבוע הבא. זה יקרה ביום שלישי ה-6 בדצמבר החל מהשעה 18:00, בערב שיכלול את הקרנת שני הפרקים הראשונים של הסדרה אודות האפיפיור האמריקני הראשון בוותיקן, בגילומו של ג׳וד לאו, והרצאות של הדוקטורים ספי הנדלר ואיתי חרל״פ, על מקורות ההשראה של סורנטינו והמסורת של הדרמה האיכותית בטלוויזיה (בהתאמה). אולם 206א' בבניין מכסיקו אשר באוניברסיטת תל-אביב יוציא עשן לבן לכבוד האירוע (אפשר רק לקוות), וגם כאן הכניסה חופשית. פרטים מלאים אצל טיש.

ווס אנדרסון – כנראה התקנא בדייויד או ראסל שאזכרתי בשבוע שעבר (למרות שהזכרתי גם אותו, איזה נודניק!) וביים ״סרט קצר מאוד שהוא למעשה פרסומת אבל לא לגמרי ברור איך״ משלו. הפעם הלקוח היה חברת האופנה H&M והתוצאה היא כארבע דקות שלא קשה לנחש מי הבמאי שלהם, בכיכובם של אדריאן ברודי, רכבת בצבעי פסטל, ורוח חג המולד. קוראים לזה ״Come Together״ וככה זה הולך:

סרטים חדשים: ״לא פה, לא שם״, ״אמונת המתנקש״, ״להתאהב מעל הראש״, ״האיש האחרון״, ״להתעורר מפחד״

$
0
0

המהדורה הראשונה של המדור ב-2017 מוצאת חמישה סרטים בבתי הקולנוע. חלקם נדמים כמעין ״סותמי חורים״ לפני שיגיעו דרמות האוסקר שכבר עושות כותרות בארצות הברית. לפחות שניים מהם כבר ערכו את בכורתם בשנה שעברה ומקבלים כעת הזדמנות להוכיח את עצמם בהקרנות מסחריות, ושניים נוספים הם כנראה תוצאה של ניקוי מדפים או סתם הפצה מאוחרת, שכן כבר הופיעו לרגע במדור בעברם. נתחיל עם זה שמצדיק לבדו את קיומו של הסופש הזה, ונסיים עם שובה של פינת הפלוס.

״לא פה, לא שם״, סרטה הראשון באורך מלא של מייסלון חמוד ובהפקת שלומי אלקבץ, ערך את בכורתו בפסטיבל חיפה, שם כתב עליו עופר. מהכרמל הוא יצא עם פרס סרט הביכורים הטוב ביותר, וגם מהפסטיבלים של טורונטו וסאן סבסטיאן חזר מעוטר, בדרכו להקרנות מסחריות בקולנוע כעת. הסרט מתמקד בשלוש שותפות תל-אביביות – לילא, סלמה ונור. השתיים הראשונות הן חלק מהסצנה הערבית-ישראלית הצעירה, למרות שהן שונות זו מזו כמעט בהכל, בעוד השלישית מסורתית יותר בלבושה והתנהגותה. שלושתן מנסות לחיות את חייהן, ביחד ולחוד, וכמובן שזה לא כל-כך פשוט במציאות שבה להיות אישה ערביה פרוגרסיבית זה סוג של מרד במוסכמות. חשוב לציין שזה לא סרט פוליטי מטרחן ומייגע, אלא חגיגת קולנוע צבעונית ומגניבה להדהים, לא מעט בזכות הצילום של איתי גרוס (״פרחים של מרציפן״) והמוזיקה של M.G saad (עם קצת תאמר נפאר והבילויים). אור כתב על הסרט לכלכליסט, אני עשיתי זאת עבור עכבר העיר, ואצלנו עופר הרחיב את דבריו מימי פסטיבל חיפה לסקירה.

״אמונת המתנקש״ (Assassin's Creed) מפגיש מחדש את הבמאי, הצלם, התסריטאי והכוכבים של ״מקבת׳״ בעיבוד קולנועי לסדרת משחקי מחשב מפורסמת. הכל באשמת מייקל פאסבנדר, שמגלם את קאלום לינץ׳ ושידך את צוות ההפקה לחברת יוביסופט. בעזרת טכנולוגיה חדשנית המאפשרת לפרוץ את הזכרונות הגנטיים של הדי.אן.איי. שלו (מה?), מגלה גיבורנו כי הוא צאצא של מתנקש ספרדי מהמאה ה-15 בשם אגילאר, ויוצא להילחם בארגון הטמפלרים בימינו אנו. מעולם לא שיחקתי במשחקי המחשב המדוברים, אבל זה בסדר משום שמדובר בעלילה חדשה אותה רקחו התסריטאים ביל קולג׳ ואדם קופר (״אקסודוס: אלים ומלכים״) וגם מייקל לסלי, שעבד על אותו ״מקבת׳״ של ג׳סטין קורזל, שביים גם הפעם. לצד פאסבנדר מככבים מריון קוטיאר, ג׳רמי איירונס, ברנדן גליסון, שרלוט רמפלינג, אריאן לאבד ועוד. גם על הסרט הזה כתבתי לעכבר העיר.

״להתאהב מעל הראש״ (Un Homme à la Hauteur) מגיע לאקרנים לאחר בכורה מוצלחת בפסטיבל הקומדיות הצרפתיות ״או לה לה!״. וירג׳יני אפירה מגלמת עורכת דין מצליחה, שמאבדת יום אחד את הטלפון הנייד שלה וקובעת להיפגש עם מי שמצא אותו ובשיחה גם מצא חן בעיניה. אל מקום המפגש מגיע אלכסנדר (ז׳אן דוז׳רדן) המתגלה כמקסים לכל הדעות, למרות שגובהו אינו עולה על מטר וארבעים סנטימטרים. מכאן מתחילה הקומדיה הצרפתית, המתמקדת בכינון יחסיהם הרומנטיים של השניים, ובעיקר בתגובת הסביבה הלא מפרגנות. הבמאי הוא לורן טיראר הנהדר בדרך כלל (״מולייר״, ״ניקולא הקטן״), שגם כתב את התסריט עם שותפו הקבוע גרגורי ויניירו, בהתבסס על הסרט הארגנטינאי ״Corazón de León״.

״האיש האחרון״ (Z for Zachariah) הוא הראשון מבין צמד סרטים שאולי זכורים לקוראי וקוראות הבלוג בתור כאלה שכמעט ועלו לאקרנים במהלך אשתקד, אבל נדחו למועד לא ידוע – שהגיע כעת. במקרה שלו, זה כמעט וקרה פעמיים – בשלהי 2015 סמוך לבכורתו בעולם, ושנית בראשית 2016 כשכבר נחשב חדשות ישנות. כך שזו פעם שלישית וסוף-סוף הפצה לסרטו של קרייג זובל (״ציות״) המתרחש בעולם דיסטופי בו מתפתח משולש רומנטי בין שלוש הנפשות האחרונות ששרדו אסון קולוסאלי (מרגו רובי, כריס פיין וצ׳ואטל אג׳יופור). התסריט שייך לניסאר מודי, שעיבד את ספרו של רוברט סי. אובריאן.

״להתעורר מפחד״ (Before I Wake) גם הוא כבר נידון בבלוג בעבר. פעם כשכמעט והופץ בקיץ 2015, ושנה לאחר מכן במהדורת אימת החודש שנה לאחר מכן. סרטו של מייק פלאנגן (״השער״, ״Hush״), אותו כתב עם שותפו הקבוע ג׳ף האוורד, עוקב אחר זוג נטול ילדים (קייט בוסוורת׳ ותומאס ג׳יין), המחליט לאמץ יתום (ג׳ייקוב טרמבלי שהפך מאז בכורת הסרט לכוכב בזכות הופעתו ב״חדר״). במהרה הם מגלים לא רק שהילדון סובל מסיוטים, אלא גם שחלומות הביעותים שלו מתגשמים ומסכנים את שלום בני הבית.

פלוס – אירועים, קולות, וסרט שאי אפשר לראות

tikkun-invite

תיקון – כך נקרא סרטו החדש של אבישי סיון (״המשוטט״), יקבל מקום של כבוד במדור של השבוע הבא כשייצא לאקרנים. אבל עוד לפני כן, יש לכם ולכן הזדמנות לראותו לפני כולם ובחינם, בזכות אירוע סריטה הראשון לשנת 2017 שמארגנים אור ועופר בזמן שאני מתבטל בניכר. האמת שזה לא יהיה ממש לפני כולם, משום שהסרט כבר הספיק לצבור פרסים בכל אשר פנה (רשימה חלקית – ירושלים, אוטופיה, לוקרנו, וגם פרס אופיר לצילום המרהיב של שי גולדמן), ואפילו כתבנו עליו כבר כמה וכמה פעמים. בעיניי הוא שווה צפייה נוספת, במיוחד אם ראיתם או ראיתן אותו לפני שנה ויותר, מה גם שבאירוע שלנו יתארחו גם היוצרים לשיחה שלאחר ההקרנה, ואני אישית יכול לחשוב על משהו כמו רמ״ח שאלות עבורם. הירשמו בדף האירוע הפייסבוקי (לשם תזכורת, זה לא מבטיח כניסה), או פשוט בואו לקולנוע מוזיאון תל אביב (שדרות שאול המלך) ביום ראשון ה-8 בינואר קצת לפני השעה 20:00. אין הרשמה מוקדמת ויש מספר מקומות מוגבל באולם, אז שווה להקדים.

מבט נוסף – הפרוייקט לקולנוע אירופאי משוחזר אשר מקים לחיים סרטים ותיקים בעותקים מחודשים, יתקיים זו הפעם החמישית בסינמטקים. זה יקרה החל מ-12 ועד ה-22 בינואר, תחת התמה השנתית "תשוקה חותכת". בפועל זה אומר הקרנות של יצירות כמו ״מעלית לגרדום״ של לואי מאל, ״הקורבן העשירי״ של אליו פטרי, מחווה לאנדז׳יי ויידה שהיה מקורבנות 2016, ובפינת הסרט הישראלי – ״צד שלישי למטבע״ של כריס מרקר, שאפשר להתווכח על הישראליות שלו, אבל אם מקבלים בסוף סרט של מרקר בעותק משופץ אז אין סיבה להתחיל. את התוכניה המלאה אפשר כבר למצוא באתר הייעודי, ואנחנו עוד נדון כאן בסריטה באירוע הקולנוע הזה בהרחבה בימים הקרובים.

קול קורא – מטעם הפסטיבל הבינלאומי לסרטי סטודנטים, הכריז על פתיחת ההרשמה לכלל המסגרות של הפסטיבל הבא (ה-19 במספר). בתי הספר לקולנוע יכולים להגיש את סרטיהם למסגרות הישראלית והבינלאומית, אבל חשוב לא פחות, החודש פתוחה גם ההרשמה למסגרת העצמאית. הכוונה היא לסרטים קצרים מכל סוג וסוגה, עלילתיים, דוקומנטריים ומונפשים, שנעשו שלא במסגרת לימודים אקדמאים. פרטים מלאים וטפסי הרשמה באתר הפסטיבל, ומי שעומדים או עומדות בקריטריונים עדיף שיגישו לפני סוף החודש.

לסיום – ג׳ון מלקוביץ׳ החליט לכתוב ולככב בסרט שאיש לא יוכל לראות במאה השנים הקרובות, אותו יביים רוברט רודריגז ויצלם קלאודיו מירנדה. אם האמנתם או האמנתן לשטות המוחלטת הזו, אני לא הולך להרוס ולגלות שמדובר בפרסומת למותג אלכוהולי שקשור ליישון בן 100 שנים. ואני בטח לא הולך לכתוב איזה מותג זה, אבל הנה הסרטון לשיפוטכם ולשיפוטכן:

סרטים חדשים: ״מעבר להרים ולגבעות״, ״נדיה –שם זמני״, ״חמישים גוונים של אופל״, ״סלולרי״

$
0
0

לא אחד אלא שני סרטים ישראליים נמצאים הפעם במדור, שניהם אפילו עוסקים בנושאים משיקים, ומהווים יחד חצי מן ההיצע השבועי הטרי בבתי הקולנוע. היות ושני האחרים נראים מטופשים לאללה, אבל חלילה לנו מלשפוט אותם לפני שנצפה, אני אישית מאוד בעד ללכת לראות קולנוע ישראלי בסוף השבוע הזה. אחד מהסרטים השבועיים אמור להיות מתאים ליום האהבה הנוצרי שיכול בשבוע הבא, גם אם בעיניי זו בחירה קצת מוזרה, אבל על כך בהמשך. בפינת הפלוס: הרבה פסטיבלים מעוניינים בסרטים שלכם ושלכן, ונטלי פורטמן מעוניינת ללמד עברית.

״מעבר להרים ולגבעות״, סרטו הרביעי באורך מלא של ערן קולירין (ולא השלישי כפי שראיתי שכתוב במקומות אחרים, כבר דיברנו על הטעות הנגררת הזו). למעשה, ״המסע הארוך״, סרטו הראשון של הבמאי, יכול להיחשב כחוליה מקשרת לסרטו הנוכחי. אלון פדות, גם הוא מ״המסע״, מגלם איש צבא קבע המשתחרר לאחר שנים ארוכות של שירות, ומתקשה להסתגל לאזרחות. בעיקר קשה לו לנהל קשר נורמטיבי עם אשתו (שירי נדב נאור) וילדיו המתבגרים (נועם אימבר ומילי עשת), ואת הניסיון שלו למצוא משמעות ושגרה מהווה אחת מאותם תרמיות פירמידה / סדנאות העצמה והצלחה. במקביל, הסרט עוקב אחר זוגתו, מורה במקצועה, שמוצאת סקרנות נדירה אצל אחד מתלמידיה (יואב רוטמן), ואחר הצאצאים, אחת מהם פעילת שמאל המפתחת קשרים מתחת לאף של אביה החייל-לשעבר עם האוכלוסיה הערבית המתגוררת מעבר להרים ולגבעות. כתבנו על הסרט מאז הוקרן בבכורה עולמית במסגרת ״מבט מסויים״ בפסטיבל קאן, בעת שניסה את כוחו בפרסי אופיר ובפסטיבלי דרום וירושלים, ובוודאי שנרחיב את הטקסטים שלנו כעת כשהסרט נחשף לקהל הרחב. עופר יעשה זאת בסריטה, אני בעכבר העיר, ואור בכלכליסט.

״נדיה – שם זמני״, גם הוא מפסטיבל ירושלים, אבל הקודם-קודם, וגם עליו כבר כתבנו בסריטה אבל לא מן הנמנע שנעשה זאת שוב. זהו סרטה הראשון כבמאית של טובה אשר, מן העורכות המוערכות של הקולנוע הישראלי (״מאחורי הסורגים״, ״הכלה הסורית״ ו״ההסדר״ שזיכה אותה בפרס אופיר הן רק חלק קטן מן הדוגמאות). את התסריט היא כתבה במשותף עם בתה, ענת, ועל העריכה היא חתומה יחד עם בנה, יאיר. הקשרים המשפחתיים זולגים פנימה אל עלילת הסרט, העוסק בנדיה/מאיה (נטע שפיגלמן, בתמונה לעיל), ערביה שנאלצת להחליף את זהותה. במשך שני עשורים היא חיה כישראלית לכל דבר, מקימה משפחה, אבל עברה שב לרדוף אותה בסרט העוסק לא רק בזהות אישית מול קולקטיבית, אלא גם בדברים אותם אנו מורישים לבאים אחרינו, תורשתית או סביבתית. עודד ליאופולד, עלי סלימאן, רובא בלאל, דני גבע וגם ג׳ון הרט הגדול, שהלך לעולמו בשבוע שעבר וזהו אחד מתפקידיו האחרונים בקולנוע, הם חלק מן השמות הבולטים בקאסט. טליה גלאון (״עמק תפארת״) הפליאה לצלם.

״חמישים גוונים של אופל״ (Fifty Shades Darker), במעבר חד, מגיע שנתיים אחרי העיבוד הקולנועי הקודם לסדרת הספרים הפופולרית של אי. אל. ג׳יימס. דקוטה ג׳ונסון וג׳יימי דורנן שבים לגלם את בלה ואדוארד אנסטסיה וכריסטיאן, שנותנים למערכת היחסים ביניהם עוד צ׳אנס, הפעם בתנאים של הגברת. בעוד הוא מתמודד עם השדים הפנימיים שלו (כך בתקציר), היא נאלצת להתגבר על קנאתה לזו שהייתה לפניה. כן, יש לו אקסית, תודו שלא ראיתם וראיתן את זה בא! על התסריט חתום הפעם ניאל לאונרד, ועל כס הבימוי התיישב ג׳יימס פולי (״זרה מושלמת״). כאמור, אם כך אתם אוהבים ואתן אוהבות את הוולנטיינז דיי שלכם ושלכן, אני האחרון שיעקם את האף על זה, אבל בהחלט ארים גבה.

״סלולרי״ (Cell) עלול להישמע מוכר למי שצפה ב״קינגסמן״ – מישהו או משהו משבש את כלל הטלפונים הסלולריים בתבל, גורם למי שנמצא בקרבתם להתקפי זעם המובילים לגל רציחות עצום מידות. אפילו סמואל אל. ג׳קסון, מכוכבי הסרט ההוא, נמצא גם כאן. כיוון שגם ג׳ון קיוזאק בקאסט, ממש כמו ב״היום שאחרי מחר״ (אני עדיין לא מאמין שלא קראו לסרט הזה פשוט ״מחרתיים״), יש גם סיפור על אב שמתעקש להתאחד עם בנו דווקא כשהאפוקליפסה בדרך, ואם הבנתי נכון את התקציר זה קו העלילה שמוביל את הסרט. במפתיע, או שלא, על ערימת חוסר המקוריות הזו חתום סטיבן קינג, שגם כתב את הספר עליו מבוסס התסריט ואפילו אחראי לעיבוד, במשותף עם אדם אלקה (״הבית האחרון משמאל״). הבמאי הוא טוד וויליאמס (״פעילות על טבעית 2״).

פלוס – קולות קוראים ועוד אירועים

קול קורא 1 – פסטיבל הקולנוע ה-34 של ירושלים פתח את שעריו להגשות בכל המסגרות הישראליות: לסרטים עלילתיים, תיעודיים, קצרים, אמנות וידאו וקולנוע נסיוני, וכן תחרות הפיצ׳פוינט. ההרשמה נפתחה בתחילת השבוע ותימשך עד אפריל ברוב המסגרות, אבל כדי לבדוק באתר הפסטיבל, שכמובן מכיל גם יותר פרטים. אני כבר מצפה לדעת איך תיראה התחרות הישראלית השנה, אבל אאלץ לחכות עד הקיץ.

קול קורא 2 – פסטיבל הקולנוע הגאה יקיים זו השנה השמינית, בשיתוף עם קרן רבינוביץ׳, את תחרות הפיצ׳ינג הפתוחה כעת לרעיונות לסרטים עלילתיים או תיעודיים בנושאים הקרובים לליבה של הקהילה הלהטבא״קית (מקווה שלא שכחתי אף אות). גם כאן רצוי לכדאי להציץ באתר הפסטיבל לפרטים נוספים, אבל חשוב לציין כי התאריך להגשה הוא עד ה-23 בפברואר ולא יאוחר.

קול קורא 3 – פסטיבל סרטי הסטודנטים, שכבר דיווחנו על ההרשמה לתחרויות השונות שלו, החליט להתחשב בבקשות ולהאריך את הדדליין עד ה-8 בפברואר. שזה היום, אז כדאי למהר ולסור אל אתר הפסטיבל, גם אם מדובר בסרט עצמאי או שלא נעשה במסגרת לימודים. מדובר באירוע שמקדש ומאדיר סרטים קצרים באשר הם, למקרה שזה לא היה ידוע.

קול קורא 4 – קלייב בארקר, האיש מאחורי סדרת האימה ״מעורר השאול״ (Hellraiser) מבקש להעניק 300,000 דולר ליוצרים של סרט אימה חדש. כדי להשתתף בתחרות, צריך להעלות פיצ׳ בן כמה דקות לאתר הייעודי, להיבחר על ידי השופטים או הקהל בתור פיינליסט, ומשם לטפס בשלבים עד ליעד הנכסף. הפנטזיה שלי היא שיקום כדבר הזה גם בארץ, אבל אין מניעה שיוצרים ויוצרים מישראל יגישו לתחרת הזו, שנקראת ״Reel Fear״. כך שאפשר להסתפק בפנטזיה חלופית של זוכה ישראלי/ת בתחרות, שתיפתח החל מהשבוע הבא אבל כדי להתחיל להתכונן כבר עכשיו.

מקס הזועם: כביש הזעם – סרטו של ג׳ורג׳ מילר שסחף את העולם לפני כשנתיים, חוזר אל סינמטק הרצליה כפי שטרם ראיתם או ראיתן אותו – בגרסת ״שחור וכרום״. דורון ״עין הדג״ פישלר יהיה שם כדי להקדים דברים לחוויה הוויזואלית השונה, וזה יקרה מחר (חמישי ה-9 בפברואר) בשעה 21:00. כרטיסים ופרטים אצל ההרצליאנים.

OFF – סדרת ההרצאות של חן שיינברג על קולנוע אוונגארד, חוזרת לעונה חמישית שתיפתח בשבוע הבא בסינמטקים של ירושלים ותל אביב. הערב יכלול את הקרנת סרטו של דאגלס סירק ״המלאכים המוכתמים״ (The Tarnished Angels), ולפניו סרט נסיוני שהושפע ממנו אבל בכלל מתעד את של המהומות בסן פרנסיסקו בעקבות זיכויו של דן וייט מרצח ראש העירייה ג'ורג' מוסקונה וחבר המועצה הארווי מילק. הסרט הקצר מבין השניים נקרא ״האצילות מחייבת״ (Noblesse Oblige) ויצר אותו וורן סונברט, שיהיה מושא ההקדמה של שיינברג וג'ון גרטנברג.

נטלי פורטמן – אחת משליטות היקום וחובבת השפה העברית, צילמה סרטון קצר לווניטי פייר ובו היא מלמדת סלנג עברי (כולל כמה קללות). הדבר גרם לישראלים לבדוק האם היא צודקת לגבי מקור המילה ״בלאגן״ (היא צודקת), ולתהות האם היא עומדת ללדת על בימת האוסקר הקרוב לא משנה האם תזכה על תפקידה ב״ג׳קי״ או תסתפק במועמדות. אני עדיין לא מבין איך אפשר לא לחבב אותה, בטח אחרי הסרטון הזה:

כל סרטי אינגמר ברגמן –חלק 22: "כוונות טובות", "ילדי יום ראשון", "וידויים אישיים", "בגידות בחיי הנישואין", "דניאל"

$
0
0

הקדמה לפרויקט: בשנים האחרונות הולכת ומתבססת אצלי ההכרה שאינגמר ברגמן הוא אחד הבמאים האהובים עליי. אולם, בניגוד לבמאים אחרים אשר נמצאים אצלי בפסגה, לא בכל סרטיו צפיתי. גם בקרב הסרטים שראיתי, אני חש כי כתבתי על ברגמן פחות, או באופן לא ממצה, לעומת במאים אחרים. אני חש כי טרם הבעתי בפומבי את מלוא התפעמותי. בסדרת פוסטים זו אכתוב משהו על כל סרטי אינגמר ברגמן כבמאי, עם דיון גם בסרטים בולטים בהם הוא היה מעורב גם כתסריטאי בלבד, אבל בלי התחייבות – וגם בלי חוקיות. פוסטים מסויימים יוקדשו למספר סרטים, אחרים לסרט אחד או חלק ממנו, וגם סדר הפוסטים לא יעקוב באופן כרונולוגי אחר התקדמות הקריירה של הבמאי השבדי אלא יקפוץ מזמן לזמן. המטרה היא שבסוף הפרויקט, יהיה בבלוג טקסט על כל סרטי ברגמן, בדרך זו או אחרת. גם תאריך סיום הפרוייקט אינו מוגבל בזמן.

בחלק זה בפרויקט אתמקד ארבעה תסריטים נוספים שביימו בידי במאים אחרים לאחר שברגמן "פרש" מעשייה קולנועית. למרות שאינגמר ברגמן אינו חתום על הסרטים כבמאי, ייתכן ומדובר בכמה מן התסריטים היותר אישיים. שלו. שלושת הראשונים עוסקים באופן ישיר בהיסטוריה של משפחת הבמאי, כלומר התסריטאי. לסיום גם אציין סרט קצר נוסף אשר הורכב מחומרים שצולמו במצלמה ביתית וחושף עוד קצת על הקשר של ברגמן עם משפחתו, אשר נידון בסרטים האחרים בפוסט ארוך ועמוס במיוחד, לקראת שלבי הסיום של הפרויקט.

כוונת טובות
The Best Intentions
(1992)

תוצאה נוספת של הפרישה החלקית מקולנוע עם יציאת "פאני ואלכסנדר" הייתה הגברת העיסוק של ברגמן בעברו בעבר המשפחתי דרך הקולנוע והספרות. במהלך העבודה על האוטוביוגרפיה שלו, "לטרנה מאגיקה" (Laterna Magika), הבין ברגמן כי הוא רוצה להבין יותר לעומק את הוריו, כסוג של פרויקט נלווה לסיפור שלו. היחסים של ברגמן עם הוריו עברו שנים רבות של זעם, אבל לקראת מותם הוא השלים עם שניהם ולמד מעט על סיפורם האישי. מאוחר יותר, על בסיס מעט מכתבים, קטעי יומן של אשתו, זיכרונות והשלמת פערים דרך הדמיון, הוא יצא לפרויקט של כתיבת סרט על הוריו. בסופו של דבר נולדו ממנו עוד שני סרטים נלווים, כל אחד בידי במאי אשר ברגמן ראה בו סוג ממשיך דרך, או יורש של ממש.

הסרט הראשון בפרויקט הזה הוא הידוע מכולם והוא גם זכה בפרס דקל הזהב בפסטיבל קאן, פרס אשר ברגמן לא זכה בו מעולם כבמאי. לעומת זאת, הבמאי של ״כוונות טובות״, בילה אוגוסט, השלים עם סרט זה זכייה שנייה בפרס, אחרי שעשה זאת גם עם סרטו הקודם, ״פלה הכובש״ (סרט אותו ברגמן אהב מאוד). אך הגרסה הקולנועית שאורכה היה שלוש שעות היא רק חלק מן הפרויקט. קדמה לבכורה שלו הקרנה של מיני-סדרה בת ארבעה פרקים בטלוויזיה השבדית. אורכה הכולל של הגרסה הטלוויזיונית הינו חמש וחצי שעות ובדומה למקרים אחרים זוהי והגרסה כמובן המועדפת עליי, שכן בגרסה הקולנועית בחלק מן המקרים מעבר הזמנים מהיר מדי ונוצרים פערי מידע. מה גם שבניית הדמויות הרבה יותר שלמה בגרסה הארוכה שמכילה גם עוד קווי עלילה ולפחת מאורע דרמטי חשוב אחד שאין לו אזכור בגרסת הפיצ'ר. בנוסף, ברגמן הפך את התסריט גם לספר שתורגם לעברית.

נקודת המוצא של ברגמן בסרט זה הייתה לעסוק בסיפור החיים של הוריו, מן הרגע בו נפגשו בשנת 1909 ובמשך עשור, עד רגע לפני שאינגמר ברגמן עצמו נולד. היוצר התבסס על שיחות שקיים עם הוריו לקראת סוף חייהם ועל יומנה של אמו, אך חלק ניכר מן הסיפור הוא השלים דרך דמיונו. לכן, אף כי שם המשפחה ברגמן נשמר, הוא שינה את השמות הפרטיים של הוריו מאריק וקארין להנריק ואנה. שני גיבורי הסרט באו מרקעים שונים למדי, דבר אשר מוביל במהלך היצירה למספר התנגשויות ברצונות שלהם ובעיקר בהשקפת העולם שלהם.

הנריק ברגמן (סמואל פרולר) מתחיל את היצירה במהלך לימודי ההסמכה לכמורה בעיר אופסלה. הוא בא מרקע עני והדבר ניכר הן במגוריו הצנועים והן בדרך ההתנהגות שלו בתחילת הסרט. ככל שהיצירה מתפתח ניתן לראות כיצד גם מבחינת השקפת עולם פוליטית ודתית הוא דוגל באדם הפשוט ובצניעות. דבר זה עומד בניגוד מסויים לעולם ממנה באה הגיבורה השנייה של היצירה, אנה אקרבלום (פרנילה וולגרן, שמהלך ההפקה התאהבה בבמאי והתחתנה עמו לכן החל מסרט זה שמה בקרדיטים הוא פרנילה אוגוסט). אנה היא בת לאחת מן המשפחות העשירות באופסלה והיא לומדת להיות אחות ואף מתחילה לעבוד בתחום בשעת המפגש הראשון. לבה יוצא אל מעוטי היכולת הן בבחירת המקצוע שלה והן במשיכה שלה להנריק, שייתכן כי לעובדה שהוא בא ממעמד נמוך יותר מן האנשים האחרים במעגל החברים של המשפחה יש סיבות להתאהבות שלה בו. בהתאהבות זו יש משהו רומנטי ואידאי, באופן שהפרנטר שלה לא לגמרי תופס. אנה גם מורגלת בחיי הנוחות ובחיים אינטלקטואליים, דבר אשר בא לידי ביטוי בעיקר בחיבור שלה למוזיקה. הנריק תמיד מעריך אותה, אבל הוא לא תמיד מבין את טבע אהבתה והשקפת עולמה. לכן, החיבור בין השניים שמתחיל במשיכה הגדולה מכיל לאורך כל הדרך הרבה נקודות חיכוך אשר מולידות סבל, שדומה כי רוב האנשים רואים אותו טוב יותר מבני הזוג עצמם.

התא המשפחתי של הנריק, כולל פחות או יותר רק את אמו, שכן אביו נפטר ורוב משפחת האב ניתקה את הקשר בגלל סלידה מן האם. זאת פרט לכמה דודות אשר מממנות את לימודיו של הנריק, בין היתר אודות לנחישותה של אמו של הנריק אשר מקריבה לא מעט דברים על מנת שבנה יכול להיות כומר (דבר זה מובלט רק בגרסת הסדרה). לעומת זאת, משפחת אקרבלום לא רק חיה בבית גדול בהרבה, היא גם מכילה לא מעט דמויות. אביה של אנה הוא יוהן (מקס פון סידוב) והוא נשוי בשנית לקארין (גיתה נורבי). ממנה נולד לו גם בנו ארנסט, שהוא זה אשר מתיידד עם הנריק ומציג אותו למשפחה. ארנסט קרוב במיוחד לאחותו ולעתים מערכת היחסים שלו עמה ועם הנריק נראית ממש כמו משולש רומנטי.

ליוהן יש גם שלושה בנים מנישואיו הראשונים, בנים שהיו מבוגרים שעה שהתחתן בשנית. מבין האחים למחצה, ראוי לציין את דמותו של קארל, שגולם בידי בוריה אלסטדט במספר סרטים של ברגמן אשר מבוססים בצורה ישירה או רופפת על משפחתו, החל מ״פאני ואלכסנדר״. קארל הוא דמות אשר קשורה אצל ברגמן ליצר משתולל שלא מצליח להסתגל לחיים הבוגרים וגם בסרט זה הוא מופיע כמי שמתקשר עם האדם הפשוט ועם ילדים יותר מאשר עם בני מעמדו החברתי. הפערים בין המשפחות הם החלק העיקרי של המתח בחלק הראשון של היצירה, כאשר שתי האמהות מרגישות כי השידוך בין הגיבורים בעייתי. הן מנסות, כל אחת בהתאם לאמונתה, להערים קשיים על מנת למנוע סבל עתידי מבני הזוג.

כותרת היצירה מתייחסת לנסיונות הפרעה אלו, כולל דרך דברים ישירים שקארין אומרת בשלב מסוים – למרות שכוונותיה טובות, היא עושה מעשים די איומים לבתה על מנת לנסות, בלי הצלחה בסופו של דבר, למנוע את נישואיה להנריק. יש מידה רבה של צדק בדבריה, שכן מן ההתחלה קיימים רמזים לכך שלמרות המשיכה, חוסר ההתאמה בהשקפת העולם יוביל למריבות וסבל בחיי הזוג, אף כי גם הכוונות שלהם טובות. ולא מדובר רק בשני הדורות הללו. שלא במקרה, הסרט מתחיל בעימות בין הנריק לבין סבו מצד האב. הסב מבקש כי הנריק יבקר את סבתו הגוססת, אשר רוצה לכפר על עוול מתמשך שנגרם להנריק ולאמו – אך הנריק מסרב לסלוח ולפגוש את הסבתא. בכך הסרט מבצע מהלך כפול – הוא מראה כי גם בדורות העבר חוסר הסכמה לשידוך הוביל לסכסוך ובמקביל הוא בונה את הדמות של הנריק כגבר קשוח, על סף האלימות. זאת למרות שהוא רואה בעצמו לא רק שליח של אל, אלא גם שליח של הבנה לזולת. אף כי ייתכן והוא צודק ביחס לסבתו לפחות ברמת העיקרון, האופי העיקש שלו שנחשף מן הפתיחה יתגלה כבעייתי בשלבים אחרים של היצירה.

חייו של הנריק טרם תחילת הקשר עם אנה מפורטים הרבה יותר בגרסת הטלוויזיה. בעוד בסרט המפגש בין הגיבורים מגיע כבר בסצנה השנייה, בסדרה עוד קודם לכן אנו לומדים כי הנריק נכשל במבחן חשוב לגבי תולדות הכנסייה באופן אשר מאיים על עתידו. בנוסף, הנריק מסתיר מאמו ומחלק מן הסביבה את היותו מאורס לאישה אחרת – מלצרית בשם פרידה, עמה הוא גם מקיים יחסי מין. דמותה של פרידה מופיעה גם בסרט, אך שם קיומה נחשף לאחר המפגש הראשוני בין הגיבורים ולא לפניו. בנוסף, הדמות שלה מוצגת בעיקר כאובייקט מיני, בעוד בסדרה מערכת היחסים שלה עם הנריק מורכבת, כולל במקרים בהם אנו רואים אותה מבינה כי אהובה שיקר לה. אף כי הנריק מבטיח לה כי הם אכן מאורסים ועם הזמן הוא יפגיש בינה לבין אמו, היא סקפטית למדי לגבי העתיד המשותף, אפילו לפני שהיא למדה על קיומה של אנה.

עבור אנה, הנריק הוא כנראה האהבה הראשונה מבחינה מינית. היא זו אשר יזומת את הקשר והיא מדברת בצורה ישירה על רגשותיה, באופן אשר מותיר את הנריק מעט המום לפרקים אף כי הוא שותף למשיכה ולכנות – הוא מספר לה גם על האישה אחרת. למרות הידיעה על פרידה, אנה משוכנעת באהבתה ומשכנעת את הוריה להזמין אותו לשהות ארוכה בבית הקיץ של המשפחה, שם אנו נחשפים לראשונה להתנגדות של אמה של אנה. התנגדות זו בסופו של דבר תוביל לפרידה שכן האם מגלה כי הנריק לא ביטל את אירוסיו. לאחר הפרידה, המשפחה מודיעה להנריק כי אנה מבקשת לא לראות אותו וכי היא חולה בשחפת. המחלה אינה תירוץ בלבד, והיא מנתקת את אנה מהנריק למשך תקופה ארוכה, בה היא נלקחת לבית מרפא בשוויץ. כאשר היא מחלימה, היא כותבת להנריק מכתב בו היא מבקשת לחדש את הקשר. קארין מגלה את המכתב, משמידה אותו ומנסה להרחיק את אנה מהנריק לפרק זמן ממושך יותר, בניגוד לעמדת יוהן. קארין מחליטה כי על אנה לצאת עמה לחופשה באיטליה בטרם תשוב למולדתה.

במהלך החופשה, מגיעה הידיעה כי יוהן נפטר. שבורה ממות בעלה, קארין מתוודה בפני אנה כי היא השמידה את המכתב שלה להנריק. בנוסף, היא חושפת בפני בתה כי היא לא אהבה את יוהן כאשר התחתנה עמו, אז גילו היה יותר מכפול מגילה. קארין חשבה כי למרות שאינה אוהבת את הגבר המבוגר שחיזר אחריה, היא תוכל לעזור לו ולהקל על בדידותו והוא על בדידותה. רק לאחר החתונה הבינה כי בדידות של אחד יכולה להיות קשה, אבל בדידות בזוגיות היא בלתי נסבלת. מנימת דבריה, ניתן להבין כי עם השנים המצב השתפר והיא למדה לאהוב, אך הדבר לא נאמר בצורה חד משמעית ועם השיבה לשבדיה קארין אף מתעמתת עם חלק מילדיו של יוהן על ענייני יורשה. במקביל, היא נותנת לבתה ללכת אחר לבה וסמוך להלוויה של יוהן אנה מתארסת עם הנריק.

טרם הנישואין, הנריק לוקח את אנה לפגוש את אמו וגם לראות את העיירה הקטנה בצפון בה הוא צפוי להיות מוצב ככומר. תחילה, דומה כי המפגש בין אנה לבין אמו של הנריק הוא חיובי, שכן האם היא מורה לפסנתר ואנה מנגנת על הכלי ובכלל מוזיקה היא חלק מהותי בחייה. האם מפגינה יחס אוהד כלפי ארוסתה של בנה ודומה כי היא חשה גאווה מהצלחתו בחיים, אך לפני השינה היא נושאת תפילה לאל שיפריד בין בני הזוג, שכן היא חשה כי הנישואים צפויים להביא סבל רב. התפילה היא גם דרכו של ברגמן להמחיש את הפער בין שתי המשפחות – הנריק בא מרגע של אמונה, יותר משהוא מאמין בעצמו באל (מבלי לומר שיש לו ספקות של ממש באמונה). בעוד המשפחה של אנה מדברת על דברים רבים בצורה גלויה, אמו של הנריק לא חולקת את רחשי ליבה והיא שומרת על פשטות וצניעות אפילו יותר מבנה. אך היא אינה תמימה ובמידה רבה היא דמות משלימה לקארין לגבי הסלידה מן השידוך, אף כי לכאורה בנה מצא שידוך טוב מן הצפוי.

בסדרה, הביקור אצל האם חותם את הפרק השני ולמעשה מחלק את היצירה כנקודת האמצע. תם (אך לא נעלם) הסיפור של הקשר עם הדורות הקודמים והדגש עובר לחיי הזוגיות. יש לציין כי תקופת החיזור טרם הפרידה הארוכה הייתה קצרה מאוד ואחריה האירוסין באו כמעט מיד. כך שאנה והנריק לא ממש עברו את השלב בו המשיכה הופכת לזוגיות של ממש. במסע לעיירה אשר תהפוך לביתם, עוד טרם החתונה, מתחילים לעלות הפערים ביניהם, בין היתר בכך שאנה רוצה עצמאות מסויימת בנישואין והיא מתכוונת להיות לא רק רעיית כומר אלא גם אחות ומנהלת משק בית. סצנת השיא של הביקור המוקדם ואולי של הסרט כולו מגיעה כאשר הזוג מבקר במה שתהיה הכנסייה בה הנריק צפוי לשאת דרשות. הנריק מבקש מאנה להעתיק את מקום החתונה מאופסלה לכנסייה הצנועה. אנה לא מוכנה לשמוע על כך – היא כבר הסכימה על חתונה גדולה במקום מרכזי. העימות הופך לטעון וחושף את הפער בין השאיפה של הנריק לצניעות לבין הקשר של אנה למשפחתה ודרכה להנאות הבורגנות. טבעו האלים של הנריק נחשף כאשר הוא מכה את אנה והשניים אף מדברים לרגע כאילו הם ביטלו את הנישואין. אך הקשיחות של הנריק כוללת גם צד רך ואחרי הריב הסוער, השניים מגיעים להסכמה. לכאורה, אנה ניצחה במאבק והחתונה אכן מתקיימת בעיר הולדתה – אך לצד זאת, הזוג עובר מיד אחריה לחיות בעיר הצפונית והקרה ללא ירח דבש. אף כי אנה מצליחה לייצר לעצמה חיים בסביבה החדשה והיא עובדת הן במקצוע שלה והן בעבודות של חיים כפריים, מדובר באורח חיים אשר היא לא חשבה שיהיה לה בשלב כלשהו של חייה.

אולם, קשיי ההסתגלות של אנה לעיירה נמצאים רוב הזמן ברקע בחצי השני של היצירה, בעוד דומה כי הנריק מקבל כל קושי פיזי כחלק משליחותו. הנריק מתעמת במספר דרכים עם בעל המפעל הגדול במקום, שהוא גם האיש החשוב בעיירה, דבר שבא לידי ביטוי ביחס שמעניק לו הכומר הוותיק שנותר במקום – יחס של כבוד למרות שמודבר באיש שאינו מאמין. העימות בין הנריק לבעל המפעל מתגבר כאשר הנריק מחליט לתת לוועד העובדים הקומוניסטי לערוך כנס בכנסייה. דרך עימות זה היצירה (בעיקר בגרסת הטלוויזיה) דנה בשינויים בחברה השבדית בראשית המאה העשרים ובעיקר על רקע מלחמת העולם הראשונה המתחוללת באירופה בשנים שבהן הזוג חי בעיירה הקטנה.

יותר מן העיסוק בפוליטיקה, שאינו טיפוסי לכתיבה של ברגמן כתסריטאי, חלק זה של הסרט דן גם בהורות. אנה יולדת את בנה הבכור דאג (שמו של אחיו הבכור של אינגמר) אבל מוצאת את עצמה כהורה חלופית גם לילד אחר. זהו פטרוס, ילד אשר עקב פרידת הוריו נשלח לגור עם דודתו בעיירה הקטנה, לאחר שגדל במקום נידח עוד יותר בה אפילו לא היה לו בית ספר ללכת אליו והוא לימד את עצמו לקרוא. תחילה, אנה נותנת לו ספר קריאה. אולם באחד מן הלילות הוא מגיע לבית הכומר ואשתו ומסרב לעזוב בבוקר המחרת. הנריק מסכים (מבלי לשאול את אנה) כי פטרוס יישאר עמם מספר ימים, ימים אשר הופכים לחודשים ארוכים וליותר משנה. אנה לא רצתה להיות אם חלופית לפטרוס, אבל היא מקבלת על עצמה את התפקיד.

הדבר עומד למבחן כאשר מלכת שבדיה בכבודה ובעצמה מבקשת לראות את הנריק ומציעה לו משרה ככומר של בית חולים בשטוקהולם. הנריק אינו מעוניין במשרה, למרות רצונה של אנה אשר מוותרת מבלי לריב אך לא בלי תסכול. העניין הוא שבעיירה יש שמועות על המשרה החדשה ועולה חשש כי הכומר יעזוב. עוד לפני הדחייה, פטרוס מוטרד מכך שאולי יאבד את הבית החלופי. בסופו של דבר אנה מבקשת מהנריק לגרש את פטרוס, מבלי להבין כי הילד המאומץ שומע אותה. למחרת הוא מנסה להתנקם על ידי הריגת התחרות על תשומת הלב של אנה, אולם הנריק מצליח לתפוס אותו רגע לפני שהוא זורק את דאג לנהר. כאשר הנריק מכה את פטרוס, אנו רואים כי אנה נרתעת מן הענישה האלימה, למרות האיום הקשה על חיי בנה. דומה כי בנקודה זו היא מבינה כי יש בטבעו של הנריק משהו אלים ועקשני מדי, יותר מאשר ברגע בו הוא הכה אותה (אשר גם חוזר פעם נוספת). היא מחליטה לעזוב ולשוב לבית הוריה, כאשר היא כבר בהריון עם מי שעתיד להיות אינגמר ברגמן.

בגרסת הסדרה בלבד, ישנה עוד סצנה חשובה מאוד בעיירה הקטנה. כאשר אמו של הנריק מגיעה לביקור, היא חווה אירוע בריאותי קשה בעודה משחקת עם דאג, בשלב בו זה כבר יכול ללכת לדבר. היא מתה באותו לילה, רגע לפני שהנריק מגיע להיפרד ממנה, ואחרי שאנה סבורה כי מצבה השתפר. המוות הזה מתואר בצורה מעודנת ובודדה, כאשר הנריק מרגיש, אולי לא בצדק, שהוא נטש את אמו. המוות מגיע מעט אחרי הביקור אצל המלכה וייתכן והוא תורם להחלטה של הנריק להישאר נאמן להיותו אדם פשוט ולא להתפתות לערים הגדולות.

במהלך העזיבה שלה, אנה מציינת כי אם תחיה עם הנריק תמיד מישהו יוותר ותמיד זו תהיה היא. היא גם מאמינה כי כך הם פני הדברים, אבל הדמות של הנריק בסדרה יותר מורכבת – לא מדובר רק בכומר קשוח, מדובר גם בגבר ביישן ובסופו של דבר מאוהב. בסיום הוא נוסע בהחלטה של רגע לאופסלה ומדבר עם אנה בעוד הם מצויים על ספסלים נפרדים. הוא לוקח את העבודה בבירה ואורח החיים של הילדים יהיה עירוני בהתאם לאופיה של אנה, אך גם דתי ונוקשה כמו אופיו של האב. אבל כל זה כבר לא נמצא בסרט.

כאמן, אינגמר ברגמן נוכח ביצירה לא רק דרך נושא העיסוק, אלא גם דרך הדיאלוגים היפים אשר חושפים היטב רצונות מנוגדים לצד אמירות חצי פילוסופיות על דרך החיים. יחד עם זאת, מבחינת הבימוי הסגנון הוא של בילה אוגוסט ולא של הכותב, דבר אשר בה לידי ביטוי בשימוש סנטימנטלי יותר במוזיקה ובשפה קולנועית הקרובה יותר לקולנוע המסחרי בדרך בה היא מציגה דיאלוגים. במידה רבה הבחירה הזו משרתת את היצירה שכן היא מדגישה את התפתחות הסיפור, שבסרט זה הוא מהותי יותר מן האווירה.

ילדי יום ראשון
Sunday's Children
(1992)

סוג של פרויקט משלים ל"כוונות טובות" יותר מאשר סרט המשך של ממש. יצירה זו עוסקת בזיכרונות הילדות של אינגמר ברגמן הצעיר, תוך דגש על הקשר בינו לבין אביו. מכיוון שהוא נכח באירועים המתוארים בסרט (רובם דרך נקודת המבט של בן גילו) הוריו מתוארים כאן בשמותיהם האמיתיים, אריק וקארין, בעוד הדמות של אינגמר מכונה "פו" (מילולית – קטן) במשך רוב הסרט, אשר מתרחש בקיץ בו היה הגיבור/הכותב בן 8. הסרט גם מכיל מספר סצנות המתרחשות בבגרותו של הגיבור, שם שמו הוא אינגמר. עלילת הסרט מבוססת על מספר אפיזודות שהופיעו כבר באוטוביוגרפיה ״לטרנה מאגיקה״ והן מורחבות בסרט זה, שזכה גם הוא לגרסת ספר שתורגם לעברית. באופן מעניין עבור סרט שבמרכז חלקו השני מערכת היחסים בין אינגמר ברגמן לאביו, הסרט בויים בידי דניאל ברגמן, בנו של אינגמר.

ֿ״ילדי יום ראשון״ הינו סרט התבגרות לא רק במה שהוא מתאר, אלא גם בסגנון שלו, אשר מרגיש מעט רענן יותר מסרטיו של ברגמן האב. במידה רבה יש בסרט משהו שמזכיר את סיפור ההתבגרות בסרטו של לאסה האלסטרום ״סיפורים שסיפרתי לאמא״ (My Life As A Dog), יותר מאשר את ״פאני ואלכסנדר״ של ברגמן. אולם, בהשוואה לסרטו של האלסטרום, הסרט של ברגמן את ברגמן מורכב בהרבה ומעודן יותר בסגנון שלו. פו/אינגמר הצעיר אמנם נחשף בגיל 8 כבר לעימות עם העולם המיני ועם המוות, אולם הדבר נעשה בצורה אשר נראית טבעית ומכילה לצד פחד וחשש גם היקסמות מן העולם הנסתר של הדברים האפלים. לעומת המבנה האפי של ״כוונות טובות״, העיסוק בסיפור התבגרות קטן יותר מעניק גם לסרט גוון צנוע, אבל בסופו של דבר אני חושב כי מדובר ביצירה מרשימה ואפקטיבית בצורה דומה.

הסרט מתרחש במהלך חופשת הקיץ. פו ואחיו הגדול דאג נמצאים עם אמם בבית קיץ בסביבה כפרית, באזור בו רוב הילדים האחרים גדולים יותר מפו. הוא מנסה להגדיר את מקומו מול הגדולים, באופן אשר גורם לו השפלות רבות בעודו מנסה להוכיח את כוחו. ככל שהוא מנסה להיות חלק מעולם הילדים הגדולים, נחשפת דווקא הקטנוּת שלו. המקום אשר בו הוא מחפש לראות את כוחו מול האחרים הוא מקום רוחני – הוא מאמין כי ילדים שנולדו ביום א' מסוגלים לראות דברים נסתרים, באופן ספציפי את עולם הרוחות.

הוא מוצא את התקווה שלו לצפייה ברוחות דרך סיפור על שען שהתאבד ביער הסמוך. הסיבה הראשונה אשר נמסרת להתאבדות היא לב שבור, אבל חלק מן המבוגרים טוענים כי הסיבה אחרת. בשלב מסוים אחת מן המשרתות מספרת לילדים אגדה אפלה על מכשף שמצא אישה זעירה בתוך שעון עתיק, התאהב בה אך היא נותרה נאמנה וכבולה לתקתוק השעון, קשר אשר השען לא הצליח לקטוע בסופו של דבר הוא ניסה להשמיד את השעון, באופן אשר השמיד גם את אהובתו. יש באגדה זו גוון של משחקי כוח ושליטה, אשר יכולים להיות אופייניים גם לזוגיות והורות. ברגע מסיום בסרט, פו הצעיר מצליח לראות את רוחו של השען והוא שואל אותו מתי הוא צפוי למות. התשובה שמגיעה היא: "תמיד". הילד, שבקושי למד על המוות, מבין כי המוות נוכח לא רק בסוף החיים, אלא גם בכל רגע מהם, כי כל רגע הופך לאבוד ויש בו משהו מן האובדן. המוות הוא גם אינו משהו שמצפה בעתיד הרחוק, אלא נוכחות תמידית בסביבה, יותר משהילד רואה רוח רפאים, הוא רואה את האפשרות להפוך לרוח.

אולם, האובדן העיקרי אשר הילד מתחיל להפנים בסרט הוא זה של האמונה בהוריו. בסצנה הראשונה הוא מדבר בהערצה על אביו שמכיר את המלכה באופן אישי, אך כאשר האב מגיע לבית הקיץ הוא נוכח לראות את הוויכוחים בין אביו לאמו ובעיקר בין אביו למשפחה. כאשר האב מציע כי פו יתלווה אליו במסע לכפר אחר בו עליו לשאת דרשה, הילד מגיב בהסתייגות ורתיעה. אולם, לאחר שהוא שומע כי אם לא יצטרף לאב תעשה זאת במקומו אחת מן המשרתות (שכנראה מנהלת רומן עם האב), הוא מתנדב לצאת בכל זאת לטיול המשותף. עצם הרקע בטיול קשור לתחילת ההתרחקות של הילד מדימוי אידאלי ואוהב של אביו, אחרי שהוא שומע ויכוחים בין הוריו ובמקביל גם מתחיל להטיל ספק באמונה הנוצרית. המסע המשותף, אשר תופס כמעט את כל חלקו השני של הסרט, יוביל גם לחשיפת הצד האלים של האב ולעימותים נוספים עם עולם המוות, אך בסופו של דבר הוא יכלול גם רגעים של אחווה בין דורית. האב מבין באופן חלקי את החולשות שנחשפו ומציג בפני בנו לא רק את הצד הקשוח והמטיף, אלא גם את הרכות שיש בו ואת היכולת שלו להשתעשע ולחגוג. לכן, גם האב צועק כי גם הוא ילד של יום א' – והייחוד של ילדי היום הופך מראיית המוות לראיית החיים.

המסע עם האב כולל כמה תחנות חשובות. בראשונה, בעודם נוסעים על מעבורת הילד נופל למי האגם ואב מציל אותו, אך זועם על כך שיכל למות ומכה אותו. הדבר גורם לילד לומר מאוחר יותר בבגרותו כי הם תמיד פחדו מן האופי של האב, שלא תפס את עצמו כאלים או כמאיים, אלא כסולח ומעניק אהבה בהתאם לחזון שלו אודות האל. רגע חשוב נוסף מתרחש כאשר הילד מטייל ברחבי הכנסייה ומגלה בביתן סמוך ארון בו קבורה אישה לא מבוגרת מאוד. במקום לראות רוח, הוא רואה גוף בלי רוח וחווה בפעם הראשונה את הקשר הממשי שלו עם המוות, ביום בו כמעט טבע בעצמו.

במסע חזרה מתרחשים רגעי האחווה, כאשר היפה שבהם מגיע במהלך סופת ברקים מפתיעה. האב והבן תופסים מחסה באסם בעוד הם חוזים בברק פוגע בעץ ושורף אותו. הבן המפוחד שואל את אביו האם יכול להיות שזהו בעצם סוף העולם. האב אומר שבמקרה זה, לפחות טוב שהם חווים אותו ביחד. זהו רגע של קירבה, שאולי יהיה גם נדיר ביחס לעתיד של השניים, שכן לא תמיד לאב היה פנאי להראות את הצד האוהב לבנו. אבל זהו גם רגע של קירבה בין דורית המועצם על ידי כך שמי שמביים את הסצנה הזו הוא בן הדור הבא במשפחה.

כאמור, הסרט לא מתאר רק את הילדות. מוקד נוסף שלו הוא שיחה בין אינגמר לאביו בסוף שנות הששים, סמוך לסוף ימיו של האב. השיחה מתקיימת לאחר שהאב מוצא את יומנה של האם המתה ומגלה בו כי היא חשה פחד ממנו והוא מנסה להבין זאת. דרך השיחה עם הבן, אשר היה מסוכסך עם האב במשך זמן ארוך אך חידש את הקשר גם טרם השיחה, האב מבצע סוג של חשבון נפש. גם הבן לומד משהו על הכוונות מאחורי מה שהוא תפס כאב קשוח המשוכנע יותר מדי בעקרונות האמונה שלו. למידה זו מתבצעת גם מול המבט בפגעי הזקנה ולא רק דרך המילים של האב, אשר לפעמים יש ספק לגבי מידת הצלילות שלו. למשל, בכל פעם שהוא מקיץ משינה הוא שואל היכן נמצאת רעייתו, שנים אחרי מותה. השילוב של קטעים אלו בנרטיב הראשי יפה במיוחד ומדגיש את המסר של הסרט – העריכה יוצרת את התחושה כי הקטעים המתרחשים בעתיד הם למעשה הזיכרונות של הילד. כך שגם הדיון הבוגר כבר התרחש בשלב הילדות, כשם שהמוות מתרחש באופן תמידי. לא מדובר בתחושה כי לזמן אין משמעות, אלא בכך שהידע לגבי המשך חייו מתחיל לחלחל לילד עם רגעי ההתבגרות הראשונים. הוא מתחיל למרוד באביו, אבל גם להבין אותו. להתמודד עם יצרים מיניים ומשאלת מוות, אבל גם להבין את מקומו בחיים.

וידויים אישיים
Private Confessions
(1996)

סרט זה מהווה המשך עלילתי ישיר ל״כוונות טובות״, כאשר סמואל פרולר ופרנילה אוגוסט שבים לגלם את התפקידים שגילמו בסרטו של בילה אוגוסט. בנוסף, ניתן לראות בסרט סוג של תמונת מראה ל״ילדי יום א'״ שכן הוא מתמקד בדמותה של האם (גם אם הילד אינגמר לא נראה בסרט ורק מאוזכר בחלק מחייה). אבל מבחינה סגנונית, מדובר בסרט שונה לחלוטין בכל הקשור לכתיבה ולסוג היצירה, שדומה יותר לסרטיו המגובשים של ברגמן כבמאי, בין היתר על ידי מבנה התסריט. מדובר בסרט אשר מורכב מחמישה חלקים נפרדים, אשר כל אחד מהם נסוב סביב מפגש של אנה עם דמות אחרת ומוגדר על ידי כתובית המציינת את מספר השיחה, אף כי שום חלק לא מורכב משיחה אחת בלבד. כיאה לסרט שעיקרו פרספקטיבה נשית, ברגמן הפקיד את שרביט הבימוי בידה של ליב אולמן, אחת מן השחקניות הקבועות והיותר מהוללות שלו, שהייתה גם בת זוגו למשך תקופה קצרה. גם בשלושת הסרטים שביימה אולמן לא פי תסריטים של ברגמן, ההשפעה שלו ניכרת ודומה כי החיבור ביניהם בסרט זה ובסרט הבא בפוסט עובד בצורה טבעית למדי.

הסרט נסוב סביב פרשית אהבים אשר ניהלה אנה בשנת 1925. שלוש השיחות המתרחשות באותה שנה מוצגת בסדר לא כרונולוגי וכל אחת מהן אורכת כחצי שעה. בשיחה הראשונה, אנה נפגשת במקרה עם הכומר יעקב (מקס פון סידוב, שגילם דמות אחרת ב״כוונות טובות״). זהו הכומר אשר הכניס אותה לכנסיה בנעוריה ונותר ידיד של המשפחה ושלה, כאשר במקביל הוא גם בכיר בכנסיה השבדית ולמעשה אחראי בין היתר על בעלה, הנריק. אנה נראית נסערת ומספרת לו, תחילה ליד הכנסייה, כי היא מנהלת פרשיית אהבים עם מישהו שיעקב וגם בעלה מכירים – צעיר בשם תומאס (תומאס הנזון) הנמצא בלימודי ההסכמה לכמורה, בערך באותו שלב בו בעלה פגש בה לראשונה. השיחה עם יעקב נמשכת גם בביקור של הכומר המבוגר בביתה של אנה, שם היא מספרת על תחילת הרומן ועל אהבתה לתלמיד הצעיר ממנה, אף על פי שהיא יודעת כי כל המשך של הקשר מסכן את עתיד משפתחה ומאיים להרוס את עתידו המקצועי של הגבר בו היא חושקת. יעקב מייעץ לה לסיים את הקשר ולדבר עם בעלה. היא אומרת שלא תעשה זאת, אף כי בשיחה הבאה אנו למדים כי היא הקשיבה לעצה.

השיחה השנייה מתקיימת כעבור זמן קצר. אנה מגיעה אל האי בו בעלה עובד במהלך הקיץ, בעוד הילדים עדיין עם סבתם. אחרי שהיא מסרבת לניסיונות של בעלה לאיחוד מיני, היא מתוודה בפניו על פרטי הרומן. התגובה של הנריק היא מצד אחד אלימה (כצפוי) אבל הוא גם מביע רחמים והבנה כלפיה, תוך דרישה לסיום הרומן. הדיאלוג ביניהם ארוך הרבה יותר מאשר בסרט הקודם והוא מזכיר במעט את ״תמונות מחיי הנישואין״ בכך שהוא כולל את העלבונות הקשים ביותר. כאלה שמקבלים עוד יותר כוח כי הם נראים אמינים וכי בני זוג מכירים זו את זה היטב, וגם עדיין אוהבים מבעד לחילופי הדברים הקשים ביותר.

החלק השלישי חוזר אחורה לעבר, לחופשה משותפת של אנה ותומאס. זה לא המגע המיני הראשון ביניהם (הוא נראה בפלאשבק במהלך השיחות הקודמות) אבל זו חופשה במקום נידח בנורווגיה שאנה תיכננה היטב. דומה כי זה מרתיע את תומאס, אשר מחפש דרך מפלט, בעוד האישה לוכדת אותו בסוג של המשך המימוש. השיחה ביניהם מתחילה במעבורת המובילה למקום בו חברתה של אנה מתחזקת בית גדול, נקטעת לטובת שיחה עם אותה חברה שהיא שותפה לסוד, ומגיעה לשיא באותו בית – מפגש מיני שהוא גם מאבק כוחות ובסופו של דבר גם ריב, משום שתומאס לא רוצה לבגוד בייעודו הדתי ובהנריק. הדבר המעניין בסרט הוא שתומאס הוא גם השלכה של הנריק הנבגד – לא במקרה כל הגברים בסרט הם כמרים או כמרים לעתיד. התשוקה אשר מתעוררת באנה היא התשוקה של הנריק לפני הנישואין, תשוקה לאותו של גבר ביישן אך נחוש, דתי אך מוכן להתפתות למין. דרך בגידה בהנריק, אנה מחייה את מי שהוא היה עבורה בעבר, מי היא קיוותה שהוא יהיה. את תומאס, אשר הצהיר על אהבתו כלפיה לפני תחילת ההרפתקה, היא לא ממש רואה, כפי שגם את בעלה היא לא ממש הבינה עד שהיה מאוחר מאוחר מדי.

אנו חוזרים לדמותו של יעקב, אשר פוגש את אנה כעבור עשור, כאשר הוא קרב אל מותו. מסתבר כי הוא סקרן לשמוע על הדרך בה אנה סיימה את הרומן וכי הדבר הטריד אותו לאורך שנים. דרך שיחה זו, נחשף התפקיד הכפול של הווידוי – הוא מאפשר לו רק למתוודה לקבל תחושת פורקן ושיח (בסרט נאמר כי הווידוי עבור לותרנים אינו כרוך בכפרה מוחשית אלא בצורך נפשי), אלא גם לחיות את חיי הזולת, לנסות להבין את הכאב שלו ואת הדברים אשר מניעים אותו לפגוע בעקרונותיו או בעצמו. דבריה של אנה לא תואמים במדויק את מה שנראה קודם בסרט, אבל היא כן מדגישה את תחושת ההשלמה שיש לה לגבי הפרשה וסיומה לאורך הזמן. סגירה המעגל הזו היא חלק מסדרה של טקסים אשר מבצע יעקב לפני מותו, כולל תפילה בחברת כומר שלמד עמו את המקצוע. כאשר אנה מתבוננת בתמונות בבית יעקב, היא נתקלת בתמונה מימי נעוריה וכך הסרט עובר לשיחה האחרונה – שהיא גם השיחה הראשונה.

ב-1907, שנתיים לפני הפגישה עם הנריק, אנה בת ה-18 ניצבת לפני הטקס האחרון שלה כנערה ומדברת עם הכומר על אובדן האמונה שלה. הוא לא מטיף לה, אבל מאזין ומראה כי הכוח של הכנסייה הוא גם ברגעים של הטלת ספק, שכן מסגרת תומכת היא דבר חשוב בחיים ויעקב מתגלה כמסגרת כזו עבור אנה, לאו דווקא כמסכות דתית אלא כסמכות חברית ואולי גם כאב חלופי. מבחינה זו, הליהוק של השחקן אשר גילם את אביה בסרט הקודם כנראה שאינו מקרי.

בגידות בחיי הנישואין
Faithless
(2000)

הסרט השני שביימה ליב אולמן על פי תסריט של ברגמן נכתב tnbo בהשראת אפיזודה מעברו של כותב התסריט שנים לפני שפגש אותה, אבל לדעתי חלק מרכזי בו נוגע במערכת היחסים בין במאי/מחזאי/תסריטאי לשחקנית, או לדמות שהיא מגלמת. זאת מפני שמעבר לפרטי העלילה הפשוטה יחסית עבור סרט שנמשך כשעתיים וחצי, נרטיב מרכזי בסרט הוא מפגש בין כותב שהוא כנראה במאי תאטרון לבין דמות שהוא בורא. הוא מתאר את הדמות והיא ניצבת לפניו, אבל היא זו אשר מספרת לו פרטים על חייה ולעתים מפתיעה אותו.

שמה של הדמות אשר כותבת את הסיפור/סרט/מחזה לא מוזכר, אבל בקרדיטים הוא מופיע תחת השם "ברגמן" ומגלם אותו השחקן ארלנד יוזפסון, שהוא לא רק אחד מן השחקנים הכי מזוהים עם ברגמן, אלא גם שחקן אשר הופיע פעמים רבות בסרטים כבן הזוג של ליב אולמן. המשחק בין היצירה הקולנועית ליוצריה נמשך כאשר אנו מתחילים לחזות בדמות אשר אותו מחבר בודד כותב עליה ואותה – זוהי שחקנית תיאטרון בשם מריאן פוגלר (לנה אנדרה). אמנם השמות בסרטים של ברגמן נוטים לחזור על עצמם, אבל לדעתי שם זה אינו מקרי בכך שהוא משלב בין השם הפרטי של הדמות אשר גילמה אולמן ב"תמונות מחיי הנישואין" (שהמפיצים בארץ רצו להבליט את הקשר אליו) ובן שם המשפחה של הדמות אשר גילמה אולמן ב"פרסונה". האזכור של שני הסרטים, יחד עם מקצוע המשחק, לא רק קושר בין הדמות אשר נבראת בסרט לבין הבמאית, אלא גם מציין קשר לשתי נטיות שונות בקולנוע של ברגמן אשר משולבת בסרט זה. ״תמונות מחיי הנישואין״ הוא סרט שעיקרו תיאור של מערכת יחסים על צדדיה המכוערים ביותר, ואילו ״פרסונה״ מציב במרכזו את האקט של יצירת האמנות, תוך שהוא מתאגר את הקהל ביצירת מציאות שלא ניתן להבין אותה או לפרש באופן חד משמעי. ״בגידות בחיי הנישואין״ שואף לשלב בין שני הדברים – סיפור המסגרת על כותב היצירה והדמות כל הזמן מטשטש את מערכת היחסים בין הבורא לנבראת, בעוד הסיפור הפנימי של הסרט, אשר מודגש ברוב זמן המסך (אך דרך קיירנות המשוייכת לסיפור המסגרת), דן בדרמת מערכת יחסים בדגש על קטעי ריב אכזריים.

במפגש בין המחבר לבין הדמות של מריאן מעלה שאלות לגבי סוגיית ההובלה של הסיפור. אף כי אין למריאן קיום לפני שהמחבר מתאר אותה, דומה כי היא יודעת את הסיפור טוב ממנו. אם הוא מחליט לשנות בה משהו, היא ממהרת להסביר לו את טבעו של השינוי ולוקחת בעצמה את הסיפור שלב אחד קדימה. הוא כותב את הסיפור, אך היא חווה אותו ומוליכה בעצמה את המחבר. כאשר הסיפור מסתיים, זו היא אשר חסרה לו בעודו נותר לבדו בבית החוף שלו, בחברת ספרים נוספים, אך בלי יכולת להמשיך את הקשר עם הדמות אשר ברא, דמות אשר הסיפור שלה הגיע לידי סיום. מכיוון שהסרט מבויים בידי שחקנית שבעבר גילמה דמויות שהתסריטאי של הסרט הזה כתב, עולה השאלה מי מהם הוא היוצר המרכזי של הסרט, ודומה כי שניהם נהנים לשחק עם טשטוש הגבולות. בסופו של דבר בריאת הסיפור בסרט הופכת לסוג של זוגיות, או של קשר אנושי רגשי. מריאן נמצאת בסרט בין שלושה גברים – שני הגברים אשר עימם היא מקיימת מערכת יחסים מינית, והמחבר, אשר גם היחסים עמו הינם אינטימיים ויש בהם משהו מן המחוייבות. יש בהם גם משהו מן הבגידה, שכן אותו מחבר כתב גם את דמויות הגברים, אשר גורמים למריאן סבל. באחד מרגעי השיא של הסרט, אחד מן הגברים הוא זה אשר משוחח עם המחבר, שיחה קשה לכל הצדדים. המחבר לומד על פרטי הסיפור מדמות אחרת לפתע, דמות אשר באותה נקודה בזמן רוצה להאיר את הסיפור באור שונה מן הדגשים של מריאן, שכן בריב לכל אחד יש את הצד שלו ועל המחבר להחליט איזה גרסה עליו להציג בספר/הצגה/סרט אותו הוא יוצר.

כפי שניתן להבין משם הסרט, הסיפור הפנימי של הסרט דן בחוסר נאמנות, ובאופן ספציפי חוסר הנאמנות של הגיבורה, אותה הסרט מציג בצורה סימפטית למדי. מריאן נשואה למנצח מצליח בשם מרקוס ולזוג ילדה בשם איזבל. למשפחה יש ידיד בשם דויד, במאי תיאטרון וקולנוע אשר עובד באותו תיאטרון בו מריאן משתתפת בהצגות אחרות ולעתים משתף פעולה עם מרקוס בעבודה על אופרות. ערב אחד אחרי שהצגה בכיכובה של מריאן יורדת, דויד המצוי במשבר אישי עקב גירושין מתלווה לבית המשפחה בעוד מרקוס נמצא מחוץ לשבדיה. לאחר שיחה ידידותית, דויד לפתע מבקש ממריאן לשכב עימה. היא מסרבת והוא מתנצל, אך לבסוף השניים ישנים יחדיו במיטה כאשר המגע כולל החזקת ידיים בלבד. אולם, כעבור כמה זמן, מחליטה מריאן לנסות לנהל רומן עם דויד. היא מארגנת לעצמה מלגה לצפייה בהצגות בפריז בזמן שמרקוס נמצא בסיבוב הופעות בארה"ב ומבקשת מדויד להיות בעיר באותו זמן, לצרכי עבודה. מרקוס יודע כי השניים יהיו בפריז באותו זמן ויפגשו, אך לכאורה אינו חושב שתתבצע בגידה מאחר והוא סומך על נאמנותה של אשתו. במהלך החופשה, דויד הופך לאובססיבי ואלים כלפי מריאן והיא מחליטה לעזוב אותו, אך עיכוב בחזרה לשבדיה גורם להתחדשות הרומן, כולל הצדדים האלימים שבו.

לאחר כמה חודשים, מרקוס מגלה את הקשר. בנקודה זו, הדמויות מספרות דברים שסותרים את מה שהקהל הניח עד אז. מרקוס מספר כי ידע על הקשר עוד לפני הנסיעה לפריז (אף כי בשלב זה לכאורה הבגידה טרם התרחשה) ומאוחר יותר מריאן מספרת כי לא הופתעה שמרקוס גילה על הרומן וכי היא רצתה שיתעמת עמה ועם דויד. בכל מקרה, תוצאת העימות הם גירושין. למרות שהטבע האלים של דויד גובר, מריאן עוברת לחיות עמו ואף נכנסת להריון. במקביל, המאבק על החזקה על איזבל הופך למכוער ודומה כי למרקוס יש יתרון.

אבל ערב אחד, בניגוד לדעתו של דויד, מריאן מסכימה להיפגש עם מרקוס על מנת לדון ביכולת לקבל משמרת על הילדה. כאשר דויד חוקר אותה על אותו הערב, היא מודה כי הוא ביקש ממנה לשכב עמו על מנת לקבת את הילדה. דויד רוצה לדעת את כל פרטי המין ובשיחה זו מריאן עוברת התעללות כפולה מצד שני הגברים בחייה – אחד מהם גרם לה לקיים עמו מין בניגוד לרצונה תמורת הבטחה (שלא מומשה בסופו של דבר) והשני גורם לה לחוות את זה מחדש לפרטי פרטים. בנקודה זו המחבר לא דורש לדעת יותר, הדמות הפנימית כן יורדת עד לפרטים הכי קטנים בצורה קשה ולא נוחה לצפייה. אחרי הריב הזה, מריאן מחליטה להפיל את התינוק ומנסה להתנתק משני הגברים בחייה, אבל היא לא מצליחה לעשות זאת בצורה מוחלטת.

אחד מן הדברים בהם ברגמן המאוחר (ככותב) נבדל מסרטיו כבמאי לאורך רוב הקריירה הוא היחס לילדים. בעוד בסרטים משנות השבעים כגון ״תמונות מחיי הנישואין״ הילדים בקושי קיבלו זמן מסך, בסרט זה איזבל נוכחת בסצנות רבות וניכר כי היא מבינה את המתרחש וכי יש לה קשרים חמים עם שני הוריה. היא סובלת מאוד לא רק מן הפרידה שלהם, אלא גם מכך שהיא הופכת לכלי בוויכוח. אחרי שמרקוס הפך את המין עם מריאן לכלי בוויכוח משפטי וגם כאמצעי להשבת כוח, הוא מתכנן נקמה קשה במריאן באמצעות איזבל, אחרי שבסופו של דבר בית המשפט פסק לטובת האישה. בנקודה זו, הסרט הופך מסרט על ריב בתוך מערכות יחסים לסרט אפל בהרבה, אולי סוג של מותחן אימה לכמה דקות. אולמן מראה סצנה בה מרקוס מדבר עם איזבל על כך שהוא יספר לה משהו שהולך לכאוב לה ודורש ממנה הקרבה. שיחה זו נקטעת באמצע ואנו צופים בחזרה על הצגה על כישוף. בתחילה ההקשר לא מובן, אבל ברור כי הסרט הולך למקום חשוך יותר. מתברר כי מריאן היא אחת מן השחקניות אשר עושות את החזרה ובמהלכה נמסרת לה הודעה – בעלה לשעבר התאבד והובהל לבית חולים בידי אישה אותה היא לא מכירה.

מריאן הולכת להתעמת עם אישה זו ומגלה כי הייתה המאהבת של מרקוס במשך שנים, כולל לפני ובזמן מערכת היחסים עימה. אבל הגילוי הכואב הוא שמרקוס רצה להתאבד ביחד עם בתו ובשלב הראשון הבת הסכימה, לפחות לכאורה. בסופו של דבר הבת לא הגיעה לפגוש את אביה לביצוע ההתאבדות, אבל לאחר המוות שלו היא מתנתקת גם ממריאן, מצליחה להפוך רק לקורבן חלקי בריב בין הוריה. מריאן נותרת בסופו של דבר עם בת חיה, אבל עם התחושה כי כל הקשרים שלה בחיים נכנסו למצב של ריב או אבדון. חוסר הנאמנות שלה נראה קטן לעומת החטאים של האחרים ובסופו של דבר היא פעלה מתוך חמלה כלפי הגברים בעוד הם ניסו לשלוט בה. הדרך שלה להשיג שליטה לא הייתה באופן בו היא התנהלה מולם, אלא באופן שבו היא סיפרה את הסיפור לאלוהים, כלומר לאיש אשר ברא אותה ואת הכאב שלה. ובכך, גם המחבר הבודד מקבל עונש לו הוא ראוי – הוא נותר ללא הקשר עם מריאן וללא קשר אנושי. מחבר של סיפורים על עימותים קשים בין דמויות אשר כמה לסוג כלשהו של ריב או שיחה, שכן דומה כי אין לו דבר פרט לים הנשקף מחלונו. אבל לא ברור האם זהו בדיוק ברגמן עצמו, למרות הכתוב בקרדיטים. הרי הכל בסרט הזה הוא רק משחק, משחק על טבעה של המציאות ומשחק על שליטה בחיים ובמערכות היחסים.

דניאל
Daniel
(1967)

נסיים את הפוסט בדיון קצר בסרט קצר אשר ייתן לו גוון מעט אופטימי יותר, שכן כל הסרטים שברגמן ביים, קודרים כלל שהיו, הם על אהבה והערצת הזולת ובן משפחה בדיוק כפי שהם על אכזריות. הסרט נוצר כחלק מסרט אפיזודות שבדי בשם ״Stimulantia״ והוא בן 10 דקות, אשר מכילות שני סוגים של דמויים – סרטים ביתיים אשר מתארים את שנותיו הראשונות של דניאל ברגמן (הבמאי של ״ילדי יום ראשון״) ואת אינגמר ברגמן מפעיל מקרנת סרטים וצופה בחומר שערך, משום שלדבריו הפנים של דניאל הם הדבר היפה ביותר בעולם. סוג של סרט מקדים ל״פניה של קארין״ שהראה תמונות סטילס של אמו, ברגמן מראה כמעט בלי לתווך מבט על בנו, מינקות ועד גיל שנתיים (כמה שנים לפני עריכת הסרט). הערצת ההתפתחות שלו ומקומו מול העולם הם הנושא העיקרי. זהו סרט פשוט מאוד, אישי וישיר, בו הבמאי מבקש לחלוק עם קהל הצופים את פלא ההורות.

בחלקו האחרון של הסרט, ברגמן משלב בין הדימויים לבין טקסט נוסף, אשר לקוח מתוך סרט אשר לטענת ברגמן "לא צולם בסופו של דבר". המילים הללו מקשרות בין הילד לבין הנושאים האחרים אשר מעסיקים את אינגמר ברגמן היוצר, מילים אשר מבקשות לבטל את הפחד מן הזולת ומן האל ולהפסיק לעסוק במנגנוני הרתעה מסוגים שונים. דרך המבט על בנו, ברגמן מביע תקווה לעיסוק בחמלה אנושית כבסיס לחיים משותפים, מול האכזריות שלעתים נלווית לאמונה.

סרטים חדשים: ״מועדון החנונים״, ״רובוטריקים: האביר האחרון״, ״מאהב כפול״, ״חטוף״, ״הפרה ז'קלין״, ״אהבה יוונית״

$
0
0

חודש אוגוסט מתחיל עם שישה סרטים חדשים, שנראים במבט ראשון כמו מדגם מייצג של הקיץ הזה – רעש לבן תוצרת אמריקה, שאריות משנים עברו, קצת צרפתית וגם עברית. כדי לגוון, יש גם כל מיני אירועי וענייני קולנוע נוספים בחלק התחתון של המדור.

״מאהב כפול״ (L'amant Double) הוא סרטו הראשון מבין שניים של פרנסואה אוזון שאמור להגיע לאקרנים בישראל בחודש זה, למרות שהוא דווקא זה שנוצר מאוחר יותר. נדמה לי גם שזה הסרט שכתבתי את תיאור העלילה שלו הכי הרבה פעמים השנה, אז רק אציין שהייתי משועשע מכך שבאתרים אחרים התקציר מתחיל במילים: ״קלואי, צעירה יפה״, כשם סרטו הקודם של אוזון שגם בו גילמה מארין ואכט את הגיבורה. לצידה מככב ג׳רמי רנייה, ולמי שפספסו את מה שכתבנו על הסרט בקאן או בירושלים, אזרוק כמה מילות מפתח: מותחן פסיכולוגי, טיפול פסיכולוגי, זליגת זהויות, תאומים, אירוטיקה, אייטיז, צרפתים עירומים, חתול. שקלתי לכתוב גם אזהרות טריגר, אבל אני לא חושב שיש טריגר שהסרט אינו מפעיל, ואני אומר זאת לחלוטין לזכותו של אשף האסתטיקה הצרפתי, שמצטיין יותר מתמיד גם בסטוריטלינג בעשור הנוכחי (בעיניי כמובן, לכל אחד האוזון שלו).

״רובוטריקים: האביר האחרון״ (Transformers: The Last Knight) משיב בפעם החמישית את מייקל ביי אל כס הבימוי של סדרת האקשיונרים הבומבסטיים, בהם פיקסלים דמויי מכונות ורובוטי ענק מכים זה בזה ללא יכולת להבין מי הוא מה. מישהו יכול לזרוק מגבת לזירה ולהודיע לביי על כניעה? אין סיכוי שהוא לא חולם על באמבלבי בשלב הזה של חייו, ולא חלומות מהסוג הטוב. בכל מקרה, הפעם נחשף עברם הסודי של הרובוטריקים והשקרניקים בכדור הארץ, בעודם חולמים על הקמתו לתחייה של כוכב הבית שלהם במקום זה של בני האדם. סר אנטוני הופקינס ולורה האדוק (אמא של פיטר קוויל מ״שומרי הגלקסיה״) מצטרפים אל מארק וולברג, ג׳וש דוהמל וסטנלי טוצ׳י שכלואים בסיוט הזה מפרקים קודמים. עצם זה שיש ארבעה בני אנוש שחתומים על התסריט מטלטל את עולמי, במיוחד כשאחד מהם הוא גרינץ׳ התסריטאות עקיבא גולדסמן.

״חטוף״ (Kidnap) לא זקוק ליותר משורת תקציר אחת – האלי ברי מגלמת אם שיוצאת למירוץ נגד השעון להצלת בנה הקטן שנחטף. האם זה יהיה סרט אח ל״הקריאה״, בו גילמה ברי מוקדנית שמסייעת לנחטפת בזמן האירוע המתגלגל, או אולי יותר כמו סרטי ״חטופה״ בכיכובו של ליאם ניסן? לא אשקר, קצת בא לי לצפות כדי לגלות. הבמאי הוא לואיס פריאטו, שאחראי בין היתר לגרסה הלונדונית של ״פושר״, ועל התסריט חתום נייט לי, מפיק-שותף ב״ג׳קאס״ ו״חרא סבא״, יש לציין. תיתכן סקירה.

״הפרה ז'קלין״ (La Vache), סרט שני שדובר צרפתית לשבוע זה, נבדל עד מאוד מזה שכבר הוזכר ולא רק בגלל שהוא מתחיל באלג׳יר (ומכיל גם ערבית). בניגוד לשמו, הסרט מונע בידי גיבור בשם פתח (נהגה כמו ארגון הטרור), שמחובר נפשית לפרה האהובה שלו. פתח חולם לקחת את ז׳קלין ליריד החקלאות הפריזאי ולהשוויץ בבהמה הנאה שלו, ומשאלתו מתגשמת – אך ללא מימון מספק. הוא מחליט להפליג לצרפת ולחצות אותה רגלית עד שיגיע לבירה, ופרתו איתו. סרטו של מוחמד חמידי מפגיש אותו שוב עם פאטסה בויאמד וג׳אמל דבוז, שניים מכוכבי יצירתו הקודמת המוכרת לקהל הישראלי – ״דרכון לאלג׳יר״. גם למברט ווילסון בעסק, ועל התסריט חתומים הבמאי, השחקן הראשי, ומשתף פעולה קבוע נוסף – אלאן-מישל בלאן. כתבתי על הסרט לעכבר העיר.

״אהבה יוונית״ (Worlds Apart), זקן הסרטים במדור השבועי וכמובן הזוכה בתואר השם העברי הכי פחות קשור למקור, חיכה כמעט שנתיים כדי להביא את בשורתו אל המסכים בישראל. היוצר הוא כריסטופר פאפאקליאטיס, שעסק כבר במשבר הכלכלי ביוון דרך נראטיב מפוצל בסרטו ״What If…״, וגם מככב בתור אחת משש הדמויות הראשיות. לצידו: ג׳יי קיי סימונס, תאופיק ברהום, אנדראה אוסברט, מריה קבויאני וניקי וקאלי. הסרט מורכב משלושה סיפורי אהבה, בכל אחד מהם אחד הצדדים יווני והאחר לא, שאמורים להרכיב יחד תמונת מצב עכשווית של המדינה.

״מועדון החנונים״, הסרט הישראלי לסופש זה, לא מוזכר ראשון כנהוג. זאת משום שכפי קרה כבר במדור בתחילת חודש שעבר (ויקרה שוב בהמשך החודש הזה) מדובר בסרט ילדים. הוא נראה כמו סופרקאט של ״כמעט מפורסמת״ ו״ג׳סטה״, אבל מבוסס על סדרת טלוויזיה באותו השם שיצר וביים ירון ארזי וכתבו דפנה ממן ואסף שליטא. אותו הצוות בדיוק חוזר כאן למעין פרק ספיישל שגם עומד בפני עצמו אם הבנתי נכון, ומתנהל כהרפתקאת חופש גדול של החנונים, המוזמנים למסיבה של מלכת הכיתה אבל אז מואשמים בגניבת יהלום מביתה. הקאסט כולל את יואב רוטמן, עמית פרקש, נוה צור, שירן סנדל, שירה נאור, גאיה גור אריה, אורי בלופרב, יון תומרקין, יובל סגל, רוני הדר, מיכאל הנגבי ודורין קריו.

וגם:

שיעורים בקולנוע – המותג של ד״ר פבלו אוטין, ממשיך להתרחב. אחרי הספר, וסדרת ההרצאות, מגיע תורם של סרטונים, חיבורי-וידאו אם לעברת מונח לועזי. בסרטון הראשון, שהתפרסם באתר שורה ראשונה, מדגים פבלו בעזרת הווידאו שערך לו יובל יפת חלק מן המשמעויות של תנועות המצלמה בסרטם של אהרון קשלס ונבות פפושדו, ״מי מפחד מהזאב הרע״, כפי שנידון בפרק המוקדש להם בספר. בכל זאת, יש לוויזואליה יכולת להסביר בתוך כמה דקות של צפייה רעיונות מורכבים, כך שהוא מומלץ בין אם קראתם או קראתן ובין אם לא.

כתב העת קולנוע – המגזין השנתי של פורום מבקרי הקולנוע, עלה לאוויר במהדורת 2017 יחד עם אתר חדש. המשמעות של הפלטפורמה החדשה היא גם אפשרות להתוודע למגזין הקודם בגרסה אינטרנטית, וכמובן לקרוא את זה של השנה הנוכחית. אפשר למצוא שם בין היתר מאמר של עופר על הבמאית קלי רייכהארדט, ניסיון שלי להסביר למה ההווה של הוליווד הרבה יותר מעניין כשהוא מונפש, וגם מאמרים של פבלו שהוזכר לעיל, רון פוגל שכותב אף לסריטה מדי פעם, ועוד. יופי של חומר קריאה לסופש אם תשאלו אותי.

אנימיקס – פסטיבל האנימציה, הקומיקס והקריקטורה, ייפתח זו הפעם ה-17 בסינמטק תל אביב. זה יקרה בשבוע הבא, החל מה-8 ועד ה-12 באוגוסט, עם שלל אירועים הקשורים לשני הנושאים הנוספים של הפסטיבל שאינם אנימציה, אבל בה אתמקד היות ואנחנו בלוג קולנוע. אפשר כמובן להיעזר באתר הפסטיבל כדי להתרשם מהתוכניה המלאה. לצד סרטים קצרים המחולקים למקבצים, למשל כל קטגוריית האנימציה הקצרה באוסקרים, יש גם סרטים באורך מלא. למשל ״לואיז על החוף״ הצרפתי של ז׳אן פרנסואה לאגיוני, על אישה מבוגרת הנותרת לבדה בעיירת נופש, ״את'ל וארנסט״ הבריטי של רוג׳ר מיינווד, המקים לחיים רומן מצוייר של ריימונד בריגס אודות הוריו, הקלאסיקה ״כוכב הפרא״ של רנה לאלו ורונאלד טופור, וגם סרטים המיועדים לקהל צעיר יותר, כמו ״חיי כקישוא״ או ״המלך והציפור״.

In a Heartbeat – אם כבר הזכרנו אנימציה, הפציע באינטרנט השבוע בכל העולם אבל מתאים במיוחד למצעד הגאווה היום. מדובר ביצירה של שני סטודנטים מפלורידה, בת׳ דייויד ואסטבן בראבו, שהציניקנים יגידו עליו כי הוא מזכיר מטלה לראיון עבודה בפיקסאר, אבל אין להישאר ציני מול ארבע הדקות המקסימות האלה. או לפחות מאוד קשה, נסו ותיווכחו. אפשר גם לקרוא עוד על מאחורי הקלעים אצל הפנדה המשועממת, שעזרו להפוך את הסרטון לוויראלי בימים האחרונים (אישית, ראיתי אותו בפייסבוק של אור, ששיתף סטטוס של מישהו אחר וכן הלאה).

Viewing all 21 articles
Browse latest View live